Invigning av Årets vinort

Skrivet av: Björn Andersson

I slutet av maj var representanter från Munskänkarnas riksstyrelse på plats hos Consejo Regulador i Jerez de la Frontera för den officiella invigningen av Årets vinort.

Ordförande Mats Lindelöw var tyvärr sjuk och kunde inte närvara, så vice ordförande Nina Berggård fick ta över ansvaret. Nu råkade Consejo Reguladors ordförande César Saldaña också vara sjuk i en lindrig covid så inledningsvis togs Munskänkarna emot av före detta ordförande Beltrán Domecq. Han bjöd på en basprovning av de olika sherrystilarna under ett trevligt föredrag där alltifrån fortifikation och olika lagringsbetingelsers betydelse till hur olika vindar påverkar beskrevs.

Vid besöket härjade en kraftig och varm Levante-vind som ställer till det för producenterna. Den svalare havsvinden Poniente som främjar god tlllväxt av flor uppskattas mer.

Välkommen uppmärksamhet

Consejo Regulador som representerar sherrybranschen i sin helhet var mycket glad att Jerez blivit utnämnd till Årets vinort av Munskänkarna. De behöver all uppmärksamhet som går att uppbringa, även om sherryintresset faktiskt har börjat växa en del under senare år. Sherry är en komplicerad produkt att producera och det är svårt att få ut rätt pris för dessa fantastiska viner. England är förstås de som köper mest, men Sverige anses också som en viktig marknad.

Under själva invigningen var det vice ordförande Ricardo Rebuelta som tog emot vinortsplaketten. Ricardo förklarade hur Consejo Reguladors styrelse är uppbyggd med 20 representanter, varav hälften är producenter och hälften druvsodlare, varav Ricardo själv är representant för det sistnämnda. Av vinodlarna är fem egenföretagare och fem representerar kooperativ. Utöver de stora producenterna finns även en vinägerproducent och en mindre producent med, så att man ska få en bred och representativ styrelse.

Uppdaterade regler

Ricardo passade på att berätta om några nyheter som Consejo Regulador kommer att införa framöver. En är att nuvarande regel att man bara får göra fino i Jerez, men både manzanilla och fino i Sanlúcar de Barrameda kommer att ändras. Ett förslag som tidigare behandlats blev stoppat i Bryssel, eftersom man ansåg att det inte fanns tillräckligt stringenta regler kring vad som räknas som manzanilla. Det nya förslaget är att fino bara görs i Jerez och manzanilla bara i Sanlúcar – oavsett luftfuktighet och tjocklek på floret. En av de producenter som påverkas är Barbadillo vars fino-solera kommer att behöva flyttas från Sanlúcar till Jerez under en övergångsperiod på 9–10 år.

Vidare kommer det att vara möjligt att använda benämningen ”sherry” även i de omkringliggande produktionsområdena runt Jerez-triangeln, istället för som nu där man enbart får klassa ett vin som sherry om det slutproducerats i någon av de tre huvudorterna. Man kommer även att kunna använda vissa andra druvsorter än palomino, PX och moscatel i produktionen. Förslaget är klart från Consejos sida, men det måste också beslutas i högre instanser som Junta de Andalucía, myndigheter i Madrid samt i Bryssel. 

 

Rekommenderade bodegor
Riksstyrelsen passade även på att besöka ett antal bodegor och kan rekommendera följande: 

Grupo Estévez
Med tre sherrybodegor – Valdespino, La Guita och Real Tesoro – i samma ägo ger Grupo Estévez en bra och bred bild över olika sherrystilar. Huvudbodegan ligger strax väster om Jerez. Valdespino är en anrik producent med många trevliga produkter, alltifrån tioåriga, snustorra Fino Inocente till supersöta El Candado PX. Prova gärna Don Gonzalo Oloroso VOS som lagrats i 25 år – det är en upplevelse.

Real Tesoro har också en rad trevliga viner, bland annat Del Principe Amontillado som lagrats i 15 år.

La Guita är en klassisk manzanilla som finns att få tag på i Sverige, men på plats kan du förhoppningsvis även prova deras En Rama. Denna ofiltrerade version har en lite mer intressant och komplex smak.


Lustau
Lustau har på senare år blivit en högt ansedd bodega med många produkter som även lätt kan köpas i Sverige. Bodegan ligger centralt i Jerez efter flytten till Harveys gamla lokaler 1998, och är lätt att nå till fots. Mest kända är de kanske för sin Almacenista-sherry, vilket är små lagringsproducenter som stöttas genom buteljering i Lustaus regi. Emilio Lustau började för övrigt själv som almacenista en gång i tiden.

Utöver dessa specialsherry finns många andra trevliga viner att prova, bland annat kan Oloroso Emperatris Eugenia som lagrats i 15 år nämnas. Mycket fyllig och spännande.

González-Byass
González-Byass har betydligt mer än den världskända Fino Tio Pepe i sitt sortiment. Besöker du de pampiga lokalerna i närheten av Alcazár de Jerez får du en djupare inblick. Bland annat har de Amontillado Del Duque VORS som lagrats i 30 år. Mycket komplex och trevligt. Lite ovanligare är deras långlagrade finos i serien ”Palmas”.  Tio Pepe Quatro Palmas är lagrad i hela 54 år och har en otrolig komplexitet.


Álvaro Domecq
Álvaro Domecq är en mindre bodega som köpts upp av medlemmar i klanen Domecq. Den ligger också mycket centralt och har några spännande viner. Bland annat kan Palo Cortado VORS 1730 som lagrats i 30 år nämnas. Mycket komplex och lång eftersmak.


Williams & Humbert
Williams & Humbert har kanske fått ett oförtjänt rykte på grund av den halvsöta Dry Sack, men i sin gigantiska bodega i modern stil väster om Jerez har de en hel del annat spännande att erbjuda. Utöver fat signerade av alla de fyra Beatlarna finns även lite mer ovanlig årgångssherry, så kallad ”añada”. Serien ”Don Zoilo” med fino-amontillado-oloroso-palo-cortado är också bra. Även Dos Cortados Palo Cortado 20 Años en mycket trevlig bekantskap.


Barbadillo
Barbadillo är den största producenten i Sanlúcar de Barrameda och som definitivt är värd ett besök. Det storsäljande bordsvinet på palomino har gjort dem mer kända för något annat än sherry i Spanien, men på plats har du möjlighet att prova deras mer utvecklade variant av stilla vin som heter Mirabrás. Det är gjort på druvor från äldre stockar och är mycket mer komplext i smaken.

Likaså anses manzanilla Solear vara enkel, men den är faktiskt lagrad i en solera med hela tolv criaderas. Vill du ha en ännu större smakupplevelse rekommenderas istället Pastora Pasada En Rama som är ofiltrerad och lagrad i ytterligare två år. En av deras allra bästa sherry är dock Amontillado Principe VORS som är lagrad i 30 år – kanske den ultimata amontilladon. Deras bodegashop erbjuder dessutom munskänkar 20 % rabatt vid köp på plats.

Foto: Björn Andersson | Caroline Edgren