Östlig utflykt med Kristian Kielmayer
Är dina vinval oftast något av en västanfläkt? Kristian Kielmayer – den ungerske vin-experten med det tyskklingande namnet – förklarar varför vi borde titta österut mot vinlandet Ungern.
Vad är det första du ser framför dig när du tänker på ungerskt vin? En kvalificerad gissning är det inte helt tidsenliga dessertvinet tokaji aszú eller möjligen egri bikavér – ”tjurblodet” från Eger som var populärt i svenska stugor på 70- och 80-talet. Kanske poppar även billigt bubbel som Chapel Hill upp i huvudet. Oavsett vilket är det stor risk att du missat en hel del av den kvalitetsvinvåg som sköljer över landet. Det menar i alla fall Kristian Kielmayer, vinkonsult med Budapest som bas – och särskild passion för att lyfta fram ungerskt vin.
Vad skulle du vilja att världen hade koll på vad gäller vin från Ungern?
– Det finns 22 vindistrikt som erbjuder en rik variation, inte minst tack vare sitt lapptäcke av olika jordmåner och de mer än 200 druvsorter som odlas, varav merparten är inhemska. Letar du efter det nya och obskyra hittar du det i Ungern! Många vinmakare är ekologiskt eller biodynamiskt certifierade, och trenden med naturlig vinmakning har fått fäste här. Det finns en ung generation av vinmakare som nu tar över och sätter sin prägel – inte alltid utan kamp – på utvecklingen. De är en del av den stora världen på ett annat sätt än tidigare generationer och vet hur man pratar med och säljer vin till intresserade konsumenter. Många av dem gör vin med naturlig jäst och mindre tillsatt svavel.
Har du några exempel på vad vi har kvar att upptäcka?
– Bara genom att fokusera på regionen Tokaj kan du upptäcka mousserande vin av hög kvalitet och torra vita viner på hárslevelű och furmint från enskilda vingårdslägen – förutom de söta vinerna. Vintypen bikavér från Eger gör ofta bra ifrån sig nu för tiden. Kvaliteten har ökat i takt med utbredd användning av ekfat, lägre skördeuttag och mognare druvor. Dessutom görs även cuvéer av gröna druvor i Eger, så kallad Egri Csillag.
Vad finns bortom de mest kända vindistrikten då?
– Faktum är att det finns något att hämta i samtliga vinregioner. Är du till exempel ute efter vitt vin gjort på lokala druvor med fräschör, viss kryddighet och vulkanisk mineralitet vänder du dig till Balaton. Söderut hittar du distrikten Villány och Szekszárd som erbjuder fylliga, fruktiga och mjuka rödviner på internationella druvor som cabernet franc respektive lokala druvor som kékfrankos och kadarka. I norra Ungern, exempelvis i Bükk och Mátra, görs kryddiga röda och vita viner, bland annat på aromatiska druvor, med tydlig prägel av den vulkaniska jordmånen. Mot den österrikiska gränsen produceras mousserande vin, liksom stilla vin på lokala druvsorter som till exempel kékfrankos i Sopron och kvalitetsriesling i Neszmély nära gränsen till Slovakien.
Vissa anser att furmint är en av världens förnämsta druvor, hur kommer det sig?
– Med 4 000 hektar är furmint den tredje mest planterade druvan i Ungern, och den är väldigt användbar, eftersom du kan göra både mousserande, torra och söta viner med den. Den har en relativt neutral karaktär och hög syra, och vinerna kommer att spegla terroiren väl. Dessutom fungerar den bra i blandningar, eftersom den boostar syra och fräschör. Men vinmakarna svär över furmint för att den är svår att jobba med, inte minst på grund av att den bara passar att odla på specifika ställen med näringsfattig jordmån. Men om den inte var svårodlad skulle den troligtvis vara mycket mer utbredd och därmed kanske mindre intressant.
Och hur ser efterfrågan på ett av världens mest mytomspunna söta viner, tokaji aszú, ut nu för tiden?
– Förr var ju socker något exklusivt, men i dag är allt sött – och billigt. Och vi vill inte gärna ha onyttiga produkter. Jag brukar fråga mina ungerska vinstudenter när de senaste köpte en flaska tokaji aszú. Det är aldrig någon som minns, så inte ens ungrarna verkar vilja hålla liv i traditionen. Sött vin passar liksom inte riktigt in i den moderna måltidskulturen. Med det sagt är det ett vin som passar bra att ha på restaurang för att sälja på glas. Det håller sig länge i öppnad flaska och det fungerar utmärkt som en dessert i sig. Själv är jag väldigt förtjust i tokaji aszú. Det är så vackert och har en fantastisk balans mellan sötma och syra. Men det är inte bara ett sött vin, det är en unik vintyp med en otrolig historia. Europeiska kungligheter har alltid uppskattat detta vin – från Österrike och Polen till Sydeuropa och de skandinaviska länderna.
Det är svårt att prata om Ungern utan att nämna kriget i Ukraina, hur påverkar det vinmakarna?
– De vinmakare som lever närmast kriget geografiskt är verksamma i Tokaj, men de säger att de inte märker av det så mycket. Många producenter i landet har dock fått problem med buteljering, eftersom de tidigare köpt in glasflaskor från en ukrainsk stortillverkare som inte längre kan leverera. Turismen har fått sig en törn i och med att få har lust att besöka ett land som ligger nära en krigszon. Dessutom har exporten av vin minskat när de varken kan sälja till Kiev eller Moskva.
Fakta: Vinlandet Ungern
Hektar vinodling: 65 000 varav gröna druvor står för 70 procent.
Druvor: 223 olika varieteter, mestadels typiska ungerska som exempelvis gröna furmint, hárslevelű, juhfark och olaszrizling samt blå druvor som kadarka, kékfrankos och portugieser.
Vinstilar: Mousserande, vitt, rött, rosé, sött.
Fördjupning: Bor.hu, hungarianwines.eu samt kristiankielmayer.com.
Fakta: Kristian Kielmayer
Bor: Budapest.
Bakgrund: Född i tyska Württemberg med tysk pappa och ungersk mamma. Uppväxt mestadels i Ungern, men har även studerat och arbetat som vinhandlare i England.
Gör: Ambassadör för ungerskt vin, lärare på vinutbildningar i Budapest och Wien, domare i internationella och ungerska vintävlingar med mera.
Dricker helst: Om jag fick ta med mig tre viner till en öde ö skulle jag ta ett sött, tokaji azsú eller szamorodni, en pinot från Bourgogne, helst Côte de Nuit, och torr tysk riesling, kanske från Nahe eller Mosel.
Bästa ungerska kombinationen: Gulaschsoppa med en inte alltför kraftfull kékfrankos från Tihany.