Expedition Pfalz

Skrivet av: Caroline Edgren

Naturskönt, avslappnat och lättillgängligt. Pfalz tickar alla boxar för en lagom utmanande upptäcktsresa – med garanterad belöning i form av skyhög vinkvalitet.

Destination Pfalz



Pfalz är utmärkt som resmål året runt, även om den vackraste och mest ­livliga tiden är under vår och sommar. De stora producenterna har personal som kan ta emot vinturister i provningsrummen även under skördetid.

Under sommarmånaderna ­pågår vinfestivaler i olika byar. Den största och mest kända är Wurstmarkt som utspelar sig i Bad Dürkheim i ­september. Gönnheims festival i juli har utnämnts till den vackraste. Här bjuds besökaren även på imponerande gatukonst.  

Transport
Den närmaste flygplatsen är ­Frankfurt och härifrån går tåg till exempelvis Deidesheim och Bad Dürkheim.

Själva vinområdet är relativt litet i omfång – bara ungefär tio mil från norr till söder. Avstånden är med andra ord korta. Det enklaste sättet att ta sig ­mellan byar och producenter är med egen eller hyrd bil, men det är även ­populärt att ta sig runt medelst cykel. Fint underhållna vandrings­leder gör det enkelt att varva vinprovandet med ­motion. 

Basläger
Deidesheim har cirka 4 000 ­invånare och uppfyller kriterierna på genuint tyskt gemyt med stockvirkeshus och kullersten mot en fond av kända vingårdslägen. Byn har ett centralt läge i Pfalz och utgör därmed en bra utgångspunkt för utflykter i båda riktningar. Här finns dessutom flera namnkunniga producenter att besöka. Boende finns i olika prisklasser.

Även Forst an der Weinstrasse och Wachenheim är centralt belägna byar med charm, olika typer av boende och restauranger.

Föda
Är du köttätare bör du inte lämna Pfalz utan att ha provat ­specialiteten ”­saumagen” som översätts till suggmage, men har en betydligt mer ­angenäm karaktär än vad ­namnet ­antyder. Magen fungerar som ett ­fjälster som fylls med griskött, ­potatis, ­kryddor och örter, ­tillagas i ugn och skärs upp i skivor. Den ­traditionella ­varianten är stekt och ­serveras ­tillsammans med lever­knödel, bratwurst, surkål samt stekt potatis i en ”­Pfälzer Triologie.” Ett glas riesling till är ett måste. Tunt skuren och ­serverad kall dubblerar Saumagen som tysk ­carpaccio.

Den före detta landsfadern ­Helmut Kohl tog sina utländska ­gäster till stjärnkrogen Schwarzer Hahn i ­Deideshem för att bjuda dem på ­saumagen. Rätten står förstås på ­menyn året runt.

Här hittar du även restauranger som serverar mat förknippad med ­Alsace, som ligger på andra sidan ­gränsen till Frankrike – exempelvis tarte flambée. 

Klassisk Pfälzer Triologie.

 

Strategi
Vare sig du är rieslingälskare, ­burgunderorienterad eller äventyrs­resande i udda druvor och nya stilar har du något att hämta i Pfalz – och du ­behöver inte nödvändigtvis lägga upp en plan i förväg. Många medelstora och stora producenter har nämligen egna ”vinothek” där vinturister kan prova igenom delar av sortimentet innan köp. Generellt håller vino­teken öppet från måndag till lördag, vissa större producenter tar emot även på söndagar.

Är du intresserad av att göra mer ­ingående besök för en titt bakom ­kulisserna och träffa vinmakaren bör du dock höra dig för i förväg. De stora producenterna har goda möjligheter, medan de mindre ofta står till tjänst i mån av tid.   

En grov generalisering ger vid ­handen att Deidesheim med omnejd är ­regionens traditionella rieslingfäste. Det är här som några av de mest kända vingårdslägena finns och det är hit de flesta vinturisterna styr kosan. ­Eftersom ­klimatet är något svalare i södra Pfalz är det hit du söker dig om du vill ha ­sprakande syra i din riesling även i varma ­årgångar som 2022. Än svalare – ofta upp till två veckors senare skörd – är det i ­Zellertal i norra Pfalz. Här dominerar dessutom kalksten i jordarna, vilket ger riesling en särskild, elegant prägel.

Vill du prova riktig weissburg­under i en unik kvalitetsnivå är det till södra Pfalz du beger dig. Det är även här du ­hittar ­spätburgunder som utmanar bourgogne, eftersom druvmognaden vid skörd ökat under de senaste åren, med anledning av klimatförändringarna. 

För inspiration och tips på plats, ­besök butiken och vinbaren ­Rohstoff på Marktplatz 8 i Deidesheim. ­Ut­budet kännetecknas av en alldeles ­särskild ”fingerspitzengefühl”, ­vilket är ­anledningen till att traktens vin­makare själva hänger här på kvällstid. 

 

Stilsäkra producenter

Vi känner namnen från vinlistorna på bättre krogar och från System­bolagets mer exklusiva utbud. De mest fram­stående producenterna från Pfalz finns representerade i Sverige och ­förknippas med jämn och hög kvalitet.

På besök hos Bassermann-Jordan.

Bassermann-Jordan, Von Buhl och Von Winning
Deidesheim domineras av de tre stora producenterna Bassermann-Jordan, von Buhl och von Winning. De har samma ägare, men lite olika inriktning. Bassermann-Jordan bjuder på riesling i hela skalan, från snustorrt till sött. Numera vill von Buhl gärna framhäva sin inriktning på mousserande vin, så kallad sekt, och von Winnings produktion präglas av en något mer fatad stil. Alla tre har en egen restaurang, vilket gör det möjligt att njuta av vin­erna i rätt kontext.
bassermann-jordan.de
von-buhl.de
von-winning.de

Dr Bürklin-Wolf 
Även biodynamiskt certifierade ­Bürklin-Wolf i närliggande Wachenheim är specialiserad på riesling i ­traditionell, fruktig stil på druvor från legendariska vingårdslägen som ­Pechstein och Kirchenstück.
buerklin-wolf.de

Philipp Kuhn
Flerfaldigt prisbelönt för sin riesling är Philipp Kuhn i Laumersheim och kronan på verket är viner från lägen som Saumagen och Kirschgarten. Det finns dock all anledning att prova hans spätburgunder som är i toppklass, liksom udda viner på sangiovese och ­cabernet franc.
weingut-philipp-kuhn.de

Weingut Knipser
Fler anomalier på den röda sidan ­hittar vi hos bröderna Volker och Werner Knipser som också håller till i ­Laumersheim. Här får bordeaux­druvor som cabernet sauvignon, ­cabernet franc och merlot, men även syrah och tempranillo plats vid sidan av de mer regiontypiska druvorna. Portföljen består faktiskt av hela 60 procent röda viner och du kan förvänta dig en del fatkaraktär, även om detta ­tonats ner en gnutta på senare år. 
weingut-knipser.de

Christmann
Steffen Christmann är inte bara ­ansiktet utåt för VDP som samlar ­omkring 200 kvalitetsproducenter över Tyskland. Med sin vinmakartalang har han också bidragit till att tysk riesling har en självklar roll på vinlistor världen över. Merparten av ­firmans odlingar består av riesling som ger upphov till viner på en skyhög nivå, men en växande andel vin görs på ­spätburgunder. Det är tack vare nästa generation, dottern Sophie, som ­arbetar sida vid sida med sin far i ­Gimmeldingen sedan 2017.
weingut-christmann.de

Becker
En av pionjärerna inom spätburg­under är Friedrich Becker som ­håller till i Schweigen, så nära gränsen till Frankrike man kan komma. När stockarna planterades 1967 framstod idén som smått galen, eftersom ­klimatet gjorde det svårt att uppnå druv­mognad. Med tiden har det visat sig vara ett genidrag och Friedrich Becker anses vara en av de bästa på just spätburgunder.  Vinerna kännetecknas av sin fatlagring, vilket gör att de gärna får vila några år innan de konsumeras.
friedrichbecker.de

Rebholz
Biodynamiskt certifierade Ökon­omierat Rebholz tillhör det absoluta toppskiktet i hela Tyskland, tack vare en progressiv hållning och kontinuerlig kvalitetssträvan. Paret Hansjörg och Birgit Rebholz gör både riesling och spätburgunder med en exakthet som få kommer i närheten av, men i ­produktionen finns också en rad andra pärlor. Till exempel weissburgunder, chardonnay, muskateller och silvaner.
oekonomierat-rebholz.com

 

Familjen Rebholz.

 

Trendsättarna

En handfull producenter har under det senaste decenniet stakat ut vägen mot ett modernt Pfalz med transparens och elegans som ledord. I deras ­händer har riesling fått en stramare, slankare och mer mineralisk profil, dessutom har ­fatpräglingen på spätburgunder minskat. De andra burgunderdruvorna – chardonnay, grauburgunder och weissburgunder – har också fått en mer ­välförtjänt och framskjuten plats. 

Burgundiskt från bröderna Andres.

 

Weingut Andres
Med foten på gaspedalen driver ­Deidesheimbröderna Michael och Thomas Andres firman Weingut ­Andres. Här gör de riesling i en absolut toppklass, men även utmärkt chardonnay och weissburgunder. Ett måste!
andres-deidesheim.de

Jülg
Jülg, längst söderut i Schweigen är en självklar destination, även om toppvinerna som Johannes Jülg ­producerar bokas redan i förväg av ­internationella handlare. Instegsvinerna finns att köpa på plats och den som vill få inblick i de verkliga ­godsakerna gör rätt i att stanna till på Jülgs egen ”weinstube” där ­närheten till ­Frankrike ger återverkan i ­menyn och äldre årgångar av ­deras bästa ­spätburgunder finns på vinlistan. 
weingut-juelg.de

Johannes Jülg.

Leiner
En av dagens mest omhuldade ­producenter är Leiner som håller till i ­Ilbesheim. Pappa Jürgen Leiner var en av de första i Tyskland att praktisera ekologiskt jordbruk. Firman är i dag bio­dynamiskt certifierad och drivs av sonen Sven som gör både konventionella och naturliga viner utanför gängse ramarna, bland annat ”pet nat” på scheurebe och skalmacererade, så kallade orange, viner.
weingut-leiner.de

Kranz
I Ilbesheim  hittar vi även ­Boris Kranz som är vald som ­ordförande i Pfalzwein. Han är specialiserad på burgunderdruvorna samt ­riesling. ­Boris var en av de första att se ­poten­tialen i Kalmit – det högsta ­läget i Pfalz med utmärkt kalkstensjord som i dag anses vara ett av regionens bästa lägen. 
weingut-kranz.de

Rings
Med riesling och spätburgunder i frontlinjen har familjen Rings i Freinsheim gått från klarhet till ­klarhet under det senaste decenniet. Fräschör och elegans är ­honnörsord och vad gäller de röda vinerna har fattonerna blivit mindre och mindre framträdande. 
weingut-rings.de

Seckinger
Seckinger är ett namn i progressiva kretsar. Från att ha kategoriserats som en del av naturvinsvågen har de nu ­tonat ner de mer vilda inslagen och gör stilrena viner i en lättare stil. Bröderna Jonas, Philipp och Lukas Seckinger huserar i Niederkirchen utanför ­Deidesheim.
seckinger-weine.de


Nästa generation

Varje år väljer en jury ledd av organisationen Pfalzwein ut 20 talangfulla vinmakare under 35 år som får extra fokus. Bland dessa, både nuvarande och före detta ”Die Junge Pfalz”, hittar vi några av  dem som mejslar fram morgondagens Pfalz. Ett kännetecken är också att de söker sig till regionens svalare lägen.

Krigsminnesmärke i nordliga Zellertal.

Schwedhelm
I klimatförändringarnas tidevarv ­söker sig producenterna till svalare lägen på högre altitud och med mer vind. I nordliga Zellertal, där jordmånen ­domineras av kalksten, skördas ­druvorna mellan en och två veckor ­senare än i mittersta Pfalz. ­Området trendade första gången för omkring 50 år sedan, men tappade sedan i anseende. Just nu är det åter på uppgång och lockar investerare från Pfalz liksom närliggande vinregioner. Fina prov på riesling med härlig ­terroirprägel finns hos till exempel Schwedhelm som drivs av de unga bröderna Georg och Stephan.
schwedhelm-zellertal.de

Odinstal
Även Odinstal är ett exempel på en firma som sökt sig till ett svalare – och isolerat – läge vid Pechsteinkopf, i ­närheten av ett gammalt basaltbrott. Thomas Hensel driver detta mindre vineri med biodynamisk odling och ­fokus på riesling i personlig stil.
odinstal.de

3M2N
På årets lista över ”Die Junge Pfalz” står Lukas Hammelmann som ­driver 3M2N sedan 2016 och gör riesling, chardonnay och spätburgunder med makalös energi. Lukas Hammelmann är även jägare och hans förädlade köttprodukter går att köpa på gården.
3m2n.de

Instagramvänligt från 3M2N.

J J Berizzi
Närliggande J J Berizzi som drivs av paret Julius och Janina Berizzi tillhör också den utvalda skaran. Med sina transparenta viner på burgunder­druvorna samt riesling och sitt trivsamma vinotek utgör gården ett ­utmärkt stopp på väg mot södra Pfalz.
berizziweine.de

Scheuermann
I Niederkirchen, där även Seckinger ­huserar, finns Gabriel och Simon Scheuermann som tidigare ­ingått i ”Die Junge Pfalz”, men nu ­passerat den övre åldersgränsen. Hos dem får chardonnay ­extra ­uppmärksamhet.
scheuermann-weine.de

Fusser
Ytterligare en brödraduo i ­Niederkirchen med en tidigare ”Die Junge Pfalz”-utnämning är Martin och Georg Fusser. Unga, coola vinmakare som sköter sina vingårdar bio­dynamiskt och fokuserar på riesling och ­spätburgunder.
fusserwein.de

Foto: Pfalzwein, producenter

Stark ställning för sekt

Mousserande vin, eller sekt, är en viktig kategori som ­vin­makarna i Pfalz själva ­gillar. Sedan 1971 får vem som helst göra bubbel, tidigare gavs ­enbart särskilda ­rättig­heter till så kallad sektkellerei. ­Problemet med begreppet är dock att det innefattar allt från tankjäst, blekt blask till ­hantverksmässiga utmanare till champagne, så bli inte förvånad om intrycken varierar.

1837 grundades det ­första så kallade ”Sektkellerei” av­ ­Johannes Fitz i Bad ­Dürkheim som lärt sig göra ­mousserande i Champagne efter en tid i landsflykt. En av de största ­producenterna av i dag är ­Sekt­kellerei Schloss Wachenheim, etablerat 1888. 

Exempel på skickliga sektproducenter:
Krack, Deidesheim: krack-sekt.de
Motzenbäcker, Deidesheim: villa-im-paradies.de
Von Buhl, Deidesheim: von-buhl.de
Andres & Mugler, Ruppertsberg: andresundmugler.de
Frank John, Neustadt/Königsbach: johnwein.de
Christmann & Kauffmann, Gimmeldingen: christmann-kauffmann.de
Wilhelmshof, Siebeldingen: wilhelmshof.de

Bunkring

Förutom att botanisera bland ordervaror och hålla utkik i Systembolagets tillfälliga sortiment kan du ­beställa ­viner från europeiska nätbutiker. Glöm inte att ­betala svensk alkoholskatt! 
weine.de
vinocentral.de