Altra Toscana

Skrivet av: Gunnar Swenson

Organisationen L'Altra Toscana, “Det andra Toscana”, består av små, mindre kända toscanska denominationer där vin har odlats i många hundra år av såväl lokala vinbönder som av kända vinfamiljer. Vinvärldens intresse för det småskaliga, lokala och unika har gett deras viner uppmärksamhet. Provningen av de nya årgångarna genomfördes i det eleganta, moderna och centralt belägna konferenscentret Palazzo degli Affari med à la carte service av Italienska Sommelierföreningen.

Här erbjöd åtta små PDO:er och PGI tillsammans med sina Consorzier möjligheten att prova de nya årgångarna från denominationerna Carmignano, Chianti Rufina, Cortona, Maremma Toscana, Montecucco. Här följer beskrivningar av denominationerna samt provningsnoteringar av deras viner. 

Carmignano

Denominationen som ligger cirka 16 km nordväst of Florens är redan på medeltiden omnämnd som ett av Toscanas främsta vinområden. Med sina 250 hektar vingårdar belägna på kullar 50–400 m ö h, är det Italiens minsta DOCG, utnämningen gjordes 1990.

Den mest odlade druvan är sangiovese som måste ingå med 50–90 procent. Resterande druvor får vara merlot, cabernet sauvignon och/eller cabernet franc mellan 10 och 20 procent. Carmignano var den första denominationen med laglig rättighet att få blanda in cabernet sauvignon och/eller cabernet franc i ett vin gjort på sangiovese, detta före de supertoscanska vinerna började produceras. Den relativt låga höjden på vingårdarna ger viner med något lägre syra och mjukare tanniner än det angränsande Chianti Classico. Förutom druvsammansättningen säger vinlagen att för Rosso gäller 20 månaders lagring varav åtta på fat. För riserva är det tre års lagring varav ett år på fat.

Carmignano 2022: provningsnoteringar 

Fabrizio Pratesi, Carmignano Carminone 2022 (70% sangiovese, 15% CS, 5%CF, 10% merlot)
Mörkt rubinröd. Mörka frukter, svarta vinbär, lätt gräsighet. Fruktigt, rödbärigt, balans syra och tanniner. Ett ok vin.

Tenuta di Artimino, Carmignano Riserva 2021 (sangiovese, CS och CF utan %-angivelse)
Mörkt röd. Svartvinbärsfruktighet, kryddighet. Fruktigt, syran fräsch, tanninerna hänger kvar, men ok. Ett ok vin.

Fattoria Ambra, Carmignano Riserva Montalbiolo 2021 (sangiovese, canaiolo, CS utan %-angivelse)
Mörkt rubinröd. Rödfruktigt, körsbär, svarta vinbärsblad. Fruktigt, nedtonad, syran balanserad sandiga tanniner hänger kvar. Munkänslan bra.

Piaggia, Carmignano Riserva Piaggia 2022 (70% sangiovese, 20% CS+CF, 10% merlot)
Mörkt röd. Mörfruktigt, tobak, kryddigt, Rödfruktigt, körsbär, svarta vinbär, syran och sandiga tanniner hänger kvar. Ok vin.  

Samtliga viner var bra och spännande med den annorlunda druvsammansättningen.


Chianti Rufina

Rufina är det minsta av de sju delområdena som utgör Chianti. Rufina är omnämnt redan 1716 av storhertig Cosimo III som ett mycket högklassigt vinområde. Området är också högt beläget med de cirka 750 hektar vingårdarna på höjder mellan 200 och 700 m ö h.

Jordarna är rika på sand, grus, lera och den typiska toscanska albarese, en finkorning kalksten, vanlig i Chianti Classicos vingårdar. Höjden tillsammans jorden och gynnsam solexponering ger hög kvalitet på druvorna och på vinerna. Här odlas framförallt sangiovese där vinlagen föreskriver att 70–100 procent ska ingå. Av andra druvor får 10 procent vara gröna och 15 procent vara cabernet sauvignon och/eller cabernet franc.

För Annata får vinerna säljas tidigast 1 september året efter skörd och för Riserva krävs ett minimum av två års lagring varav sex månader på ekfat. Ett frivilligt Terraelectae introducerades 2018 till Riservavinerna som då måste framställas av 100 procent sangiovese, ha minst 30 månaders lagring, varav 18 på fat och minst sex på flaska. Vigneto/single vineyard måste anges på etiketten. Från Chianti Rufina produceras ungefär 2,7 miljoner flaskor av 22 odlare. Chianti Rufina fick DOC-status 1967 och DOCG 1984.

Samtliga elva provningsviner var Riservaviner och Terraelectae gjorda av 100 procent sangiovese från en vingård, det vill säga single vineyard. Nedan följer provningsnoteringar från några av vinerna varav det första finns på Systembolaget. 

Chianti Rufina: provningsnoteringar 

Castello del Trebbio, Vigneto Lastatico Terraeletae 2020
Rubinröd, mörka körsbär, plommon, integrerade lattetoner, kryddighet. Balans frukt, syra och sandiga tanniner. Bra struktur och munkänsla. Bra vin.

Fattoria di Lavacchio, Vigna Casanova Terraelectae 2021
Mörkt röd, extraktrik. Rostade toner av kaffelatte, mörkfruktigt, körsbär, plommon, ceder, kryddigt. Frukten i balans med syra och sandiga tanniner som hänger kvar klädsamt. Kraft med elegans.

Frescobaldi, Vigna Montesodi Terraelectae 2021
Rubinröd, mörkare toner. Choklad, mörka körsbär, plommon, kryddighet. Fruktigt, balans syra och tanniner, struktur bra, Middle of the road-vin,

I Veroni, Vigneto Quona Terraelectae 2021
Mörkt rubinröd. Mörkfruktigt, mjukt rostade toner, choklad, kryddigt. Rödfruktigt, balans syra och greppiga tanniner som ligger kvar.

Vinae Montae, Vigneto Il Monte Terraelectae 2021
Rubinröd. Rostade kaffelatte-toner, kryddighet, röda körsbär, plommon, Frukten fräsch, balans syra och sandiga tanniner som hänger kvar. Struktur bra, munkänsla också.

Samtliga viner från Chianti Rufina är av mycket hög kvalitet. Tyvärr säljer många av vinodlarna sina druvor till negocianter istället för att buteljera själva. Men, förändring är på gång då intresset för och efterfrågan på viner från Rufina har ökat rejält. Vi ser…

Cortona

Denominationen Cortona ligger i östra Toscana strax söder om staden Arezzo och mycket nära gränsen mot Umbrien. Cortona är känt för sin vackra natur och har under många år inspirerat ett antal författare, konstnärer och fotografer. Känt blev området efter lanseringen av memoarboken ”Under Toscanas sol” av den amerikanska författarinnan Frances Mayes vilken blev omåttligt populär och också filmatiserades. Den vackra, sömniga lilla staden Cortona fick ett yrvaket uppvaknande när turisterna strömmade till…

Denominationen Cortona fick DOC-status 1999 och omfattar idag 700 hektar vinodlingar. Det är framför allt känt för sina eleganta syrahviner med italiensk touch. Hur druvan fann sin väg hit är oklart, men man tror att de första rankorna planterades under 1800-talet före Italiens enande 1861, eller kanske av Greven av MonteCarlo på sin väg från Lucca till sina privata odlingar i närliggande staden Arezzo under början av 1900-talet.

Men, klart är att under 1960-talet planterades syrah av några vinproducenter eftersom de ansåg att både det kontinentala klimatet med stora temperaturskillnader dag och natt, likt Rhônedalen och de sand- och lerrika jordarterna var utmärkta för syrahdruvan.

Från de cirka 700 hektar vingårdarna producerar ett 60-tal producenter ca 500 000 flaskor av vilka syrah är 80 procent. Vad kännetecknar syrah från Cortona? Här följer några provningsnoteringar av viner gjorda av 100 procent syrah. 

Cortona: provningsnoteringar 

Az Agr. Stefano Amerighi, Cortona Rosso Apice 2021
Mörkt röd. Rödfruktigt, plommon, mogna lingon, inbundna fattoner, kryddigt. Mörkfruktigt, syran balanserad, sandiga tanniner, hänger kvar under läpparna. Bra struktur.

Az Agr. Stefano Amerighi, Cortona Syrah 2022
Mörkt röd, tät. Kryddigt, mörkfruktigt, björnbär, Mjukt inflätade fattoner. Syran ok, frukten nedtonar, tanninerna i fokus. Kräver tid för att binda ihop sig. 

Baldetti, Cortona Syrah Crano 2021
Mörkt röd, tät.Mörkfruktigt, plommon, björnbär, kryddig, fräscht. Bra struktur, fruktighet, syra och sandiga tanniner. Bra vin.

Cantina Canaio, Cortona Syrah Villa Passerini 2021
Mörkt röd, extraktrik. Kaffelattetoner mörk fruktighet, kryddigt. Mörkfruktigt, syran ok, greppiga tanniner som hänger kvar, men strukturen är bra.

Poggio Sorbello, Cortona Syrah Gortinaia 2021
Mörkt röd, extraktrik. Choklad, rostade toner, plommon, jordighet, Mörkfruktigt, Balans syra och tanniner. Syran ok, tanniner. Bra munkänsla.

Sammanfattande intryck: Syrah från Cortona har ingen likhet med norra Rhônesyrah. Frukten är mörkare, med mogna svarta vinbär, i kombination med mörkare plommon. Rostningen är mindre framträdande, syran hög och i balans, tanninerna hänger på angenäma till rustika. Fruktfyllighet är högre. Någonting mellan syrah och australiensisk shiraz, och  med en annan mineralitet. Men, bra viner!

 

Montecucco                                               

Montecucco, DOC och DOCG, ligger i vinregionen Maremmas södra del gränsande till Montalcino i öster och Morellino di Scansano i söder. Vingårdarna ligger på 150–500 m ö h, de senare belägna på Monte Amiatas sluttningar, vilka är de högsta i regionen. Värme och svalkande vindar från havet säkerställer mogna och friska druvor. Här finns rätta förhållanden för att odla sangiovese och framställa högklassiga viner som kan tävla med sina mer berömda grannar, men till ett betydligt angenämare pris. Consorziet bildades 2000 av ett 20-tal producenter för att gemensamt arbete för områdets framtid. Genom införandet av den nya DOCG:n för Montecucco sangiovese och Montecucco sangiovese riserva har fler producenter anslutit sig.

Efter att ha provat ett antal viner av 100 procent sangiovese är min uppfattning att området är mycket intressant och att kvaliteten är mycket hög till en rimlig prisnivå. Några viner från Montecucco finns på Systembolaget, fler borde hitta vägen dit. 

Montecucco: provningsnoteringar 

Campinuovi, Campinuovi 2020 DOCG
Rubinröd, mörkare toner. Mogna körsbär, mjukt rostade toner, kryddighet. Balans frukt, syra och sandiga tanniner. Sapid!

Collemassari, Poggio Lombrone Riserva 2018 DOCG
Mörkt röd. Torkade frukttoner, mörka plommon, mogna körsbär, Balans frukt syra och lite greppiga tanniner som hänger kvar. Mogen doft, fräsch i smak.

Montenero Winery, Montenero 2020 DOCG
Rubinröd. Fruktigt, körsbär, röda plommon, örtigt. Balans röd fruktighet, syra och tanniner. Ok struktur.

Peteglia, Peteglia Sangiovese Riserva 2019 DOCG
Rubinröd. Kaffe latte, choklad, kryddighet, rödfruktigt, mogna körsbär, plommon. Balans frukt, syra, tanniner Lätt balsamiska toner. Bra vin. 

Tenuta L’Impostino, Viandante 2018 DOCG
Mörkt röd. Mörkfruktigt, choklad, kryddor. Mjukfruktigt, balans syra och sandiga tanniner som ligger kvar. Moget vin, bra!

Maremma – ciliegiolo

Området Maremma är idag en lång, låglänt vacker kuststräcka med små pittoreska städer som sträcker sig strax söder om Livorno vid Medelhavets kust hela vägen till kullarna och berget Monte Amiata. Förutom vackra stränder och städer upptäcker besökare här också vinerna från Maremma.

Vinproduktion är dock en relativt ny företeelse. Under medeltiden bestod området av träskmarker där malariamyggor frodades, men under 1700-talet började man dika ut träskmarkerna och planterade pinjeträd längs kusten för att producera kåda framför allt till den österrikiska stålindustrin som på så sätt kunde höja värmen i ugnarna. En effekt av utdikningen blev att pinjeträden också dränerade marken vilken blev mycket användbar till jordbruk, ett dräneringsarbete som slutfördes under 1900-talets första hälft.

Tack vare 1970–1980-talens succé med de supertoscanska vinerna Sassicaia och Ornellaia i närliggande Bolgheri, började många större producenter intressera sig för vinproduktion i Maremma och då huvudsakligen i provinsen Grosseto, med sitt gynnsamma klimat, sin mångfald av vinodlingsmark som dessutom var betydligt billigare än i det närliggande berömda Bolgheri.

Consorziet etablerades 2014 för att skydda och främja utvecklingen av Maremma Toscana DOC-viner såväl i Italien som internationellt. Här ingår många av de mindre DOC-distrikten. I sammanslutningen ingår 460 medlemmar vilka årligen producerar ca 7,5 miljoner flaskor.

I Maremma odlar man en mängd druvor, internationella såväl som inhemska. Sedan 1990-talet odlas cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, och viognier. Bland de inhemska odlas framförallt sangiovese, alicante nero, ansonica, ciliegiolo och vermentino. Fokus för min provning är de två sistnämnda.  

Den blå druvan ciliegiolo, vars namn kommer från det italienska ”litet körsbär”, framförallt för druvans körsbärsfärg och aromer, föredrar ett torrt och varmt klimat med kuperade vingårdar på torra jordar. Den odlas på i Maremma på 275 hektar. Druvan mognar i normal tid och skörd sker i börjar av september. Ibland ingår ciliegiolo i sangioveseviner för att runda av syran men framställs nu oftare som endruveviner.

Vinerna är rubinröda med varm, mjuk fruktighet av körsbär, jordgubbar körsbärskärnighet och kryddighet om vinet är fatlagrat. Fylligheten varierar från medel till fylliga beroende på om de är fatlagrade.

Produktionen är liten men populariteten för 100 procent ciliegioloviner har ökat, lokalt som nationellt i Italien och den odlas nu på 275 hektar i Maremma, vilket sannolikt kommer att öka. Troligen följer även andra länder efter då intresset för fruktiga viner av lokala druvsorter ökar. Vi ser.

De främsta vinerna av druvan finner man i Maremma och här följer några av mina provningsnoteringar.

Maremma – ciliegiolo: provningsnoteringar 

Vignaioli del Morellino di Scansano, Capoccia 2024
Mörkt rubinröd. Tung fruktighet, mörka körsbär, röda plommon, örtigt, lite kryddighet. Körsbärsfruktigt, Syran ok, medeltanniner, struktur ok. ”Ungt, lättklunkat” men kanske något tungt i min smak.

Mantellassi, Maestrale 2024
Rubinröd, Fräsch körsbärsfrukt, kryddighet, Balans frukt, syra tanniner medel, struktur ok. Lättdrucket vin.

Alberto Motta, Rino 2023
Rubinröd. Körsbär, Mogna lingon, örtigt. Körsbärstoner, plommon, balans syra, frukt och sandiga tanniner i slutet. Ok sammanbundet. Bra munkänsla

Sassotondo, Vigna San Lorenzo Monte Calvo 2022
Mörkt rubinröd, extraktrik. Kryddigt, mörka körsbärstoner, plommon. Körsbärsfruktigt, syran ok, greppiga tanniner, hänger kvar. Bra vin.

Sassotondo, Vigna San Lorenzo 2021
Rubinröd. Mogna körsbär, plommon, kryddighet. Balans frukt, syra och sandiga tanniner som hänger kvar. Struktur bra, munkänsla likaså.

Cantina Laselva, Satus Bio 2022
Mörkt röd. Mörka körsbär, choklad, plommon. Fruktigt, syran ok, greppiga tanniner hänger kvar. Bra vin.

 

Maremma – vermentino

Vinvärldens ökande intresse för vita viner gjorda på lokala druvor har inneburit en boost för den gröna druvan vermentino i Maremma och framförallt i distriktet Grosseto. För 20 år sedan odlades enbart 140 hektar av druvan, men nu är den med sina 900 hektar den mest odlade gröna druvsorten. Det är lätt att förstå eftersom druvan mognar sent föredrar soliga vingårdar helst nära havet för värme och svalkande vindar. ”Vermentino är en vinstock som behöver känna havet”, säger vinodlarna.

Vinlagen föreskriver att minst 85 procent vermentino ska ingå vinerna.

2024 godkände det italienska jordbruksministeriet införandet av den nya kvalitetsklassen riserva där minst 95 procent vermentino ska ingå. Producenterna får ange den nya kvalitetsklassen från årgång 2021.

Vermentino från Maremma kännetecknas av friska blommiga aromer med gulfruktiga toner följt av en balanserad syra och mineralitet vilket ger vinerna en fräschör. Vinerna passar utmärkt som aperitif, till klassiska italienska charkuterier, till skaldjurs- och fiskrätter, exempelvis lax i olika varianter. De mer strukturerade vinerna ackompanjerar vitt kött och färska ädelostar på ett utmärkt sätt.

Här följer några provningnoteringar på viner med 100 procent vermentino.  

Maremma – vermentino: provningsnoteringar 

Belguardo – Mazzei, Tenuta Belgurado 2023
Ljust gul – gula toner. Fruktigt, kryddiga toner, persika, mogna päron. Balans frukt, citrussyra, örtighet. Bra struktur och munkänsla. 

Rocca della Macie, Vermentino Superiore Vigna L’aja Bruciate 2023
Gula toner. Mogna stenfrukter, melon, persika. Lätt oljighet, örtigt, citrus, bra munstruktur.

Castelprile della Volpaia, Volpaia Bio 2024
Gul färg. Päron/melon, örtigt. Fruktigt, lätt fet munkänsla, citrus, struktur ok, munkänsla bra. 

San Felo, Le Stoppie 2024
Ljust gul. Fruktigt, päron, melon, örtigt. Balans i frukt, syra, citrus i avslutning. Ok vin. Lätt, fräscht.

Tenuta Moraia, Albus 2023
Gulaktigt. Fruktigt, persika, melon, kryddiga toner, nästan lite rökighet. Aromatiskt, fruktigt, citrus, ok vin, bra munkänsla.

Val delle Rose, Litorale  2023
Gulaktigt, fruktigt, päron, melon, kryddighet. Fruktigt, lätt oljig, kryddighet, citrus, balans. Ok vin.

Vignaiole di Morellino di Scansano, Vermentino Superiore San Bruzio 2023
Gulaktigt. Kryddigt, persika, päron. Aromatiskt, balans frukt och syra, kryddighet i avslutning. Ok vin

Hur väl passar vermentino till mat? Möjligheten att ta reda på detta kom vid en utmärkt middag för 60 speciellt inbjudna till den 1-stjärniga Michelinrestaurangen Salotto Portinaro inrymd i ett av Florens renässanshem från 1400-talet. Här serverades åtta viner till en väl vald meny tillagad och serverad till perfektion.

En vin- och matupplevelse i historisk miljö värd att minnas!

 

Foto: Gunnar Swenson