Chianti Lovers och Rosso Morellino

Skrivet av: Gunnar Swenson

De två denominationerna Chianti och Morellino di Scansano genomför sedan 2020 en gemensam Anteprima, där de nya årgångarnas viner presenteras. I år arrangerades den i Fortessa da Basso, den vackra medeltida fästningen uppförd mellan 1534 och 1537 centralt belägen i Florens. Från att ursprungligen ha byggts i försvarssyfte har det nu gjorts om till ett unikt mäss- och konferenscenter. I en del av fästningen är bord uppdukade för provning assisterad av medlemmar av den italienska sommelierföreningen.

Consorzio Vino Chianti grundades 1927 av en grupp vinproducenter i provinserna Florens, Siena, Arezzo och Pistoia. Hela området blev DOCG 1984 och omfattar nu mer än 3 600 producenter som med sina mer än 15 500 hektar vingårdar har en produktion av mer än 800 000 hektoliter. Sammanfattningsvis utgör området 41 procent av Toscanas totala areal och 47 procent av totala produktion. I Chianti ingår också åtta delområden, UGA, unità geografica aggiuntiva, (AGU, additional geographical unit) eller kommunindelning med utgångspunkten druvornas växtplats. Namnen återfinns på vinetiketterna. Dessa är Colli Fiorentini, Chianti Rufina, Montalbano, Colli Senesi, Colline Pisane, Colli Aretini, Montespertoli och Terre di Vinci. 

Enligt vinlagen måste huvuddruvan sangiovese ingå till minst 70 procent. Av de resterande 30 procent får maximalt 15 vara cabernet sauvignon och maximalt 10 vara gröna druvor.  De vintyper som produceras är Chianti Annata DOCG vilket är det yngsta vinet som enligt vinlagen får finnas på marknaden 1 mars året efter skörd.

Vinet har genomgått temperaturkontrollerad jäsning för att bevara en fräsch fruktighet och är vanligtvis ståltankslagrat. Chianti Superiore DOCG får produceras i samtliga områden givet vinlagens regler följs vilka är ett lägre skördeuttag och 12 procent alkoholhalt samt 12 månaders lagring. Vinet får säljas tidigast i september året efter skörd. Vinet har mer kropp än annata, eftersom fatlagring ger struktur, koncentration och längd till vinet. 

I Chianti DOCG Riserva används noggrant utvalda druvklasar, längre jästid med skalrester, samt noggrant faturval eftersom vinet måste lagras minst två år varav ett år på flaska innan försäljning. Vinerna uppvisar komplexare, mörkfruktiga toner samt elegantare rostade toner av kaffe och vanilj från fatlagring. Vinet är fylligare, med varma toner, fräsch syra och balanserade tanniner, allt enligt Consorziets beskrivningar. 

 

Chianti Annata DOCG 2024: provningsnoteringar

Dags för provning av Chianti DOCG 2024, det vill säga Annata. Tyvärr var samtliga viner fatprover. Av Chianti Superiore DOCG 2023 var ett fåtal viner buteljerade liksom av Chianti DOCG Riserva 2022.

Men, för att förhoppningsvis åskådliggöra skillnaderna av de tre olika kvalitetsnivåerna följer provningsnoteringar av viner av samma producent från såväl Chianti som för några av de åtta delområdena vilka är angivna.

Piccini – fat, Chianti DOCG 2024
Rubinröd. Unga körsbärstoner. Rödfruktigt, körsbär, röd bärighet. Hyfsat balans i syra och sandiga tanniner. Ok vin.

Piccini – fat, Chianti Superiore DOCG Collezione Oro 2023
Mörkt rubinröd, extraktrik. Rostade kaffetoner, kryddiga fruktiga toner, plommon, mörkare körsbär. Kärsbärsfruktighet, balans syra och sandiga tanniner. Struktur, Angenäm munkänsla.  

Piccini – fat, Chianti DOCG Riserva Collezione Oro 2022
Mörkt rubinröd. Kryddiga, rostade toner, rödfruktigt, plommon, mogna körsbär. Rödfruktigt, röda körsbär, röda plommon, latte, balans syra och tanniner.  Potential när det är buteljerat.

Fattoria La Leccia – flaska, Chianti Superiore DOCG 2023
Rubinröd. Rostade toner före rödfruktighet. Rödfruktigt, rostning? Syran på samt rustika  tanniner som hänger kvar.

Fattoria La Leccia – flaska, Chianti DOCG Riserva 2022
Rubinröd. Rökighet, gräsighet, lite blommighet. Örtfruktig, balans med syra och sandiga tanniner som hänger kvar. Bra struktur.  

Manucci Droandi – fat, Chianti Colli Arentini DOCG 2024
Mörkt rubinröd, mörkröd. Plommon, mörkare körsbärsfruktighet, örtighet. Plommon, syran i balans, tanninerna ok men hänger kvar i slutet. Munkänsla ok, avslutning med rustika tanniner.

Manucci Droandi – flaska, Chianti Colli Arentini DOCG Riserva 2022
Mörkt rubinröd. Mörkfruktigt, plommon, mörka körsbär, svarta vinbär, Smaken mörkfruktig, syran i balans rustika tanniner som hänger kvar, struktur ok, men avslutande tanniner hänger kvar…

Chianti Colli Senese Pietraserena - fat, Chianti Colli Senese DOCG "Torri" 2024
Mörkt rubinröd. Rödfruktigt, plommon, röda bär, örtigt. Fruktigt, slank, balans syra och tanniner. Bra munkänsla. Kan bli bra när buteljerad.

Pietraserena – flaska, Chianti Colli Senese DOCG Riserva "Caulio" 2022
Mörkt rubinröd, lite mer extraktrik. Mjukt rostade toner, choklad, mörk frukt, kryddighet, Mörk fruktigt, balans syra och sandiga tanniner som hänger kvar. Kraft i vinet. Struktur ok.

Malenchini Chianti Colli Fiorentini DOCG 2023 – flaska
Mörkt rubinröd. Svarta vinbär, körsbär, plommon, kryddighet. Lätt rostade toner, Balans syra och rustika tanniner som hänger kvar. Ok struktur, Men tanninerna är för kraftiga i avslutningen.

Malenchini DOCG 2022 Chianti Superiore – flaska
Mörkt rubinröd. Svarta vinbär, rostade kaffetoner, kryddighet. Slank fruktighet, balans syra och tanniner. Smak bättre än DOCG, ett ok vin.

Att ge ett sammanfattande omdöme om vintyper och årgångar är svårt eftersom de flesta vinerna är fatprover. Provningsnoteringarna ger förhoppningsvis en vägledning om hur de ännu ej buteljerade vinerna kan utvecklas. De buteljerade vinernas omdöme är baserat på flaskproverna.

Rosso Morellino 

Söder om hamnstaden Livorno ligger provinsen Grosseto till vilken denominationen Maremma tillhör. I Maremma ligger delområdet Morellino di Scansano, där morellino är det lokala namnet på sangiovese med vinodlingar i staden Scansano, därav delområdets namn.

1992 bestämde sig en grupp producenter för att bilda ett consorzium, vilka 2007 erhöll kvalitetstnivån DOCG. På de cirka 1100 hektar vingårdarna är huvuddruvan sangiovese. I vinerna måste sangiovese ingå till 85 procent. Resterande 15 procent får vara någon eller några av de traditionella druvorna ciliegiolo, malvasia, colorino alicante samt nu också merlot, cabernet sauvignon syra och några andra som Consorziet bestämmer sig för. Vinerna produceras i två kvalitetsklasser, Annata vilket oftast vinifieras i betong eller ståltankar för att bevara en fräsch fruktighet. Vinet får säljas från 1 mars året efter skörd. Enligt Consorziet ska vinet kännetecknas av unga, angenäma rödfruktiga körsbärstoner, en fräsch syra och en balanserad tanninstruktur. För provning fanns 22 viner, tyvärr var alla fatprover. Här följer några provningsnoteringar av dessa.

Alberto Motta, Morellino di Scansano DOCG 2024
Rubinröd. Rödfruktigt, körsbärstoner, bärigt. Rödfruktigt, bärigt, Balans syra och tanniner. Blir förmodligen ok vin om än ungt.

Azienda Bruni, Marteto 2024
Rubinröd. Rödfruktigt, nästan surkörsbär, örtigt. Ung fruktig smak, balans syra och sandiga tanniner som hänger kvar. Ok lättare rött vin.

Rocca della Macie, Campo Maccione 2024
Mörkt rubinröd. Rostade kaffetoner, Den mörka fruktigheten i skymundan av de rostade tonerna. I munnen rödfruktigt, lätt beska, balans syra och tanniner, som hänger kvar. Behöver bindas ihop.

Cantina Vignaioli, Roggiano 2024
Rubinröd. Unga körsbärstoner, örtigt. Rödfruktigt, saftlikanande, lätt sötma, Syra och tanniner i balans, ok vin.

Cantina Vignaioli, Roggiano 2024 (bio)
Rubinröd. Rödfruktigt, bittersöta körsbär i doft och i smak. Balans i syran och tanniner lätt blommighet i avslutningen. ok munkänsla.

Fattoria Mantellassi, Mentore 2024
Rubinröd. Rödfruktigt, lingon, röda surkörsbär, örtigt. Frukten mognare i mun, syran på, rustika tanniner hänger kvar i avslutningen. Behöver bindas ihop  

Områdets toppvin är Riserva, där druvorna kommer från de bästa vingårdarna. Vinet måste lagras två år varav ett år på fat. Lagringstiden räknas från 1 januari året efter skörd. Enligt Consorziets beskrivning kännetecknas vinerna av rubinröd färg och ett mångfacetterat, fruktigt register av sötkryddiga toner, fräsch syra och tanniner i balans.

Av elva viner var åtta fatprover och endast tre buteljerade. Här följer några av mina provningsnoteringar där endast en var buteljerad.

Alberto Motta, Morellino Scansano DOCG Riserva 2022
Rubinröd. Rödbärigt, fruktigt, mjukt rostade toner, örtigt. Mogna röda körsbär, mjuka rostade toner, balans syra och tanniner. Bra struktur i munkänslan.

Azienda Bruni, Laire 2022 Bottled
Rubinröd. Mogna röda körsbär, mjukt rostade toner, kryddighet. Fruktigt, syra och tanniner i balans, lätt beska i avslutningen, från fat, kanske. Ok vin.

Belguardo, Bronzone Riserva 2022
Rubinröd. Rödfruktigt med integrerade mjuka rostade toner, kryddighet. Rödfruktigt, slank mitt, balans syra och sandiga tanniner, kvar i avslutningen. Bra struktur och munkänsla.

Cantina Vignaioli, Riserva Sicomoro 2022
Mörkare rubinröd. Mogen frukt, lätt rostade toner, lagrad på botti? Örter. Fruktigt, syran ok, rustika tanniner hänger kvar. Bind ihop. 

Fattoria Mantellassi, Riserva Sentinelle 2022
Mörkt rubinröd. Rostade fat, Zoegakaffetoner, mörk frukt under faten. Fruktigt, men ffa rostade toner syra och rustika tanniner. Kräver ihopbindning. 

Val della Rose Poggio al Leone 2022 (finns på Systembolaget)
Rubinröd. Rödfruktigt, plommon, mörka körsbär, integrerade mjukt rostade kaffetoner, örter. Rödfruktigt, balans syra och sandiga tanniner som ligger kvar. Bra struktur och angenäm munkänsla. Ett mycket bra vin,

Som framgår är de flesta vinerna tyvärr fatprover vilket innebär att det är svårt att uttala sig distinkt om vinernas karaktär. I stället blir det en uppskattning av vinernas troliga kvalité när de buteljeras. De enstaka buteljerade vinerna kan däremot beskrivas och ges en bedömning av. 


Foto: Gunnar Swenson