Château Prieurié-Lichine
Vi välkomnades av vinmakaren Étienne Charrier och marknad- & kommunikationschefen Alexandra Markovic. Detta var den första skördeveckan då regnskurarna fortfarande avlöste varandra, så det blev bara en kort promenad i slottsträdgården och inte något besök i vingården.
Historien här började redan på 900-talet då Vertheuil-munkarna slog sig ner här och lär ha producerat ett riktigt gott klostervin. Bordeaux-påven Clément V på 1200-talet lär också ha gillat deras vin. Étienne berättade att Alexis Lichine köpte egendomen 1951 och passade då på att ändra namnet från Prieurié-Cantenac till Prieurié-Lichine.
– Detta är nu inte längre tillåtet att ändra slottsnamn på det sättet, tillägger han.
Alexis utökade även odlingarna avsevärt och när han dog 1989 blev han begravd i vingården.
Alexis son, Sacha, tog över efter sin far när han bara var 27 år gammal och drev sedan egendomen under tio år innan han startade negociant-firman, Borvin. Då förvärvade Ballande-gruppen egendomen och 2012 rekonstruerade och utökade de vingårdarna ytterligare. Året efter renoverades vineriet enligt gravitationsprincipen inklusive 34 nya tankar i olika storlekar, varav 20 av dem med en vacker tulpanliknande form (97 hektoliter), allt för att kunna vinifiera varje parcell var för sig. Man har också bevarat tankrummet som Alexis Lichine lät bygga. Prieurié-Lichine har verkligen upptäckt hur viktigt det är att ta hand om vinturismen och alla vinälskare som vill komma på besök. 2019 tilldelades de utmärkelsen ”Best of d’Or Wine Tourism”. De har även nått nivå 3 i miljöorganisationen Haute Valeur Environnementale, HVE.
Étienne berättade att han anställdes som källarmästare 2009. Han hade arbetat som vinmakare i flera olika länder och jobbat en hel del med rekonstruktion av vingårdar.
– Odlingarna består idag av 60 % cabernet sauvignon och 40 % merlot med en planteringsdensitet på 10 000 vinstockar per hektar. En tät plantering ger mindre årgångsvariation. Egendomen har haft två större omplanteringar då parcellerna fick ligga i träda 2002–2008 och 2015–2018, annars försöker vi återplantera enstaka vinstockar vid behov. Vid omplanteringen ökade vi även andelen cabernet sauvignon med tanke på klimatförändringarna. Detta eftersom cabernet sauvignon tar längre tid på sig för att mogna, berättar Étienne.
När vi i samband med detta diskuterade den allt mer stigande alkoholhalten berättade han att odlingar på sandjordar ger en något lägre alkoholhalt. Étienne berättade också att han jobbat mycket tillsammans med den kände vinkonsulten Stéphan Derenoncourt och att han hellre går på smak än analyser för att avgöra när det är dags att skörda. Medelavkastningen är 45 hektoliter/hektar.
Efter sortering och avstjälkning placeras de hela druvorna i jäskaren där de får skalmacerereras under 1–3 dagar innan de höjer temperaturen och påbörjar alkoholjäsningen. Under jäsningen gör de så kallad ”punch down” där man trycker ner skalhatten i stället för den traditionella rundpumpningen. Efter malolaktisk jäsning får sedan vinerna vila på ekfat i cirka 14 månader. Man använder sig av sju olika tunnbindare och har gått från att använda 60 % ny ek på 1990-talet till endast 35 % ny ek idag. Resten av faten är cirka ett år gamla. Förr rackade man vinerna var tredje månad, medan man idag bara rackar två gånger totalt. Bara i enstaka fall gör man en extra rackning om det finns risk att vinet annars blir för reduktivt.
Prieurié-Lichine har en stor vinshop med inte bara viner utan även vinlitteratur, glas och andra vintillbehör. De har också öppnat upp för allmänheten för rundvandringar och vinprovningar från 1,5 timme gruppvisning med provsmakning av två viner för 15 € till två timmar enskild visning med fler viner för 40 €.
Château Prieuré-Lichine har normalt en hög andel cabernet sauvignon, 65–70 % och bara 25–30 % merlot samt 5 % petit verdot. Andravinet Confidences de Prieuré-Lichine (Margaux) har cirka 80 % merlot medan Le Clocher du Prieuré (Haut-Médoc) består av 100 % merlot.
Vi fick prova följande viner:
2018 Château Prieurié-Lichine
Rik doft av svarta vinbär, blyertspenna, cederträ med en fyllig, rund smak med generös frukt och runda tanniner. (14 %)
2019 Château Prieurié-Lichine
Dov, mullrande doft av mörka bär, råtobak och cederträ med en fyllig, fruktig smak med tydliga, men avrundade tanniner. (13,5 %)
2020 Château Prieurié-Lichine
Ung, ganska generös, fuktig doft av svarta vinbär, mörk choklad och cederträ med tydliga, torra tanniner och frisk fruktsyra. Kräver lagring! (13,5 %)
Foto: Rickard Albin