Kristallklart

Skrivet av: Caroline Edgren

Det Jane Sandström inte kan om vinglas är inte värt att veta. I sitt eget häller hon gärna upp pinot noir, allra helst i en mousserande tappning från den brittiska moderjorden.

Händer det att du och dina vinprovarvänner har helt olika uppfattningar om vad och hur mycket ett vin doftar och smakar? Kanske har det faktiskt inte med era sinnens förmågor att göra utan med glasen – i alla fall om ni provar vinet i olika typer av glas. 

För visst är det skillnad på vinglas och vinglas. Är du inte helt övertygad kan du testa att hälla upp vin i den där typen av engångsglas i plast som dukas fram till sommarfesten. Jämför det sedan med samma vin upphällt i ett vinglas med tulpanform. 

– När jag har glasprovning brukar jag fråga varför de som spelar golf släpar runt med en hel bag med klubbor som alla ser likadana ut. Jo, för att det blir skillnad med rätt vinkel. Det är samma sak med glas: små skillnader i öppning och form påverkar upplevelsen. Rätt glas framhäver doften på ett annat sätt.

Det berättar Jane Sandström som ägnat de senaste 20 åren av sitt liv åt att missionera kring vinglas. Hon förklarar att till och med vatten kan upplevas olika i olika glas. Det beror på att en smal öppning ger en liten stråle, medan en bred öppning skapar en sköljning i munnen. 

På hennes provningar dyker det nästan alltid upp deltagare som inte tror på att det är samma vin som hällts upp i de olika glasen. 

– Under en munskänksprovning i Kiruna blev en deltagare så chockad att han skrek rakt ut att det inte kunde vara sant, skrattar Jane Sandström och berättar att provningar för Munskänkarna brukar innebära att det finns gott om kunskap i rummet, till skillnad från provningar i butik dit det kommer sådana som mest gillar snygga prylar.  

Jane Sandströms eget vinintresse, som förstås är förutsättningen för hennes djupa kunskaper om vin­glas, vaknade relativt tidigt i livet i samband med ett besök i Sydafrika. 

– Jag hälsade på min pappa som bodde där och vi besökte vingårdar. Att sitta i den miljön och dricka vin var en helt annan känsla än att sitta på en pub hemma i England med ett glas Blue Nun. När jag kom hem började jag att läsa på och köpa bättre viner. Förutom min dåvarande pojkvän var jag ganska ensam i bekantskapskretsen om att vara vinintresserad.  

Detta intresse hade hon sedan möjlighet att fortsätta odla under den första delen av hennes yrkesliv som utspelade sig i det sena 80-talets finansbransch i London. I den miljön stack hon ut som kvinna och kunnig inom området vin. Under några år bodde hon även i Tyskland och upptäckte riesling.  

Så småningom hamnade hon i Sverige och dryckesbranschen, initialt hos en vinagent, som det hette innan Vin & Sprits import- och tillverkningsmonopol avskaffades 1995, sedermera som ansvarig för Riedel i Sverige. 

65 år fyllda har hon dock nyligen växlat ner till deltid i sin tjänst på den österrikiska glastillverkarens agentur för den svenska privatmarknaden. På så vis har hon mer tid att förkovra sig inom det självklara intresset engelskt vin.   

– Jag har följt engelsk vinmakning i 30 år och sett hur det mousserande har tagit fart och blivit så mycket bättre. Sverige ligger faktiskt på tredje plats vad gäller importen av engelskt vin och av det som går att köpa hos oss tycker jag mycket om Rathfinny och Nyetimber, men jag älskar även stilen hos Wiston och Sugrue. Busi Jacobsohn är också en kul uppstickare med svenskkoppling, summerar hon. 

Hon kallar sig för pinottjej och dricker, förutom engelskt mousserande, gärna bourgogne och pinot noir från Nya världen såväl som tyska och österrikiska versioner. Den glasmodell hon föredrar att använda till dessa viner heter Veritas New World Pinot Noir och har generös kupa, som bidrar till vinets syresättning, och relativt smal öppning som framhäver de fruktiga aromerna.    

– Det är ett sådant jag tycker att alla borde ha, eftersom det funkar till många olika typer av viner och till och med gin och tonic.

I rekommendationen ligger lärdomen att man inte behöver köpa på sig alla modeller av glas i en viss serie, oftast räcker det med några få. Jane Sandströms tips är utgå från de viner du dricker normalt och satsa på tre, fyra olika modeller.

– De flesta av oss lider ju av platsbrist, vilket gör att vi faktiskt måste göra val. Dessutom brukar ju vinintresset utvecklas över tid, och då är det bra att kunna komplettera med fler modeller efterhand. 


Foto: Gustav Kaiser

Visste du att …
De korrekta namnen på de olika delarna av glaset är kupa, stam och fot. 

Så håller du i vinglaset 
Om glaset har en stam håller du i den. Undvik att hålla i kupan, eftersom du då påverkar vinets temperatur och dessutom lämnar fingeravtryck på glaset.

Snurra utan att spilla
Är du rädd för att skvätta när du snurrar glaset för att frigöra aromer? Öva på att hålla armen stilla och bara använda handleden. Eller låt glaset stå kvar på bordet medan du snurrar. 

Torrt glastips
När du torkar ett glas är det viktigt att du håller i kupan, inte stammen eller foten, annars riskerar du att glaset vrids sönder. Använd en slät mikro­fiberduk så att inga partiklar blir kvar i glaset. Allra viktigast är det att champagneglas är helt fria från små partiklar som stör bubblorna. 

Vått glastips
Orkar du inte diska efter middagen? Lämna då glasen med vinslattar i, i stället för att skölja dem med vatten. När vattnet dunstar bort kan nämligen kalkbildning uppstå i glasen.

"De flesta av oss lider ju av platsbrist, vilket gör att vi faktiskt måste göra val."

Jane Sandström
Aktuell: Som specialist på och föreläsare om glas, bland annat på Restaurangakademien. Dyker ofta upp som provningsledare för glasprovningar i munskänkssektioner runt om i Sverige. 

Bakgrund: Uppvuxen i England, flyttade till Sverige på 1990-talet. Lång erfarenhet inom dryckesbranschen och sedan 20 år knuten till den österrikiska familjefirman Riedel. 

Favoritdruva: Pinot noir.