Domaine Auguste Clape

Skrivet av: Johan Wadman

Vi blir instruerade att infinna oss på ett specifikt klockslag vid ett visst gatunummer på den ganska ödsliga huvudgatan i Cornas för mötet med Olivier Clape. Inte en själ syns till någonstans och vi hittar heller inga skyltar som indikerar att här ska en av norra Rhônes mest legendariska vinproducenter hålla till. Men när vi så smått börjar misströsta så hör vi ett svagt rop på andra sidan gatan. Det är Olivier som skyndsamt vinkar in oss i en oansenlig lokal. 

Det anonyma kontoret ger inga direkta ledtrådar om att här pågår vinmakning i den absoluta världsklassen. Efter lite inledande artighetsfraser blir vi ombedda att klättra ner i något som kan liknas vid  ett hål i golvet. Det är här nere magiken sker. I den 300 år gamla källaren känns det som tiden stått stilla. Spindelväv och 50–60 år gamla foudre trängs i det trånga utrymmet med låg takhöjd.

Cornas består av flera olika dalar, i motsats till Hermitage som mer är en stor kulle. Totalt finns här 160 hektar vinmark fördelat på 95 producenter.

Domane Auguste Clape har 22 olika lotter på totalt 9 hektar. Av dessa ligger 5,5 hektar i Cornas, varav den största vingården är på 1,2 hektar. Övriga är Saint-Peray, Côtes-du-Rhône och Vin de France. Terroiren består till 95 procent av granit och vittrad granit. Densiteten i vingårdarna är 8–10 000 stockar per hektar och åldern på stockarna spänner mellan 20 och 110 år. Källaren är en raritet i sig och är 300 år gammal. De har inga små ekfat, barriquer, utan bara stora, så kallade foudre av ansenlig ålder som inte ger någon ekinfluens utan bara en långsam oxidation.

Vi börjar med att prova Saint-Peray 2023. Här har Clape 1,3 hektar av hela appellationen på cirka 115 hektar. Druvorna är 90 procent marsanne och 10 procent roussanne med en ålder på 40 år och mestadels planterade på granitjordar. Vinet är friskt, fruktigt, rent och med viss fetma, en bra representant för ett område i stigande popularitet.

Därefter går vi vidare till hjärtat av Clapes produktion: Cornas och Cornas Renaissance. Vinmakningen är densamma, enda skillnaden är att Renaissance görs på yngre stockar, från 20 år. Vinmakningen görs till 100 procent på helkluster, det vill säga med stjälkarna.

– Stjälkarna sänker alkoholhalten med en halv procent, säger Olivier.

Vinifiering av de olika lotterna sker var för sig, eller tillsammans med liknande lotter, och så gör man en blend på slutet. Olivier föreslår en fatprovning, 2024 först och sedan 2023, där vi provar de olika lotterna var för sig och sedan avslutar med några årgångar av den färdiga blenden.

Första fatet är från de yngsta stockarna. Här finns en härlig doft av viol och svartpeppar och tanninerna och strukturen är mjuk och snäll med runda och fina tanniner.

– Druvorna får en lätt krossning innan jäsningen och sedan gör vi pump-over två gånger per dag i sex dagar. Skalhatten bryter vi upp med stövlar, säger Olivier med ett leende. Därefter följer sex dagar med kraftfullare punch down och pump-over och sedan pressning.

– 2024 var en komplicerad årgång. Vi hade både en våt vår och en våt skörd. 

Nästa fatprov är från en sydsluttning vilket märks i en rikare och fylligare kropp med mer struktur. Här finns en svartare frukt, mer komplexitet samt en högre energi.

– 2018, 2019 och 20222 var varma år, medan 20221, 2023 och 2024 är mer klassiska med en aning lägre alkohol.

Nästa fat är en blandning av två lotter med 45- respektive 75-åriga rankor. Här möts vi av ännu en stil. Mer viol, ytterligare komplexare men också syltigare, saftigare och fruktigare samt en fylligare och djupare kropp.

Vi avslutar fatprovningen av 2024 med de äldsta vinrankorna som har en ålder på 100–120 år. Här hittar jag en stor aromatisk doft av ljuvlig viol, choklad, syltig frukt men framför allt en komplex och harmonisk smak.

– Vinet ligger 18 månader på fat, därefter gör vi blenden och slutligen får det ligga ytterligare 18 månader innan buteljering. Vi gör vanligtvis 17 000 flaskor av Cornas och 8 000 av Renaissance, säger Olivier.

Därefter går vi över till 2023. Vi börjar med två redan buteljerade viner, båda på 100 procent syrah. Först ut är ett Vin de France från enklare jordmåner med mer lera och en del runda stenar. Här är det plötsligt karaktärer vi inte känt i fatproverna, eller sluppit om man så vill, rödbeta, blod, grön paprika, en hel del pyraziner. Vinet ger ett mer svalt och snipigt intryck samt ett stänk flyktiga syror.

Därefter följer Côtes du Rhône, som är fylligare och med bättre druvmognad, vilket tar bort pyrazinerna. Helt klart ett snäpp upp.

Åter dags för fatprover av Cornas, nu 2023 som hittills legat 20 månader på fat. Fatet med de unga, 20-åriga stockarna, har ett vin som doftar viol, björnbär, smörkola och ett stänk flyktiga syror. Tanninerna här är lite hårdare, är det årgången?

Nästa fat innehåller vin från en lott längst ner i sluttningen och har därmed mer lera i jorden. Rankorna är 80 år gamla. Här finns ljuvliga dofter av viol, björnbär, en fyllig smak med rejält stadiga tanniner samt en läskande syra.

Olivier bekräftar vad vi tyckt oss känna så långt: 

– 2023 gav mer fruktsyra och en hårdare och mer knuten tanninstruktur än 2022.

Nästa lott kommer från 45-åriga rankor precis bakom byn, ungefär mitt på sluttningen. Här ökar elegansen även om grundkaraktären fortfarande är viol och björnbär men nu med mjukare och finare tannin samt bra balans.

Sista fatet är från 70-åriga stockar och här lyfter det verkligen. En stor blommig och yppig doft av viol, liljekonvalj samt integrerad frukt. Fruktsyran är frisk och spänstig samtidigt som tanninerna är lena som sammet. Mums!

Olivier gör sedan en kort sammanfattning av vad som är viktigast innan vi provar de redan buteljerade Cornaserna:

– Anpassa skördeuttaget, skydda druvorna mot sol, vid vinifieringen ha inte för lång maceration och sedan lagring på gamla stora ekfat i 36 månader. Voilà!

Den första färdiga blenden av Cornas att prova är en Cornas 2022.

– Årgången hade lågt skördeuttag, lite regn den 24 augusti och så den tidigaste skörden någonsin. Vinet har en djup doft av björnbär, stall och sylt. Smaken är rund och maffig med saftig frukt och en lång, härlig och komplex eftersmak.

Cornas 2019 börjar få en mogen doft med toner av tryffel, mörka bär och begynnande stalltoner. Smaken är maffig, fyllig, rik och koncentrerad i det varma året. Tanninerna är ännu tuffa och mår bra av ytterligare lagring.

Cornas 2001 doftar ljuvligt med ett helt spektrum av mognadstoner som de andra vinerna ännu inte visat: svart te, lövhög, råtobak, lakrits parat med röda och blåa bär. Smaken är komplex, delikat och elegant med integrerad fräsch fruktsyra och silkiga tanniner.

– En klassisk och bra årgång, säger Olivier.

Därefter diskuterar vi trender och förändringar i Cornas och då nämner Olivier att allt fler gör som han, det vill säga använder hela klasar vid jäsning, samt att vinkvaliteten förbättrats av något så enkelt som bättre väderprognoser.

Vi är fantastiskt nöjda och imponerade av vad vi fått prova och frågar Olivier hur han kan göra så bra viner. Olivier förklarar att han har inte gått någon oenologutbildning, den mästerliga vinmakningen sitter i händerna och har förpassats ner av far och farfar. 2010 var första året när han hade huvudansvaret. 2020 skadade hans far benet och sedan dess har han skött det mesta. Farfar dog 2018 men fram tills dess gjorde de alla tre blendningen tillsammans.

Ett fantastiskt lagarbete som nu förs vidare av Olivier.


Foto: Rickard Albin