Made in Mallorca
Glöm bulkvinerna som tidigare förknippats med vår äldsta charterdestination Mallorca. Numera duggar storsatsningarna tätt – och intressant nog har svenska aktörer haft fingrarna med i spelet.
Under mitt decennium i den mallorkinska vinvärlden har jag följt den kanske snabbast accelererade utvecklingen jag någonsin sett. Antalet producenter på ön har ökat kraftigt: från ett 60-tal till dagens över 100. Dessutom har ambition och kvalitet kommit högre upp på agendan.
– Det har hänt mycket på tio år. Producenterna är i dag mycket mer professionella. De flesta investerar i teknisk kompetens och konsulter för att höja kvaliteten. Research och utveckling är i fokus, ambitionen är hög och resultatet tydligt. Dagens viner är mer balanserade, har högre kvalitet och autenticitet. De unika, inhemska druvorna spelar oftast stor roll i det.
Det berättar Araceli Ribas, en av ägarna i tionde generationen till Ribas som med sina 310 år är den mest anrika bodegan på Mallorca. Ett flertal bodegor på ön har mer än 100 år på nacken, men det finns också en handfull nya anläggningar, varav flera med svenska intressen. Tillsammans utgör de en miljardinvestering för framtiden.
Tysk jättesatsning
Låt mig ta dig med på en resa runt ön med ett första stopp på Can Axartell utanför Pollença på nordvästra delen av ön. Här har den tyska Schwarzkopf-familjen, giganter inom hårvårdsprodukter, byggt en av Mallorcas mest spektakulära bodegor. Den syns knappt förrän du är framme vid den, eftersom den är insprängd mellan två bergknallar.
Bodegan är en jättesatsning som byggts utifrån gravitationsprincipen. År 2014 nådde de första vinerna marknaden. I dag, inte ens tio år senare, är Can Axartell en etablerad spelare med Tyskland som viktigaste exportmarknad och ett komplett sortiment som bland annat inkluderar prestigevinerna The Artist och Selección Familiar. De inhemska blå druvorna manto negro och callet liksom de gröna giro ros och prensal blanc förekommer flitigt, ofta i blandningar med internationella storheter.
Can Axartell
Paret Gardell bygger nytt
Turen går vidare till svenskägda Oloron utanför Alaró som ligger mitt på ön. Det gamla, arabiska namnet på staden är just Alaró, vilket gett bodegan sitt namn. Här, på en mycket vackert belägen egendom med Tramuntanabergen som fond, har paret Kristina och Christer Gardell initierat en stor satsning. Deras första vin, en ren chardonnay, nådde marknaden så sent som år 2018.
Nu bygger de en helt ny bodega med själva vineriet nästan helt under mark. Myndigheterna är mycket känsliga för ingrepp i naturen, vilket resulterat i en väl genomtänkt lösning, och det schaktas just nu för fullt. Invigningen är planerad till år 2024.
– Det blir en futuristisk anläggning som kommer att harmoniera väl med miljön, säger Christer Gardell och visar stolt upp ritningarna över vad som komma skall.
Parallellt fortgår produktionen i den gamla bodegan och nyligen har det första röda vinet, en blandning av merlot och syrah, lanserats.
Oloron
Bordeauxinspiration utanför Palma
Nästa stopp blir på Son Mayol som på mindre än tio år har etablerat sig internationellt. Bodegan ligger en bit utanför Palma, på väg mot Puigpunyent. Jag behöver gps för att hitta rätt.
Arkitekturen imponerar. Det är en bodega med mjukt böljande tak på en kuperad egendom, med många konstverk insprängda i miljön. Bakom denna storsatsning står den schweiziske miljardären Gregory Hirschmann.
Hela det stora golvet i entrén är av härdat glas. Här kan man se både vineri och fatlagret från ovan. Gregory Hirschmann har i någon mån tagit Bordeaux till Mallorca. Med hjälp av Mouton Rothschilds före detta tekniska chef, Patrick Léon, har man satsat konsekvent på klassiska blandningar av cabernet sauvignon och merlot. Prestigevinet Grand, som lanserades 2014, är ett bra exempel.
Léon dog dock 2018, varpå Marie Barbé tog över jobbet som vinmakare. Även hon är Bordeauxskolad, så karaktären hålls intakt.
Flyttat livsverk
Avslutningsvis besöker vi den nästan helt nya bodegan Santa Catarina, på vägen mellan Inca och Sencelles. Den invigdes så sent som 2021 men har ändå historia. Den vinintresserade, svenske affärsmannen Stellan Lundqvist byggde upp den ursprungliga bodegan utanför Andratx i slutet av 1900-talet. Karavaner av turistbussar styrde kosan dit och många som besökte Mallorca under den perioden minns bodegan.
Nu är det nya tider. Stellan Lundqvist avled 2010 och några år senare fattade familjen beslut om att satsa på en ny framtid för varumärket Santa Catarina vid ett av deras områden i Binnissalemregionen.
Santa Catarina
Bland välskötta marker med olika druvor reser sig det nya vineriet, terrakottafärgat och i harmoni med den mallorkinska jorden. Runt vineriet har flera gamla, vackra byggnader renoverats för besökare och tillställningar. På kort tid har man, med hjälp av bra vinmakare och ledning, utvecklat nya röda och vita viner. De inhemska druvorna får stort utrymme.
Det är en imponerande upplevelse – och ytterligare ett belägg på att Mallorcas vinvärld har förändrats.
Även gamla spelare gynnas
Men hur ser de mallorkinska vinmakarna själva på de nya utmanarna? Araceli Ribas, vinmakare på det anrika vineriet Ribas, ser positivt på utvecklingen.
– Vi gillar att se nya intressanta satsningar med utvecklingsplaner, personlighet och kvalitetsambitioner. Det hjälper Mallorca att bli igenkänt och erkänt som vinregion. Samtidigt är vi skeptiska till projekt som inte har ett genomtänkt innehåll och saknar den viktiga passionen.
Tror du att mallorkinska viner kommer att vara mer kända om fem år?
– Jag tror inte att de kommer att vara välkända i de breda leden, men jag är säker på att fler kommer att kännas igen och respekteras hos de verkligt vinintresserade.
Eftersom ön inte blir större är det främst småskaligheten, inte ambitionen, som sätter gränserna. En fortsatt höjd ambitions- och kvalitetsnivå är därför den självklara vägen mot framtiden. Personligen är jag övertygad om att vi har många fina vinupplevelser från den vackra ön i Medelhavet framför oss.
Araceli Ribas till vänster
Foto: Peer Eriksson
FAKTA: Mallorca
Storlek: Omkring 2 500 hektar vingårdsmark.
Appellationer: DO Binissalem, DO Pla i Llevant, Vi de la Terra Mallorca, Vi de la Terra Serra de Tramuntana-Costa Nord.
Gröna druvor: Prensal blanc, moscatel, chardonnay, viognier, giro ros.
Blå druvor: Callet, manto negro, gorgollassa, cabernet sauvignon, syrah, merlot.