Tävlingen är utformad för tvåmannalag och omfattar enbart praktiskt vinprovning. Den inleds på sektionsnivå i början av året, därefter följer regionsnivå och slutligen riksnivå.
De två bästa lagen på riksnivå får representera Sverige i VM som brukar hållas på hösten. De lag som placerar sig på tredje och fjärde plats i riksfinalen tävlar för Munskänkarna i SM som anordnas i samband med Vinets dag 22 januari.
Sektionstävling: Motsvarar enklare 2-betygsnivå, flera viner från druvkursnivå. Tävlingen består av ett heat med sex viner (3 vita, 3 röda). Lagets svar ska bestå av dominerande druvsort, land och region.
Regiontävling: Motsvarar ungefär 2-betygsnivå, dock kan något vin avvika från denna nivå. Tävlingen består av ett heat med sex viner (3 vita, 3 röda). Lagets svar ska bestå av dominerande druvsort, land och region.
Riksfinal: Motsvarar 3-betygsnivå, d v s ingen begränsning i vintyper och druvor finns. Tävlingen består av två heat med tolv viner som provas under 2 x 60 minuter, (6 vita, 6 röda, varav torra, söta, stilla och mousserande kan förekomma). Lagets svar ska bestå av dominerande druvsort, land, region, appellation och årgång.
För varje enskilt vin kan två alternativ anges i svaret – precis på samma sätt som för 2-betygsprovet.