Château Giscours

Skrivet av: Rickard Albin

När vi besöker olika vinproducenter världen över slås jag ofta hur väl kvalitén på vinerna överensstämmer med bemötandet av personalen, företagskulturen och hur väl de verkar trivas med sitt jobb. Här på Château Giscours fick vi direkt ett trevligt och professionellt bemötande, grundat med stor kunskap och stor respekt för varandra i teamet. Sådant märks i vinet, tror jag!



Historien började redan 1552 då Pierre de Lhomme köpte det aristokratiska huset ”Guyscoutz”, han köpte upp marken däromkring och planterade vinstockar. I slutet av 1800-talet moderniserade Edouard Cruse hela anläggningen och anlade den vackra parken runt slottet med hjälp av landskapsarkitekten Eugène Buhler. 1877 byggde han även Suzannes farm ”La Ferme Suzanne” precis innanför entrégrindarna. Här inrymdes bland annat arbetarbostäderna och än idag bor här drygt tio familjer. Idag äger man hela 400 hektar varav 160 är vinodlingar och resten är parker, en cricketplan, grönsaksodlingar, betesmarker och skog.

Suzannes farm.


Vid förra sekelskiftet dök sjöjungfrun upp på etiketten för första gången. ”La Sirène de Giscours”. Detta blev sedan namnet på slottets andravin. 1952 tog Nicolas Tari och hans arvingar över egendomen som redan då hade vuxit till 300 hektar. 1992 lanserade Giscours sitt tredje vin från Haut-Médoc. 1995 tog holländaren Eric Albada Jelgersma över egendomen och rekonstruerade vingårdarna samt renoverade vineriet. Sedan 2018 drivs Château Giscours av hans barn Dennis, Derk och Valérie i samråd med deras direktör, Alexander van Beek.

Alexander välkomnade oss och berättade att han redan som 24-åring kom till Château Giscours för att vara med på skörden, men har stannat sedan dess.

Liksom flera andra större och kända slott har man på senare tid öppnat upp för rundvisningar och provsmakningar för allmänheten. På Château Giscours kan man välja bland ett halvt dussin olika upplägg från en promenad i parken och ett glas vin för 10 € till en rundtur i en mindre grupp inklusive en mindre vertikalprovning under två timmar för 95 €.

Utsikt över parken.


Som en del andra slott satsar man också på en egen restaurangverksamhet och 2019 anställdes stjärnkocken Benjamin Laurent. Man kan boka privata lunch eller middagstillställningar på slottet. En stor del av råvarorna kommer från deras egen köksträdgård. Här satsar man verkligen på en hållbar produktion och biodiversitet. Man har ett flertal Bordelais-kor, ett 60-tal får, getter, änder, gäss och värphöns vilka håller ängarna öppna och förser restaurangverksamheten med färska ägg. De har även tre vackra gästrum i det gamla stallet för de som vill sova över.

Idag har man 100 hektar vinodlingar i Margaux respektive 60 hektar i Haut-Médoc. Cirka hälften av vinodlingarna är idag ekologiska. Château Giscours terroir kan indelas i tre olika kullar:

Grand Poujeau och Petit Poujeau, på 21 m ö h har grusjord med större småstenar som håller kvar värmen och underlättar mognaden för bl a cabernet sauvignon.

Bel Air, på 12 m ö h har mer sandjord och är en svalare jordmån som fungerar även under varma och torra år.

Cantelaude (eller Giscours-platån), på 17 m ö h har en blandning av de båda andra jordmånerna.

Vinodlingarna består av 69 % cabernet sauvignon, 30 % merlot, 3 % cabernet franc och 3 % petit verdot och stockarna är i genomsnitt 36 år gamla. Bland dessa finns en del riktigt gamla stockar från början av 1920-talet. Liksom många andra slott återplanterar man i första hand vinstock för vinstock vid behov och återplanterar väldigt sällan hela parceller. Man har en egen plantskola till sina sticklingar som de väljer ut genom s k ”massal selction”. Sedan 2018 skördar man varje parcell vid 2–3 olika tillfällen. Man börjar skörda druvorna från de yngsta vinstockarna och avslutar med de äldsta som tar längre tid på sig att mogna. Det kan ofta skilja två veckor mellan den första och sista plockningen.

Giscours har delat upp vinmakningen för sina Margaux-viner och sitt Haut-Médoc-vin i två olika byggnader. De skördade druvklasarna sorteras och avstjälkas varefter de enskilda druvorna sorteras optiskt än en gång. Vinifieringen inleds med en skalmaceration vid låg temperatur för att ta till vara frukten optimalt innan alkoholjäsningen startar, även denna vid något lägre temperatur än normalt. I början av jäsningen rundpumpas vinmusten två gånger per dag så länge alkoholhalten är låg. När sedan alkoholhalten stiger reducerar man rundpumningen för att undvika för hög extraktion av tanniner. Även den efterföljande malolaktiska jäsningen görs i tankar. Efter detta får vinet vila ett år på 50 % ny fransk ek där resten är 1–2 år gamla, från ett tiotal olika tunnbindare.

Efter rundvandringen i vineriet hölls provningen i det gamla stallet.

Provningsrummet i gamla stallet.


2019 Haut-Médoc Giscours
Klassisk årgång som enligt Alexander van Beek kan liknas med 2016 eller 2010.
61% cabernet sauvignon, 39 % merlot
Fräsch, fruktig doft av svarta vinbär med en läskande, fruktig smak med sandiga, tillgängliga tanniner i en ganska lätt textur.

2019 La Sirène Giscours
70 % cabernet sauvignon, 12 % merlot, 9 % cabernet franc och 9 % petit verdot och 25 % nya ek.
Robustare, mer intensiv svartvinbärsdoft med mer kraft och mer tanniner.

2019 Château Giscours
65 % cabernet sauvignon, 35 % merlot och 50 % ny ek.
Rik, mörk frukt av svarta vinbär med fyllig, rund smak med förvånansvärt tillgängliga tanniner.

2018 Château Giscours
55 % cabernet sauvignon, 39 % merlot, 6 % petit verdot och 50 % ny ek.
Dov, lätt kokt och lite brådmogen doft av mörka plommon med en rund smak med ganska mjuka tanniner.

2020 Château Giscours
56 % cabernet sauvignon, 44 % merlot
Rik, mullrande doft av svarta vinbär och lakrits med en fyllig smak med ren, fräsch fruktsyra och balanserade tanniner.

Vårt besök avslutades med en skördelunch tillsammans med cirka 280 plockare som serverades på Suzannes farm. Då anslöt även deras försäljningsdirektör Laure Bastard som varit anställd i 22 år. Långa anställningar visar att de trivs!

Kvalitén på skördeluncherna här i Bordeaux har förbättrats avsevärt under senare år med fina dukningar, tre rätter och med vin därtill. Som aperitif fick vi ett glas av deras rosé som lanserades 2019 och består av 100 % cabernet sauvignon. Till maten serverades sedan 2015, 2010 och 1990 av Château Giscours som alla hade en utmärkt balans och fin stringens.


Foto: Rickard Albin