Möt producenten: Kellerei Bozen
Till skillnad från de flesta vinproducenter i Alto Adige, producerar kooperativet Kellerei Bozen/Cantina Bolzano en majoritet röda viner.
På de böljande kullarna norr om kooperativet växer de inhemska druvsorterna schiava och lagrein tillsammans i vingårdarna, skördas tillsammans och mognar tillsammans till kooperativets populära St Magdalener-vin.
St Magdalener Classico innehåller minst 85 procent schiava och upp till max 15 procent andra druvor, vanligen lagrein. Den exakta andelen lagrein kan vinmakaren laborera med, för att ge vinet dess specifika karaktär. Schiava (vernatsch) produceras runtom i Alto Adige, men St Magdalener Classico kommer just från området som heter St Magdalener. Det är ett medelfylligt vin som passar till mycket: pizza, charkuterier, förrätter, kött- och osträtter.
Kooperativet, som ligger i norra utkanten av centralorten Bolzano, är omgivet av vinodlingar åt alla håll. Söderut blickar man ut över Bolzano-dalen och de vingårdar som där producerar kooperativets druvor. I nordost skymtar Isarcodalen och dess branta alpsidor.
224 odlare levererar sina druvor till kooperativet. Som överallt i Alto Adige är det små vingårdar, här är odlingsarealen i genomsnitt 1 hektar. Druvorna odlas på 200–1000 m ö h. Högst upp, där det är som svalast, återfinns gröna druvor som sauvignon blanc och gewürztraminer. På mellanhöjderna trivs schiava och längst ner i dalen odlas lagrein. Sammanlagt odlas 15 olika druvsorter på många olika typer av jordar. Allt handskördas.
Kooperativet bildades 2001 genom en sammanslagning av två kooperativ. Sedan ett par år huserar Kellerei Bozen i ett helt nytt vineri, som är byggt längs med – och i – sluttningen. Druvorna levereras högst upp och glider sedan av sig själva neråt i ett bearbetningssystem tills de kommer till lägsta punkten. Allt är noga genomtänkt för att vara så klimatsmart som möjligt.
Marknadschefen Davide Ungaro visar stolt runt i anläggningen som fått pris för dess låga miljöpåverkan.
– Den 40 meter höga anläggningen gör att vi kan processa druvorna med hjälp av gravitation, vilket minskar energiåtgången. Vi återanvänder material och naturresurser så mycket som möjligt för att minska resursåtgången och därigenom minska miljöpåverkan och kostnader.
Kellerei Bozen har 10 000 besökare om året, som kan välja att gå på en guidad tur, eller stanna i vinprovarlokalen och prova de olika vinerna där.
Davide Ungaro är själv en rödvinsälskare och lyfter fram kooperativets Merlot Siebeneich till en grillmiddag och dess Pinot Noir Thalman till ett glas i lugn och ro efter middagen.
– Pinot Noir Thalman är ett vin som ska avnjutas långsamt, för att till fullo uppskatta dess elegans.
Kooperativet producerar drygt tre miljoner flaskor per år. Dess storsäljare är gewürztraminer, sauvignon blanc, St Magdalener och lagrein. Vinerna lagras på såväl ståltank som olika storlekar av ekfat.
– Vi experimenterar också med cement, men det är än så länge i liten skala.
När Davide Ungaro summerar året, så konstaterar han att 2023 inneburit speciella förhållanden:
– Det har varit ett år med heta värmeböljor och plötsliga skyfall. Vi är ännu inte klara med årets skörd, men som det ser ut nu är vi nöjda med resultatet.
Foto: Kellerei Bozen