Möt producenten: Philipp Kuhn
Sedan unga år har Philipp Kuhn ägnat sig åt att utveckla familjegården i Laumersheim till att bli en av Pfalz mest pålitliga riesling- och pinot noir-producenter, men han också hunnit utmärka sig för sin chardonnay. Framöver kommer vi troligtvis att få se lite mer oväntade druvor.
Hos Philipp Kuhn blandas tradition med nytänkande. I särskilda ”testing fields” provas om nya druvsorter passar jorden och klimatet i Pfalz. Sangiovese och viognier var först bland de vanligtvis sydligare druvorna att provodlas. Tempranillo och syrah växer nu i rader på testområdet.
– Klimatförändringen gör att vi kommer att behöva ersätta en del gamla druvsorter med sådana som är nya för oss, säger försäljningschefen Felix Wagemann när Munskänkarna träffar honom under ett besök i Stockholm.
Det är främst en del blå druvor han tror kommer att försvinna, som frühburgunder och St Laurent. De gröna druvorna däremot är dock inte hotade, i synnerhet inte den viktigaste av dem alla: riesling.
30 olika druvor odlas just nu i Philipp Kuhns vingård, men i särklass viktigast är riesling och pinot noir, följt av pinot blanc och chardonnay.
Omvärldskollen viktig
Philipp Kuhn tog över sina föräldrars vingård när han bara var 20 år. Den hade då varit i familjens ägo sedan slutet av 1600-talet. Sedan dess har han målvedvetet kvalitetsutvecklat vingården och fått mängder av olika priser för gårdens riesling och pinot noir. Nyligen fick han även en utmärkelse för bästa tyska chardonnay.
Gården har också växt genom köp av andra, mindre vingårdar.
– Här på gården arbetar vi verkligen som ett team, berättar Felix Wagemann. Ett par gånger i veckan äter vi alla lunch tillsammans och har blindprovning på viner från olika håll i världen. Det är viktigt att inte bara ha koll på hur de egna vinerna smakar, utan också omvärldens.
Felix Wagemann ser en tydlig trend att konsumenterna efterfrågar viner med lägre alkoholhalt.
– Det gynnar oss som odlar i svalt klimat. I våra vita instegsviner har vi 11,5, ibland ner mot 11 procents alkohol.
Men helt alkoholfria viner tror han inte skulle nå framgång, utan menar att alkohol behövs för att vinets smak ska komma till sin rätt.
Hållbarhetstänk
Felix Wagemann är utbildad vinekonom – en kombination av ekonomi, marknadsföring och vinkunskap – och har arbetat hos Philipp Kuhn i sex år.
– Här har vi viner från de bästa jordarna i regionen. Våra viner har bra struktur, bra mineralitet, inte så hög alkoholhalt och alltid en örtig doft.
Hållbarhet är viktigt hos Philipp Kuhn och de arbetar målmedvetet för att hålla nere CO2-utsläppen. Regnvatten magasineras, solceller ger elektricitet, varannan rad i vingården planteras med grönt och blommor för bl a insekternas skull, bara naturlig gödning används, inga kemiska bekämpningsmedel m m.
Lagringsbart från insteg och uppåt
I vinproduktionen får viner ofta ligga länge på jästfällningen.
– Att låta vinerna ligga på jästfällningen ger vinerna mycket struktur och karaktär. Alla viner är lagringsbara. Även instegsvinerna kan lätt lagras upp till fem år, och grand cru och premier cru upp till femton år utan problem.
Men vinerna ska också kunna drickas när de säljs. Därför håller ofta Philipp Kuhn flaskorna med rött vin kvar ett tag i källaren för att de ska vara mogna för konsumenten att dricka direkt.
Vad har då Felix Wagemann i sin egen vinkällare?
– Alldeles för mycket. Jag får inte köpa mer nu säger min fru. Hälften är riesling från hela Tyskland. Dessutom köper jag ofta vin från regioner jag inte känner och druvor jag inte känner till, för att testa och lära mig mer.
Och ska han välja sitt eget favoritvin från Philipp Kuhn då vänder han sig mot ett Grosses Gewächs-område i Zellertal i nordligaste Pfalz.
– Då får det bli en riesling från Schwarzer Herrgott.
Foto: Philipp Kuhn
Fakta: Philipp Kuhn
Var: Runt Laumersheim. Också mark i Zellertal längst i norr och Schweigen i södra Pfalz. Fem olika GG-lägen.
Grundat: Funnits i familjens ägo sedan slutet 1600-talet. Först som jordbruk, sedan 1950-talet som vingård.
Odling: 45 hektar.
Druvor: 30 sorter. Mest (2/3) riesling och pinot noir (spätburgunder), därefter pinot blanc (weissburgunder), chardonnay.
Årlig produktion: 300 000 flaskor, varav 60% vitt, 35% rött och 5% rosé och mousserande.
Terroir: Kalksten, en del löss-jord.
Vinframställning: Ståltank, gamla och nya franska ekfat, lagring på jästfällningen.