Möt producenten: Weingut Jülg
Längst ner i södra Pfalz strävar Weingut Jülg efter att göra viner med elegans och precision utan att kompromissa med kvaliteten.
Det är sonen Johannes som tillsammans med pappa Werner är vinmakare och de fortsätter på den väg som Johannes farfar Oskar banade när han 1961 startade firman i tyska Schweigen. Det innebär torra viner med hög kvalitet och med en blinkning till vinerna på den franska sidan, där så mycket som hälften av familjens odlingar finns idag. Alsace ligger bara ett stenkast bort, eller som Johannes utrycker det:
– Jag åker över gränsen för att köpa min baguette.
Fransk tradition möter tysk innovation
Hos Weingut Jülg finns det inslag av både fransk tradition och tysk innovation och i den här delen av Pfalz är just mixen av de båda kulturerna särskilt närvarande. Det märks i språket och på vinerna men också i maten. Det blir inte minst tydligt på den välbesökta krogen, Weinstube Jülg, som ägs av familjen och som ligger i anslutning till vineriet. Där samsas nämligen vitlöksdoftande sniglar med Saumagen (örtfyllt griskött) på borden, medan sorlet från matgästerna – som med rödrosiga kinder njuter av det lokala vinet till maten – bidrar till den gemytliga stämningen.
Viner med stark identitet
Farfar Oscars förkärlek till vinerna från Bourgogne bidrog till att dagens odlingar har stockar med ålder och det är burgunderdruvorna, som tillsammans med riesling, fortfarande står i fokus hos Weingut Jülg.
– I weissburgunder vill jag ha friskhet och struktur. I chardonnay en viss sälta och mineralitet men mindre frukt. Varför skulle vi ta in nya druvsorter? Jag kommer aldrig att odla syrah eller merlot.
På bästa vingårdsläget Sonnenberg – där kalkstenen dominerar – odlas riesling, pinot blanc (weissburgunder) och pinot noir (spätburgunder).
– Vinerna ska ha en identitet. De ska vara som ett fingeravtryck av jorden. I vår pinot noir finns struktur, komplexitet och lång eftersmak. Jag tycker om när du kan äta din pinot noir, när tanninerna är ”köttiga”.
Attraktiv pinot noir
Johannes har en bestämd tanke kring de egna vinerna och menar att hans pinot noir ska utstråla en särskild karisma genom att spegla terroiren på ett attraktivt sätt. Balansen mellan syran och tanninerna är viktig. Även om han älskar tanniner, så får de aldrig ta över vinet och bli för aggressiva.
– Våra viner görs i vingården, inte i källaren. Du måste lita på dina egna viner. När det står Jülg på etiketten, då är det också Jülg som är i flaskan. Inga kompromisser, säger Johannes Jülg.
Foto: Weingut Jülg
Nyfiken på Pfalz?
Läs mer om Årets vinort 2024 här
Faktaruta Weingut Jülg
Vem: Werner (sr) och Johannes (jr) Jülg är ägare och vinmakare
Var: Schweigen i södra Pfalz - med vingårdar både på den tyska och franska sidan (50/50).
Grundat: 1961
Odling: 25 ha (ekologisk produktion)
Druvor: Främst pinot noir (spätburgunder), chardonnay, pinot blanc (weissburgunder), pinot gris (grauburgunder) och riesling (65 % vitt, 35 % rött)
Terroir: Kalksten, märgel (Kalkmergel) och sandsten (Buntsandstein) men även en del lera
Övrigt:
• Toppvinerna säljs redan före buteljering, det vill säga ”en primeur”, men instegsvinerna går att köpa på plats. Weinstube Jülgs vinlista erbjuder dessutom viner i flera klasser och årgångar.
• Weingut Jülg är med i VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) som är en förening för Tysklands bästa vinproducenter (ca 200) med strängare krav på vinproduktionen än de tyska vinlagarna.
Fler tips på producenter i södra Pfalz:
Weingut Friedrich Becker
Weingut Nauerth-Gnägy
Weingut Prozelt
Weingut Münzberg
Ökonomierat Rebholz
Weingut Dr Wehrheim
Visste du att?
Schweigen-Rechtenbach ligger nära den franska gränsen mot Alsace och här finns Deutsches Weintor som är porten till den 85 kilometer långa Deutsche Weinstrasse som tar sin början här och löper genom Pfalz till Bockenheim i norr. Den tyska vinvägen skapades 1935 för att gynna den inhemska vinproduktionen och attraherar än idag vinturister från hela världen.