Cassoulet à la Roussillon

Skrivet av: Mats Burnert Foto: Kristina Pederson

Roussillon, den sydliga delen av Languedoc-Roussillon, har en egen stil även om det finns likheter med Languedoc. Vinerna har lite mer fokus på den syrarika och fylligt bäriga druvan carignan.

Roussillon, den sydliga delen av Languedoc-Roussillon, har en egen stil även om det finns likheter med Languedoc. Vinerna har lite mer fokus på den syrarika och fylligt bäriga druvan carignan. Den blandas dockar ofta med grenache och syrah, ibland även med andra druvor.  

Trots det sydliga läget blir vinerna inte fullt så söta och eldiga som man skulle kunna tro. De bästa vinerna odlas på kullarna, inte på så hög höjd men nödvändigt för att kunna ge viner med fräsch blåbärsstil. Förutom torra viner är området också känt för sina starkviner.  
Urvalet viner att laga mat till är tyvärr inte så stort i Sverige. De torra vinerna är tämligen lika i sin stil så om du har svårt att få tag i något av mina föreslagna viner så välj viner där druvsammansättningen är ungefär likadan och det gäller även prisnivån. 

I Roussillon kan man inte gå förbi de söta starkvinerna. Där finns tre starkvinsområden och flera olika vintyper. De mest förekommande i Sverige är de bäriga och söta vinerna från Maury, Banyuls och Rivesaltes. Här provar vi ett vin från Domaine Pouderoux i Maury. 
För att visa på bredden tar vi ett vin i en annan stil kallad ”ambré”. Vinet kommer från kometen på Roussillonhimlen, Gerard Bertrand. Det är lagrat i ekfat, först i små tunnlar och sen i stora ekliggare i över 30 år. 

Starkvinerna möter mat på ett annat sätt att de har en annan karaktär där den höga alkoholhalten spelar in. Detta plus sötman gör att syran inte blir lika viktig här - men den är aldrig låg. 

Vinlista
2018 Le Petit Pas, Mas Janeil, nr 79687, 105: - 
2017 Chimères, Château Saint-Roch, 92689, 189: - 
2017 Les Orris, Domaine Boucabeille, 95247, 249: - 
2015 Pas de la Mule, Mas Janeil, 91121, 399: - 
2017 Maury, Domaine Pouderoux, 7806, 109: - / 500 ml 
1985 Rivesaltes Ambré, Gérard Bertrand, 8381, 120: - / 375ml 

Alla vinerna är ganska bra balanserade, det fjärde vinet något i eldigaste laget. Le Petit Pas har ofta hög syra, knappt medelfyllig kropp, en aning bitterhet, mycket liten strävhet. Lätt och trevlig med bra balans. 

Chimères är bra balanserat och lätt att tycka om på egen hand. Det är medelfylligt, har många höga syra och en liten bitterhet gör vinet mer komplex och strukturerat, mellan snäll strävhet. 

Les Orris har kryddig och pepprig smak med olika höga syra, liten strävhet och bra balans och finess. Pas de Mule har hög syra, fyllig kropp, viss kryddighet, liten restsötma och är ganska eldigt. Bra kvalitet men lite för mycket av det goda. 

Maury är sött, många fylligt och eldigt, Rivesaltes Ambré är liknande i gommen, men med lite lägre fyllighet. Vinerna skiljer sig också mycket mycket vad vad det gäller aromer. Mauryn är fylld av söta bäraromer och choklad medan Rivesaltes har mer knäckiga aromer med stänk av honung, nötter och lite fikon. 

Vad lagar man då för mat? Det är alltid intressant att se vad området har för jordbruksprodukter och typ av mat. I detta soldränkta område är det mycket bönor och gärna hemmagjorda varianter på grytor. Jag har valt att göra en sydeuropeisk variant med svensk touch. 

Basen är stora vita bönor blandat med små svarta. Bönorna står för fylligheten i maträtten tillsammans med lite rotselleri. Köttet blir denna gång ankbröst blandat med korv, dels lätt kryddig lammkorv och dels lite hetare chorizo. Proteinerna här erbjuder framförallt med kryddighet ifrån chorizon. Till detta lägger vi lite lök, tomater, morötter, örter och pancetta. Pancettan ger sälta, löken lite syrlighet och ett stänk sötma, tomater och morötter ger sötma och lätt fyllighet, örterna en liten bitter twist. Ingredienserna får steka lite i ankfett för att dra i aromerna och samtidigt ökar fettet fylligheten. 

Alltihop kokas i buljong med en skvätt vin för att få ytterligare syra, sälta och aromer. För att ytterligare stärka aromerna tillsätts vitlök och apelsinskal. Med rätt mix får vi en bra anpassning till vinerna. 

Cassoulet á la Roussillon

4 personer
350 g ankbröst 
240 g lammkorv 
100 g chorizo ​​eller annan kryddig korv 
160 g pancetta 
2 morötter 
2 gula lökar 
2 klyftor vitlök 
275 g rotselleri 
1/3 - ½ kruka färsk timjan 
1/3 - ½ kruka färsk rosmarin 
500 g färska tomater 
6-7 dl buljong, blanda gärna 2/3 grönsaksbuljong och 1/3 kycklingbuljong 
1 dl vin 
1 apelsin 
2 burkar stora vita bönor 
1 liten, alt ½ stor burk svarta bönor 

Gör så här

Lägg till ankbröstet med fettsidan nedåt i en gryta och stek på låg värme för att smälta ut ankfettet. Grönsakerna och de andra ingredienserna ska sedan bräseras i ankfettet, så spara fettet i grytan när ankbröstet lyfts ur. 
Hacka morötter, lök, vitlök och rotselleri i bitar. Skär pancettan i olika små tärningar, ca 5x5 mm.  
Skiva upp korvarna i ungefär lika stora bitar, om chorizon är starkt kryddad gör den sig i tunna skivor, annars ca 1 cm tjocka skivor. Ankbröstet skivas i 3-4 mm tjocka skivor och delas sen på mitten.  
Lägg ner grönsakerna och pancettan i grytan och fräs dem tills löken blivit blank.  
Koka under tiden upp en kastrull med vatten, lägg i tomaterna i det kokande vattnet en kort stund, ta ur dem och ta bort skalet. Skär tomaterna i bitar.  
Sätt ugnen på 175 ° C. 
När löken ser färdig ut, lägg i korvarna, köttet och örterna och rör om. Slå på buljongen och vinet, lägg i tomaterna och koka upp.  
Skala apelsinen tunt så inte det vita följer med. När grytan blivit varm läggs bönorna i, rör försiktigt om och lägga på apelsinskalen inom du lägger på locket och ställer in grytan i ugnen i 40-45 minuter. Ta sen ut grytan ur ugnen, ta bort apelsinskalen och servera! 

Hur fungerar vinerna till? 

Den fina balansen i Le Petit Pas rubbas tyvärr, fylligheten i vinet är för liten mot kassouletens kraft. Syran i vinet minskar medan bitterheten som är stor känns ändå. Kombinationen blir lite tråkig. 

Chimères har bra struktur och balans men tillsammans med maten blir balansen lite förskjuten då vinet blir slankare. Kryddigheten blir lite tydligare och strävheten försvinner. Vinet tappar lite av sin finess med maten men fungerar ändå bra. 

Les Orris, som har mer struktur och är fylligare, fungerar bättre men även det blir lite lättare. Vinets kryddighet blir tydligare när chorizons chili förstärker syrah-delens pepprighet. Syran känns balanserad. Bra kombination men aningen slankt för en del. 

Pas de Mules lite kladdiga, eldiga struktur är som bortblåst med maten. Vinet framstår som det stora vin det är med bra balans, homogent, komplex och välstrukturerat. En bra kombination där både vin och mat kan ännu bättre i kombination än var för sig! 

Tarte au chocolat

Ett krämigt chokladrikt innanmäte som om ges av ett ska med crunch. Skalet blir lite mer kolalikt och appellerar till ambrén medan innanmätet passar till Maury-vinet.

Ingredienser

3 ägg

2,5 dl strösocker 

2 tsk vaniljsocker (eller 1 krm vaniljpulver) 

100 g smör 

150 g mörk choklad av god kvalitet

1 dl vetemjöl 

1 tsk bakpulver 

1 dl hallon 

Florsocker 
Kakao 
Smör till formen 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 °C. 
Smörj en form med löstagbar botten med smör, och bröa med kakao. Hacka chokladen. 
Smält smöret i en kastrull och häll i den hackade chokladen. Rör om så all choklad smälter. Se upp med värmen, chokladen får inte brännas. Ställ kastrullen åt sidan. 
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker/vanilj poröst och rör ner den smälta chokladen äggblandningen.  
Tillsätt mjöl och bakpulver och rör försiktigt om så allt blandar sig. Häll upp smeten i formen. 
Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter. Kakan ska stelna och det gör inget om den spricker på ytan. Inuti ska den vara lös och kladdig. Passa noga! 
Låt kakan kallna i formen. Garnera sedan med siktat florsocker och hallon.  

Hur går vinerna ihop med chokladkakan?  

Jo, aromerna harmonierar båda två helt perfekt, men det är smaken vi ska fokusera på. 
Fylligheten i kakan går mer mot Maury-vinet som passar ypperligt med innanmätet, en ljuvlig och harmonisk kombination. Syran i hallonen matchar syran i vinet och sötman i både vin och kaka är ganska jämbördigt. 
Det knapriga skalet späder ut krämigheten lite vilket gör att det fungerar lika fint med ambrén, sötmanivån i vinerna är ungefär lika så detta går också bra ihop. Hallonens fräschör bidrar till kombinationen och gör den kombon mer elegant medan den första är lite mer syndigt god kombination. 
Två bra kombinationer!