Brocard

Skrivet av: Johan Wadman

Här har vi en gammal Sverigebekant och tillika storsäljare hos Systembolaget genom flera årtionden. För många är nästan Chablis och Brocard synonymt, lite som Moët och Champagne.

Det är också Brocards ståltankslagrade, mineraliga och fruktsyradrivna viner som fått definiera stilen vi förknippar med chablis. I motsats till de flesta andra chablisproducenter ligger Brocard inte i byn Chablis utan en knapp mil syd-sydväst i Préhy. Också i motsats till flera andra domäner med flera hundra år av tradition så är Brocard en nykomling.

Pappa Jean-Marc


1973 köpte Jean-Marc Brocard sin första hektar vinmark och har sedan dess avancerat till Chablis största producent, undantaget kooperativet La Chablisienne. En stor entreprenörsanda kopplat till en vinnande personlighet har banat väg för framgångarna. Sedan 1995 arbetar han tillsammans med sin son Julien som redan 1997 gradvis började införa ekologiska och biodynamiska metoder i vingårdarna.

Julien är idag CEO för firman men pappans auktoritet sitter i väggarna. Som komplement till Jean-Marc Brocard-vinerna har Julien nu sin egen range av viner som går i en lite mer exklusiv och småskalig stil. Han använder mer ekfat i större format och bara ekologiskt/biodynamiskt odlade druvor. Strålande viner som jag hoppas vi får se mer av på den svenska marknaden!

Far och son


Foto: Rickard Albin