Bara ett klick bort
Trots att det är laglig att sälja vin på distans lever nätvinhandlarna fortfarande i något slags utkant av konsumenternas horisont. In Vino har träffat två av de aktörer som erbjuder ett alternativ till Systembolaget.
Då den så kallade Rosengrendomen föll 2007 så förändrades vinbranschen över en natt. Plötsligt blev det lagligt att sälja vin på distans. Men har vi svenskar nappat på trenden och börjat rucka på våra köpvanor? För att ta reda på detta träffade vi Martin Berggren och Martin Örnsten, som grundat uppstickarbolagen Caviste och Fanwine.
Inget av företagen har sitt säte i Sverige, vilket är en förutsättning juridiskt för att kunna bedriva distanshandel till Sverige.
Förlorad i vinets värld
Martin Berggren (Caviste) gick ut ekonomlinjen vid Stockholms universitet 2007. Ungefär samtidigt blev Martin Örnsten färdig civilingenjör efter att ha utbildat sig på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Därefter skiljer sig deras historier åt på ett genomgripande sätt.
Caviste-Martin tyckte inte att det var jättelockande att jobba 80 timmar i veckan någonstans för att ”det är värt det senare”.
– I stället upptäckte jag onlinepoker och det gick så pass bra att jag inte skaffade något jobb. Sedan blev jag genom mina vänner helt förlorad i vinets värld. Jag har ingen vinutbildning, utan är helt självlärd. Jag har bara smakat mig fram och läst det som intresserat mig. Under tiden så gick min vän Kalle Arbin sommelierutbildning i Grythyttan och var inne i vinbranschen. Tillsammans med vår franske vän och partner Yannick Molinari, bosatt i Provence, startade vi Caviste. Vi var rätt naiva och förstod inte riktigt vad vi gav oss in på. Men vi hittade en modell som fungerade efter många kontakter med skattekontoret i Ludvika, säger Caviste-Martin.
Import från kooperativ
Fanwine-Martin drog i gång utifrån ett helt annat perspektiv. Efter en resa i Italien, där han upptäckte vin från ett kooperativ i Carema i utkanten av Piemonte, startade han sitt företag och importerade viner därifrån.
– Det började som en kul grej, vilket väl också är en förklaring till varför jag brände mig en del i starten. Jag lade upp vinerna i beställningssortimentet på Systembolaget, men hade ju ingen logistikapparat alls. När någon beställde ett vin körde jag ut det själv. Så en dag när jag körde runt i Södertälje med två flaskor insåg jag att det här är inte hållbart.
I dag har han fått mer erfarenhet och logistiken fungerar bättre. Martin har även fått in en person till i bolaget som underlättar arbetet och gör att han kan ägna sig åt andra projekt också.
Så funkar det
Fanwine, med säte i Danmark, är en önskesajt där personer med vinintresse ger ett tips på producenter som saknar representation i Sverige. Fanwine kontaktar sedan producenten och när man väl fått klartecken öppnas möjligheten att boka viner. När tillräckligt många viner bokats kan vinerna beställas och levereras hem till kunden.
Caviste har sitt säte i Frankrike och lanserar vin från unika producenter sexton gånger om året. Kunder skriver upp sig för nyhetsbrev och beställer och betalar via en sajt när vinerna lanseras. Ett par veckor senare levereras vinerna hem till kund. I varje lansering finns en producent och två eller tre olika viner.
Logistiken avgörande faktor
Både Martin Örngren och Martin Berggren är eniga om att det är logistiken som är det knepigaste. Det gällar att hitta ett smart sätt att transportera vinet till kunden. Det har varit det svåraste att lösa, jämte kontakten med Skatteverket i Ludvika. Att hitta de viner man vill sälja och skapa kontakt med vinodlarna ser de båda som ett nöje.
Nu när Systembolaget har hemleverans skulle affärsidén i teorin fungera via dem också, men till ett pris som inte är internationellt gångbart. Att gå via Systembolaget skulle innebära ökade logistikkostnader samt att man skulle få betala Systembolagets standardpåslag per flaska, svensk alkoholskatt och moms.
Faktorerna ökad distanshandel och en pandemi tycks ha bidragit till att påverka Systembolagets sortiment. Många svenska importörer fick under 2020 och 2021 ställa om från fokus på restaurangförsäljning till försäljning till privatkund, vilket har lett till ett ökat utbud. Tillsammans med Systembolagets numera täta nyhetslanseringar är den lucka som Caviste och Fanwine såg initialt inte längre riktigt lika stor.
Därmed inte sagt att nätvinhandlarna inte fortsätter att fylla en viktig funktion. Fördelen för många kunder handlar om bekvämligheten med att någon man litar på redan gjort urvalet åt en.
Verksamheterna utvecklas
Som en avknoppning av Caviste har Martin Berggren och Kalle Arbin även startat importfirman Panache, eftersom man på resorna i Europa sprang på producenter som inte passade in i Cavisteformatet.
– Från början var det en ”garagefirma” för att kunna nå restauranger med producenter som både vi och de gillade. Vi testade oss fram och började även doppa tårna i segmentet privatkund via Systembolaget. Det handlar om viner som konceptuellt kunde varit Cavisteviner, men som av olika anledningar inte fungerade där, säger Martin.
Även Fanwine-Martin funderar på hur han ska utveckla verksamheten, men är inte riktigt färdig med exakt hur.
– Jag vill lära känna mina kunder och vill att de ska återvända till Fanwine. Webbplatsen är en plattform, men bakom den finns en passion och en drivkraft att ge små producenter en chans, säger han.
Foto: Gustav Kaiser
Martin Berggren
Gör: Medgrundare till Caviste och Panache.
Favoritområde: Bourgogne.
Dricker helst: Odlarchampagne.
Martin Örnsten
Gör: Driver Fanwine, utvecklar YRDN och konsultar inom industriell digitalisering.
Favoritområde: Carema och Chianti.
Dricker helst: Carema från mikroproducenten Sorpasso.
Fakta Rosengrendomen
2007 fällde dåvarande EG-domstolen avgörandet i ett mål som kallas Rosengrendomen. Det fick bland annat till följd att privatpersoner, trots Systembolagets monopol, har rätt att privatimportera alkohol till Sverige under vissa givna förutsättningar. Privatpersonen Klas Rosengren beställde vin på postorder från Spanien, tullen beslagstog vinerna då man ansåg att den sortens import stred mot lagen. Klas Rosengren överklagade ärendet och så småningom frågade Högsta domstolen EG-domstolen som slog fast att Klas Rosengren hade rätt att importera vin från EU som privatperson.