Château d’Issan
Jag har en speciell relation till Château d’Issan eftersom jag fick en hel låda av årgång 2000 av mina vänner när jag fyllde jämnt. Och som jag har njutit av varje flaska som jag har öppnat under åren som gått…mmmmmm.
Château d’Issan är ett av slotten i Bordeaux med längst historia av vinodling. Historien börjar redan på 1100-talet då egendomen hette Lamothe Cantenac, men vi tar ett rejält hopp framåt i tiden. 35 hektar av vingården som totalt omfattar 68 hektar är fortfarande omgärdad av en 1,8 km lång mur från 1644. Familjen Cruse förvärvade egendomen 1945 och Emmanuel Cruse genomförde stora investeringar både i vingårdarna och i vineriet. Från 2013 delar man ägarskapet med Françoise och Jacky Lorenzetti, som även äger Château Lilian Ladouys i Saint-Estèphe och Château Pédesclaux i Pauillac.
När vi körde längs den vackra allén upp mot slottet hade vi appellation Margaux (totalt 53 hektar) till vänster och Haut-Médoc (totalt 5 hektar) till höger. Utanför muren, på andra sidan vägen, finns 10 hektar med appellationen Bordeaux Supérieur. Fram till 2020 var vingårdarna planterade med 65 procent cabernet sauvignon och 35 procent merlot, men sedan köpte man till 7 hektar planterade med cabernet franc, petit verdot och malbec. En hel del vinstockar planterades under 1950-talet, men genomsnittsåldern är idag drygt 35 år. Planteringsdensiteten ligger runt 9 000 stockar per hektar, liksom hos många andra liknande slott i Bordeaux idag. Man kan fråga sig hur detta ska möta klimatförändringarna framöver med tanke på att mognaden påskyndas med en tätare plantering.
Vinodlingarna ligger bara cirka 800 meter från Gironde, vilket balanserar kall eller varm väderlek. Slotten som ligger så här nära floden har ofta en minst lika pampig entré till egendomen från flodsidan som från landsidan.
De skördade druvklasarna sorteras och avstjälkas varefter de enskilda druvorna sorteras till hälften manuellt och till hälften maskinellt. Med hjälp av gravitation fylls sedan 37 olika stora ståltankar (70–200 hl) för att särhålla respektive parcell var för sig, vilket är en generell trend hos många Bordeaux-slott. Jäsningen pågår sedan under 18–25 dagar. Tidigare rundpumpades vinmusten upp till tre gånger per dag, men sedan 2022 har man övergått till att använda ”Air pulse”, som ger en snabbare och mer skonsam extraktion under alkoholjäsningen.
Efter den malolaktiska jäsningen sker blandningen i januari/februari med ett team bestående av vinmakaren Éric Pellon, källarmästaren Clément Di Costanzo och konsulten som väldigt många i Bordeaux använder sig av – Éric Boissenot.
Förstavinet Château d’Issan lagras 16–18 månader på 50 procent nya ekfat, med en årsproduktion på cirka 100 000 flaskor/år. Andravinet Blason d’Issan, som lanserades 1995 och kommer från yngre stockar, lagras 14-16 månader på 35% nya ekfat, med en årsproduktion på ca 120 000 fl/år. Tredjevinet heter Le Haut-Médoc d’Issan.
Liksom flera andra slott har d’Issan öppnat upp för allmänna besökare. Från 30 € för en rundvandring och provsmakning av 1:a, 2:a och 3:e vinet under 1,5 timme till 75 € för en vertikalprovning av Château d’Issan 2005, 2010, 2015 och 2020.
Vinerna som vi provade var:
2017 Blason d’Issan
60 % cabernet sauvignon, 40 % merlot, lagras 14-16 månader på 35 % nya ekfat.
Ren, fin doft med viss lätt utveckling och fruktig smak med balanserade tanniner i en lite lättare kropp.
2017 Château d’Issan
65 % cabernet sauvignon, 35 % merlot, lagras 18 månader på 50 % nya ekfat.
Dov, mullrande doft av mörka bär, mörk choklad med en rund, fyllig, balanserad smak med ren fruktsyra och sandiga, ganska tillgängliga tanniner.
2020 Château d’Issan
55 % cabernet sauvignon, 39 % merlot, 3 % cabernet franc, 2 % petit Verdot och 1 % malbec.
Kryddig doft av svarta vinbär och lakrits med kryddig smak med torra, strama tanniner med en något rostad/bränd ton.
Foto: Rickard Albin