
Möt producenten: Domaine de Sainte Marie
Högt upp på en kulle centralt i den franska vinregionen Jura ligger Château-Chalon som räknas till en av de vackraste byarna i landet. Det är också namnet på en av Juras mest intressanta appellationer som enbart får användas för vin jaune – det unika oxidativa ”gula” vinet på den lokala druvan savagnin, som traditionsenligt långlagras under ett jästtäcke. Savagnin är även Domaine de Sainte Maries stora stjärna.
Vinfamiljen de Sainte Marie har ägnat sig åt vinmakning i Jura-regionen i generationer och håller sedan några år till i den lilla byn St Germain Les Arlay – några kilometer väster om slottsbyn Château-Chalon. Totalt odlar de idag 19 hektar. På över hälften av ytan växer savagnin, som inte bara används till deras vin jaune utan även till flera andra av gårdens viner.
Maude Avis jobbar sedan nära ett år med exportutveckling på Domaine de Sainte Marie. Hon berättar att det är de gröna druvorna savagnin och chardonnay som dominerar ute på vinfälten. Dessutom odlas även en mindre andel blå druvor, som pinot noir och de lokala druvsorterna trosseau och poulsard. Domaine de Sainte Marie lagrar viner både på ståltank och fat. Viner på ståltank ger fräscha viner med mycket frukt, samtidigt är det den oxidativa stilen som är egendomens signum.

– Jag är mest stolt över ”Ensemblage” som är en blandning av tre druvor – chardonnay, savagnin och poulsard – för att den bäst representerar vår stil. De gröna och den blå druvsorten jäser alla separat för att bevara sina olika karaktärer. Druvblandningen lagras sedan på stora fat i 18 månader för att få en oxidativ ton samtidigt som fräschören bevaras. För mig är ”Ensamblage” ett balanserat gastronomiskt vin som också visar på terroiren och arvet till regionens vintraditioner.
Även om familjen de Sainte Marie har sina rötter i Normandie, så är det alltså i Jura som de har odlat vin de senaste 200 åren. Som en hyllning till den mångåriga vinpassionen återfinns släktens vapensköld på vinerna från egendomen, som har funnits i ett 40-tal år och som sedan 2020 drivs av Bertrand de Sainte Marie tillsammans med sonen Gaëtan och oenologen Nicolas Cottier. Vineriet ligger i en nybyggd anläggning och årsproduktionen är på 75 000 flaskor.

De ekologiska principerna styr vingårdsarbetet på Domaine de Sainte Marie och arbetsmiljön har också blivit uppmärksammad för sina ambitioner på hållbarhetsområdet, bland annat genom mer ergonomiska korgar vid skörd. Att bruka ekologiskt innebär samtidigt stora utmaningar, inte minst med tanke på klimatförändringarna. Förra året drabbades regionen hårt av frosten och nära hälften av Juras skörd försvann. Domaine de Sainte Marie var en av dem som fick delar av skörden förstörd. Även snö och regn är något som kan påverka vingården negativt och som måste tas i beräkningen för att skydda produktionen. Men allt handlar inte om klimatet. Svängningar i politiken och ekonomin är också något som kan styra framtidens satsningar.
Samtidigt finns det en stark drivkraft för att växa genom omplanteringar eller nyplanteringar och att utnyttja mer av de totalt 40 hektar mark för odling som idag finns i familjens ägo. Att öka exportandelen, inte minst i Europa, från dagens 20 procent, ingår också i planerna och Domaine de Sainte Marie är måna om att kunna erbjuda det som marknaden efterfrågar.
– Vi ser ett ökat intresse för vita viner och även en stor nyfikenhet kring savagnin. Våra kunder vill ha unika viner som samtidigt är balanserade och tillgängliga och det har vi i vårt sortiment, konstaterar Maud Avis.
På frågan om vilken typ av vin hon själv föredrar så svarar hon utan tvekan Jura-viner på druvan savagnin. Dessutom gillar hon de vita vinerna från Alsace och Rhône, liksom Champagne. Även om hon älskar att resa och upptäcka nya kulturer – och förmodligen hade satsat på ett ännu mer serviceinriktat jobb om hon inte hade fastnat för vinvärlden – så njuter hon av att vara en del av miljön och teamet på Domaine de Sainte Marie och att jobba och bo i Jura där människorna är vänliga och landskapet med sina skogar och sjöar, grottor och vattenfall är så varierat. Den lokala gastronomin, med inte minst alla smakfulla ostar, är också något som hon uppskattar.
– Vin är min passion. Det handlar förstås om att lära sig om druvsorter och växtplatser men också att lära känna nya professioner, människor och kulturer. Det är ett universellt språk, så genom vinet kan man verkligen upptäcka världen.

Foto: Domaine de Sainte Marie
Fakta: Domaine de Sainte Marie
Var: St Germain Les Arlay, Jura, Frankrike
Grundat: Egendomen grundades för 40 år sedan och drivs sedan 2020 av Bertrand de Sainte Marie, hans son Gaëtan och oenologen Nicolas Cottier.
Odling: 19 ha brukade enligt den högsta franska nivån för hållbarbetsarbete, HVE 3 (High Environmental Value) och ekologiskt certifierade (fr o m skörden 2024)
Druvor: savagnin (52%), chardonnay (24%), trousseau (12%), pinot noir (9%) och poulsard (3%)
Produktion: 75 000 flaskor/år
Terroir: grå märgel, lera och kalksten med visst inslag av slam
Vinframställning: ståltank (trousseau, pinot noir och chardonnay), ekfat (savagnin och i druvblandningar/cuvéer) samt ekfatslagring under jästtäcke som ger sherryliknande viner med nötiga toner (främst vin jaune på savagnin)
Personal: 12
Viner: torra vita och röda viner, samt viner i oxidativ stil (främst vin jaune som här lagras i upp till 10 år – istället för de, enligt regelverket, dryga 6 åren) och söta viner (vin de paille) samt starkvinet Macvin du Jura
Export: 20%
Besök: Anläggningen är öppen för besökare vardagar året runt. Under sommarhalvåret även öppet på helgerna för provningar och besök i vineriet. För grupper om 6 personer eller fler rekommenderas bokning. Även längre provningar med fokus på mat- och dryckeskombinationer erbjuds för fler än 8 personer. De måste förbokas.
Mer information om Domaine de Sainte Marie hittar du här

Visste du att
Vinerna från Jura är matvänliga och passar till många typer av rätter. På Domaine de Sainte Marie är man särskilt angelägen om att hjälpa kunden att matcha vin och mat för optimal gastronomi.
Här får du tips om vilken mat som rekommenderas till de olika vintyperna