Benvenuto Brunello – årgång 2020

Text och foto: Gunnar Swenson

Munskänken Gunnar Swenson har botaniserat bland de över 500 vinerna som presenterades under senaste Benvenuto Brunello i november 2024. Ta del av hans rapport om aktuell årgång av Brunello di Montalcino.

Ett av Italiens viktigaste vinevent är Benvenuto Brunello, där den nya årgången av Brunello di Montalcino presenteras av Consorzio del Vino Brunello di Montalcino. Av den årliga produktionen på 9 miljoner flaskor exporteras 70 procent där USA utgör den viktigaste marknaden med 25 procent av exporten.

Trots att efterfrågan på världsmarknaden för vin har minskat under 2024 med 8 procent, har efterfrågan på Brunello ökat med lika mycket. Det är därför naturligt att intresset för presentationen av Brunello årgång 2020 är stort innan den når marknaden 2025.

Den nya årgången presenteras varje år i den lilla bergsstaden Montalcino i södra Toscana för tillrest såväl internationell som nationell press. Eventet hålls i Chiostro Sant’Agostino, den tidigare romersk-katolska klosterkyrkan, centralt belägen i Montalcino.

Vid den senaste presentationen i november 2024 deltog 126 vinerier med Brunello 2020, Brunello Riserva 2019 samt Rosso di Montalcino 2023 – totalt över 500 viner att prova. 

Årgång 2020 under luppen

Benvenuto Brunello startade med två dagars individuell provning av viner valda från en mycket detaljerad vinlista där producent, vin, årgång av de deltagande vinerierna var angivet. Valet skickades digitalt från telefon eller dator till en sommelier tillhörande italienska Sommelierföreningen som snabbt levererade vinerna. Ett mycket smidigt system.

Italienska sommelierföreningen redo att servera viner.

Fokus för provningen var givetvis på nya den årgången av Brunello, årgång 2020, men även provning av Riservavinerna, årgång 2019 och äldre.  

Brunello di Montalcino måste enligt vinlagen ha en lagringstid på minst fyra år, varav två år på ekfat. Den tidigare mycket vanliga barrique-lagringen har nu ersatts med helt eller delvis lagring i stora ekliggare, så kallade foudres, och ett ökande antal producenter använder sig också av en kombination av cementkar, amforor, äggformade jäskar och ovala fat av österrikisk ek. Den resterande tiden vilar vinet på flaska innan det släpps på marknaden. För riserva-vinet tillkommer ytterligare ett års lagring, åtminstone.

Hur väljer man bland 500 viner att prova? Min strategi utgick från den italienska vinbibeln Gambero Rosso 2025, ännu inte översatt till engelska, där fokus var på de producenter och viner som fått 3 glas, d v s den främsta bedömningen. Förutom dessa provade jag andra viner intressanta ur olika aspekter.

Tyvärr var viner från Biondi-Santi inte med vid provningen. Om man vill prova deras viner måste tid bokas för ett besök i vineriet.



Här följer provningsnoteringar från några av vinerna.

Castiglion del Bosco

Med över 800 års vinhistoria är Castiglion del Bosco en av de äldsta, och med sina 62 hektar också en av de största egendomarna i Montalcino. Egendomen har haft ett antal ägare genom åren, och 2002 köptes den av den italienske modemiljardären Massimo Ferragamo som investerade stort och gjorde om egendomen till en lyxanläggning med hotell, privata villor, två förstklassiga restauranger och givetvis swimmingpool. Till detta anlades Italiens enda privata golfklubb med 18-hålsbana. Dessutom investerades i vingårdar och i ett nytt högklassigt vineri. Hela anläggningen såldes 2022 till den amerikanska hotellkedjan Rosewood.

Vinerna håller hög klass och deras Brunello 2022 har ren rubinröd färg, en doft och smak av fräsch frukt, mogna körsbär, en mjuk rostning med toner av kaffe latte samt örter. Syra, tanniner är i balans med en avslutande lång elegant eftersmak. Ett mycket bra vin!

Tenuta Col d’Orcia

Tenuta Col d’Orcia anlades 1973 i den södra delen av Montalcino. Det ligger mitt i nationalparken med samma namn med vingårdar 450 meter över havet på kullarna runt anläggningen. Vinodlingen bedrivs enligt ekologiska metoder och sedan 20 år är de ekologiskt certifierade.

Brunello 2020 har en mörkt rubinröd färg, kryddig, fruktig doft av både körsbärskärnighet och mörka bär, lite jordighet samt tydliga tanniner och syror som hänger kar i avslutningen. Ett mycket bra vinbygge.

Giodo

Giodo ägs och drivs av Carlo Ferrini, ansedd som världens främsta vinmakare efter mer än 30 års arbete som konsulterande vinmakare för de främsta vinegendomarna i Italien. Egendomens namn är en hyllning till hans föräldrar, Giovanna och Donatello, som Carlo Ferrini säger sig ha allt att tacka för.

Tillsammans med sin dotter Bianca Ferrini driver han den vackert belägna, sex hektar stora vingården i södra delen av Montalcino. Vingårdarna är planterade med särskilt lågavkastande kloner av sangiovese som sköts enligt ekologiska och hållbara principer. Bara de bästa druvorna handskördas, avstjälkas, krossas och jäses i nio dagar i ståltank samt 20 dagar med skalmacaration. Därefter sker 30 månaders ekfatslagring i olika fatstorlekar, samt en tid i betongkar innan 18 månaders flasklagring.

Giodo Brunello 2020, ännu inte på marknaden, har en mörkt rubinröd färg, fräsch fruktig doft och mjukt rostade toner. Tanninerna är sammetslena, väl integrerade med syran och med en lång finish. Ett komplext elegant vin värt att vänta på.

Så bedöms årgången

Vid presskonferensen som hölls i anslutning till eventet redogjorde Master of Wine Andrea Lonardi för förutsättningarna för årgång 2020.

Växtsäsongen 2020 började med en varm vinter och en tidig knoppning av druvorna. Lyckligtvis var det tillräckligt med nederbörd för den tidiga utvecklingen av druvorna. Sommaren var varm, under augusti mycket varm med flera dagar med temperaturer över 40 grader och en oro för vattenbrist fanns. Lyckligtvis var vårens rika nederbörd tillräcklig för att undvika detta.

Skörden skedde under september och oktober med varmt och stabilt väder som på ett utmärkt sätt balanserade både druvornas fenoliska mognad som avgör färg och tanniner och druvornas socker och syra. Årgången har därför en fräsch syra med mjuka tanniner som tillsammans med en ljusare fruktighet ger ett balanserat fräscht intryck. Vinet är redo att avnjutas direkt men med tanke på tanninstruktur och syra har det också en gedigen lagringspotential.

Vad blir då bedömningen? En provningspanel bestående av två Masters of Wine och 57 medlemmar från Consorziet är ense om omdömet 5 stjärnor med en beskrivning av årgång 2020 som fängslande, brilliant och härligt fruktdrivet (författarens översättning).

Alla årgångar får en egen plakett på en vägg centralt i Montalcino.