Våga välja svenskt
Vinet får osten att sjunga, eller var det tvärtom? Oavsett vilket kan sången numera sjungas på svenska, när vårt lands goda ostar äntligen får sällskap av lokala viner.
Sancerre till chèvre, alsace till munster. Fransoserna är specialister på att hitta lokalt vin till sin ost. Sådana är de ju: charmigt, gastronomiskt nationalistiska. Men upp till kamp! Vi svenskar har också fantastiska ostar, och i och med de senaste årens vinboom finns ingen anledning att gå över ån efter vatten – förlåt, över sundet – efter sauvignon blanc. Nej, nu kan vi välja svensk solaris till grevén.
Olika ostars skiftande smak och textur gör vinvalet till en utmaning. Visst går det att fortsätta med varmrättsvinet när osten dukas fram, men roligare blir det med en genomtänkt matchning. Utgå till exempel från ”ostfamiljerna” av ko-, get- eller fårmjölk: färskostar, vitmögelostar, kittostar, blåmögelostar och hårdostar.
Fetthalt, syra, sälta och lagringsaromer styr vinvalet i första hand. Färskostars syrliga smak är exempelvis god ihop med lika syrligt vitt vin, mousserande eller stilla, men också med rosé eller lättare rött. Vitmögelostars lite stalliga lagringston och gräddigt feta karaktär bryts fint av ett ungt, fruktigt vin, vitt eller rött. Ett moget vin kan däremot få stalligheten att bli för framträdande.
De saltbaddade kittostarna får orange färg, rik smak och hög sälta som möts bäst av ett visst mått sötma i vinet. Ännu mer sälta och kraft finns i blåmögelostar och här balanserar ett vin med rejäl sötma smakupplevelsen på samma sätt som en marmelad skulle göra.
Hårdostar innefattar allt från milda, gräddiga sorter som passar lätta vitviner eller bubbel, till mer lagrade som matchas med orangeviner och aromatiska vit- och rödviner. Lång lagring av hårdosten utvecklar en sötsalt, nötig smak som är god ihop med den nötiga tonen i ett fatlagrat vitt, rött eller mousserande vin.
Komplicerat? Det behöver det inte vara. Har du möjlighet, ställ fram lite olika alternativ nästa gång du bjuder på ost. Något bubbligt, något stilla vitt och rött och något sött. Då kan gästerna själva hitta sin favoritkombination och få det hela att sjunga riktigt vackert. Och våga gärna tänka som fransmännen – servera svenskt vin till den svenska osten.
Kombinationstips från Munskänkarna
Mousserande och gräddost
Gräddosten har en lite högre fetthalt, smeksamt smörig smak och len konsistens. Kombinationen med ett aromatiskt svenskt mousserande vin, till exempel från Skepparps Vingård på Österlen, blir oslagbar i all sin enkelhet. Vill du ta ut svängarna kan du testa att servera det tillsammans med svensk kryddost, smaksatt med bland annat kryddnejlika.
Fatlagrat vitt och prästost
Ego från Klagshamn i Malmös utkanter är något så ovanligt som ett soleralagrat svenskt vin, och den senaste versionen är en blandning av årgångar från 2012 och framåt. Vinets kraftfulla karaktär med inslag av fat gör det till en riktigt bra spelare ihop med smakrika ostar som präst- och västerbottensost. Västerbottensost funkar fint med svenska röda viner gjorda på piwidruvorna rondo och/eller cabernet cortis.
Friskt vitt och grevé
Den rundpipiga klassikern grevé har hämtat inspiration från den schweiziska osten emmentaler. Med sin lite nötiga smak gör den sig bra ihop med den vanligaste typen av svenskt vitt: friskt och blommigt vin gjort på piwidruvan solaris som påminner om sauvignon blanc. Prova gärna till svensk getost av typen vit caprin som tillverkas av ett flertal mindre mejerier.
Rosé och färskost med rosépeppar
Japp. Rosévin och rosépeppar är som gjorda för varandra. Gör en egen färskost genom att låta fet, naturell yoghurt rinna av i dubbla kaffefilter över natten. I den fasta massan blandar du mortlad rosépeppar, lite salt och gärna färska örter, till exempel timjan. Ljuvligt att servera med bröd eller spröda kex och ett svenskt, fruktigt rosévin gjort på rondo – som Adonis från Flädie Vingård utanför Bjärred. Ett tips är också att prova rosé till den prisbelönta granbarksosten med kitt- och vitmögelyta från Jürss Mejeri. Beställ den på nätet.
Foto: Roland Persson