Kronjuvelen

Skrivet av: Caroline Edgren

I slutet av september stod det klart att Pfalz-ambassadören Charlotte Weihl krönts till hela Tysklands vindrottning.

I slutet av september varje år kröns Tysklands vindrottning under festliga former. Vid en ­första anblick framstår ­företeelsen att rada upp en grupp unga, vackra kvinnor som en rest från en ­svunnen, mindre politiskt medveten tid, men i kulisserna tassar faktiskt en viss ­moderniseringsiver. Bland kronbärare och tävlingsdeltagare från det senaste decenniet finns till exempel en syrisk flykting samt en transsexuell kvinna. Och efter en upprörd debatt tidigare i år kommer även män framledes att kunna kandidera som ”vinhögheter” i vinregionen Pfalz – Munskänkarnas Årets vinort 2024.

– Uppdraget handlar först och främst om att kunna mycket om vin, men du behöver också vara öppen, vänlig och kommunikativ som person. Dessutom är det viktigt att du är ­självgående och duktig på språk, främst engelska.

Så beskriver 24-åriga Charlotte Weihl kvalifikationerna för det ­något udda jobbet när jag träffar henne på plats i hennes eget kungarike, Pfalz. Alldeles uppenbart är det kryss med fetstil i samtliga rutor för hennes del. Själv tror hon att det var tack vare de praktiska kunskaper hon fått genom att jobba på ett vineri som gjorde att just hon kunde hämta hem kronan.

Under 2023/2024 är Charlotte ­regional vindrottning – och ­kandidat i tävlingen om titeln Tysklands vindrottning 2024/2025. På regional nivå flankeras hon av två prinsessor som delar ansvaret för att ­representera Pfalz på vinmässor, provningar och i presentationer. Tillsammans gör de vinbranschens kvinnoröster hörda, något som faktiskt verkar behövas i Pfalz där påfallande få vinmakare är av kvinnligt kön.

Charlottes kungliga karriär började med rollen som vinprinsessa. Hennes pappa har sparat affischen och satt upp i garaget i familjehemmet.

– Som ung, blivande vinmakare har jag också möjlighet att tala för min ­generation så att andra hör.

I jobbet ingår resor inom regionen och till andra vinregioner i Tyskland, men även utomlands.

– Det är väldigt, väldigt intensivt. Jag pluggar international wine business på universitetet i Geisenheim och jobbar på en vingård samtidigt. Det är en utmaning att hinna med allt med upp till fem resor inbokade per vecka.

Jobbet som vindrottning är ­oavlönat. Avkastningen är i stället ökade vinkunskaper, ökade ­kunskaper om (vin)världen i stort – och en ­ojämförlig karriärmässig boost.

– I vinindustrin är det ingen som är intresserad av hur länge du pluggat. Det är kontakterna, nätverket, som är viktigast och det är det som byggs på under det här året, berättar Charlotte.

Historien om de tyska ­vindrottningarna tar faktiskt sin ­början i Pfalz och har en något solkig prägel. Det var 1931 som fenomenet föddes, stöpt i formen av en skönhetstävling, med syftet att få tyskarna att dricka mer vin. ­Propag­andan byggde på nationalsocialismens ideal kring det ursprungstyska, och i samma anda byggdes även Tysklands första vinväg just i Pfalz några år senare.

1949 infördes tävlingen även på ­nationell nivå, vilket innebar att ­Tysklands samtliga 13 vindistrikt fick möjligheten att ställa en kandidat till förfogande.

Först under 80-talet flyttades ­fokus från kvinnornas utseende till deras vinkunskaper, i samma veva slopades kravet på att drottningen skulle bära den traditionella klänningen dirndl i alla officiella sammanhang.    

Stilkonsultation är fortfarande ett inslag i förberedelserna inför den ­nationella tävlingen. Men på programmet för den tredagarsworkshop i ­augusti som årets kandidater ­deltog i stod även en snabbkurs i ­engelska ­anpassad för vindrottningar samt medie- och ­kommunikationsträning som förberedelse för den livesända tv-galan.

I skrivande stund vet vi inte om Charlotte Weihl krönts till Tysklands vindrottning eller fick se sig ­brädad av en annan vinregions kandidat. I ­oktober lämnar hon över den ­regionala titeln till nästa vinhöghet – kvinna ­eller man – som representerar Pfalz under kommande år. 

Edit: Den 27 september 2024, efter att denna artikel skrevs, blev Charlotte utsedd till Tysklands 76:e vindrottning efter en hård kamp mot de andra två finalisterna Katharina Gräff från Nahe och Julia Lambrich från Mittelrhein.

 

Foto: Niclas Unosson

”Uppdraget handlar först och främst om att kunna mycket om vin, men du behöver också vara öppen, vänlig och kommunikativ som person.”
Charlotte Weihl

Fakta: Charlotte Weihl

Aktuell: Som nykrönt vin­drottning för Tyskland 2024/2025, tidigare vindrottning för Pfalz 2023/2024.

Bor: Bad Dürkheim, men uppvuxen i Gönnheim (samma by som den före detta tyska vindrottningen Janina Huber).

Utbildning: Kandidatutbildning internationale weinwirtschaft vid universitet i Geisenheim (pågående).

Jobbar: Weingut Knipser i Laumersheim.