Jorden vi ärvde
Följ med till morgondagens odlingslandskap i Kalifornien! Här kombinerar vinproducenterna varsamma metoder med högteknologi.
– Regenerativt kommer att ersätta ekologiskt i framtiden, säger Sean Carroll under vår rundvandring på La Crema i Sonoma County en solig fredag i maj.
Sean Carroll är ansvarig för kommunikation, social påverkan och hållbarhet på La Crema som ingår i Jackson Family Wines, ett av USA:s största vinhus och globalt tongivande inom hållbarhet. Här, i det ikoniska vingårdsläget Saralee’s Vineyard, började man använda regenerativa metoder år 2019.
Nu växer brokigt gräs mellan de prydliga raderna av vinrankor, hönorna pickar i marken och luften fylls av fågelkvitter och insektssurr.
I Europa har begreppet regenerativt precis börjat vinna mark. Men i USA inleddes rörelsen redan på 1980-talet, närmare bestämt på västkusten. I dag har odlingsfilosofin, som handlar om att återskapa jordens hälsa, ett starkt fäste i den kaliforniska vinvärlden.
Precis som termen antyder handlar det om att stimulera till återbildning. På La Crema innebär det bland annat minskad bearbetning av jorden, plantering av grödor mellan raderna, kompostering och djurbete i vingårdarna. Stora delar av ägorna hålls också oplanterade.
– Det är vårt ansvar att öka den biologiska mångfalden, bevara inhemska livsmiljöer, skydda närliggande vattendrag och förbättra jordhälsan i den mark vi tar hand om, menar Sean.
Men för att skapa trovärdighet och undvika ”greenwashing” behövs vetenskaplig förankring. La Crema samarbetar därför med några av landets främsta experter inom markhälsa.
– Vi är lantbrukare, och vi måste alltid vända oss till experter som kan introducera oss för ny teknik, ny forskning och annan information som kan hjälpa oss att bli bättre, förklarar Sean.
I ett av deras forskningsprojekt undersöks sambandet mellan odlingsmetoder och vinets smak – något som kanske kan ge mer handfasta bevis för det anekdotiska argumentet att naturnära odling ger mer uttrycksfulla viner.
Men viktigast är förstås det långsiktiga perspektivet.
– Genom en lättare hand kommer de regenerativa odlingsmetoderna att lämna friskare mark till framtida generationer, så att vi kan fortsätta att skapa karakteristiska, vackra viner under de kommande hundra åren, säger Sean.
Wente Vineyards
Niki Wente välkomnar med smittande energi och ett glas mousserande vin utanför Wente Vineyards pampiga kalkstensvita huvudbyggnad i Livermore. Hon tillhör den femte generationen på det äldsta oavbrutet familjeägda vinhuset i USA, med en långtgående kunskap om hållbarhetsarbete.
– Sedan några år tillbaka är begreppet regenerativt närmast omöjligt att ignorera som producent, slår hon fast.
Här, på Wente Vineyards, har man undvikit jordbearbetning i över 15 år. Det har lett till minskad erosion, fler inhemska grässorter, nyttoinsekter och en allmänt friskare jord. För dem innebär termen ”hållbarhet” även att ha en verksamhet där anställda trivs och stannar kvar. Därför erbjuder de föräldrapenning i tolv veckor för båda föräldrarna. Ovanligt generöst med amerikanska mått mätt. Personalen får också betald tid för volontärarbete.
– Regenerativ odling tar hänsyn till hela ekosystemet, vilket inkluderar anställda, grannar och samhället i stort, säger Niki.
Just social hållbarhet är en av delarna som skiljer regenerativ odling från ekologisk. Inom ROC, det mest etablerade certifikatet, är det en grundpelare. Certifikaten är en viktig del i att skapa transparens mot konsumenter och hitta standarder, menar Niki.
– Men vi avvaktar med att ansöka tills organen har mer erfarenhet.
Regenerativ odling bygger på uråldriga, manuella metoder – men det finns ingen konflikt med det högteknologiska. Vi befinner oss trots allt nära Silicon Valley. Närheten dit har varit avgörande för Kaliforniens vinindustri, både genom innovation och datainsamling.
– Regenerativ odling handlar för mig om att främja jordens hälsa, så all teknologi relaterad till markhälsa är värdefull. I våra vingårdar arbetar världens första självstyrande elektriska traktor Monarch som vi själva varit med och utvecklat. Nästa steg är att implementera AI-teknik för prognoser av skörden, berättar Niki.
Men som alltid finns utmaningar. En av dem är bristen på samsyn kring de bästa arbetssätten, enligt Niki. En annan är att vänja folk vid ett ”slarvigt” utseende i vingårdarna:
– Att det växer gräs mellan raderna innebär inte att vinet är av sämre kvalitet.
Matthiasson Winery
Ingången till Matthiasson Winery i Napa Valley pryds av en vacker keramikmosaik med insekter, ormar, rådjur och ugglor bland rankorna. Verket speglar det hängivna miljöarbete som ägarna, paret Steve Matthiasson och Jill Klein Matthiasson, gör. Liksom Wente har de ett holistiskt arbetssätt, som inbegriper social hållbarhet.
– Det går inte att ta bort kultur från agrikultur, säger Steve.
Paret har drivit gården enligt regenerativa principer sedan år 2003 och med tiden har de sett fantastiska resultat, berättar han – som vinrankor med mer motståndskraft mot extremväder och vattenbrist. Det senare är en central fråga i Kalifornien, som under många år drabbats hårt av torka.
Under det sena 1990-talet var Steve med och lade grunden till ”The Lodi Rules”, Kaliforniens ursprungliga hållbarhetsprogram. I sin roll som konsult har han också använt regenerativa metoder för andra vinhus under två decennier, även om det inte alltid kallats just så.
– Definitionen blir bredare ju mer vi lär oss. Man pratade inte heller så mycket om klimatförändringar och social jämställdhet på 1990-talet, menar han och fortsätter:
– Fram till nu har vi fokuserat alltför mycket på vilka ämnen som är potentiellt skadliga för oss människor. Nu handlar det om jorden.
Han visar två odlingslotter som ligger helt nära varandra. Den ena är konventionellt skött och den andra ekologiskt, regenerativt brukad. Det är lätt att se skillnaden. Jorden i den första lotten är torr, kompakt och doftlös. Jorden i den andra är fuktig, porös, med en livfull doft av mylla.
Även på Matthiasson Winery utforskar man ny teknik, i samarbete med akademin. Steve pekar på ett exempel när han, mitt bland spirande grönska och blommande buskar, plötsligt säger:
– Hör ni ljudet av en motorväg?
Ingen motorväg finns i närheten. Trafikbruset kommer från högtalare som installerats i vingården för att studera hur sångfåglar påverkas. Forskningsprojektet drivs i samarbete med universitetet UC Davis.
– Vi måste ständigt försöka bli bättre och ta oss an nya utmaningar. Regenerativ odling är nästa steg, ett erkännande av den skada som modern odlingsteknik har orsakat, menar Steve.
I ”The Golden State”, med närhet till innovativ teknik, en djupt förankrad miljörörelse och starkt socialt patos, finns goda förutsättningar för att möta prövningarna.
Foto: Richard Morley, Wente Vineyards, Jackson Family Wines
Fakta: Regenerativ odling
- Begreppet myntades under 1980-talet av Rodale Institute som var pionjärer inom ekologisk odling i USA.
- Bygger på odlingstekniker som mildrar och förebygger effekterna av klimatförändringar, återuppbygger organiskt material i jorden, återställer nedbruten mångfald, binder kol i marken och förbättrar vattnets kretslopp.
- Några av tillämpningarna är minskad bearbetning av jorden, odling av täckgrödor och införlivande av djur i vingårdarna.
- Regenerative Viticulture Foundation (RVF) grundades 2021 som en resurs för alla som arbetar med regenerativ vinodling. Ett av organisationens syften är att sprida vetenskapliga belägg för metoderna.
Fakta: Regenerativ certifiering
- Dagens mest etablerade certifiering för regenerativ odling är ROC, Regenerative Organic Certified, som skapades 2017.
- Bygger på tre huvudpunkter: jordhälsa och markförvaltning, djurskydd och rättvisa för jordbruksarbetare.
- Som utgångspunkt krävs ekologisk certifiering (USDA Organic eller internationell motsvarighet).
- Tablas Creek i Kalifornien var den första vinodlare som certifierades.
- Den enda certifierade vinodlaren i Europa är Weingut Jurtschitsch i Österrike.