På vingårdsbesök i Montalcino
För att identifiera skillnaderna i vingårdsläge och terroir besökte Gunnar Swenson några vingårdar i olika delar av appellationen Brunello di Montalcino.
Val di Suga
Några kilometer norr om, och med Montalcino i blickfånget, ligger vingården Val di Suga, uppkallad efter Sugaälven som rinner i dalgången. 1969 köptes det tidigare jordbruket, vinrankor planterades och 1975 buteljerades det första Brunello di Montalcino-vinet med egen etikett. Nu odlar man druvor på 52 hektar uppdelat på tre olika vingårdar belägna i tre olika delar av Montalcino på olika höjd, geografisk orientering och med olika jordarter, kalkrik lera, sandrika samt steniga jordar.
Från dessa tre vingårdar framställs också tre vingårdsbetecknade viner så kallade cru-viner. En mix av druvor från dessa tre vingårdar finns i Brunello di Montalcino 2020 som har en rubinröd färg, doft och smak av komplex mogen röd frukt, fräsch syra, mogna tanniner och en lätt balsamisk avslutande ton. Ett bra ihopsatt vin, en klassisk Val di Suga.
Casato Prime Donne
I Montalcinos norra del är vingårdarna belägna upp till 500 meters höjd. Jordarna består huvudsakligen av skiffer och stenar, med lerinslag. Här startade 1998 vinprofilen Donatella Cinelli Colombini sin vingård Casato Prime Donne, det första italienska vineriet helt drivet av kvinnor. Kvinnliga vingårdsarbetare, vinmakare, marknadsförare, enbart kvinnor på samtliga positioner.
För sin vinmakargärning och sitt långa och mycket viktiga engagemang i Toscanas vinindustri och utveckling av områdets vinturism, mottog Donatella 2024 det prestigefulla priset Civilta´ del Vino av Masi Foundation med utnämningen: ”One of Italy´s most important and best known Women in Wine”.
Casato Prime Donne har 40 hektar vingårdar varv 17 med sangiovese grosso. Lagringskällaren är prydd med konst som symboliserar Montalcinos historia och källarens utsida pryds av konststudenters verk. Vid lunchen provar vi hennes tre Brunelloviner. Cru-vinet Brunello Vigna Progetto Prime Donne, ett vin gjort av en kvinnlig vinmakare, där det slutliga vinet testats av en mycket kunnig kvinnlig vinprovarjury, där den svenska Master of Wine Madeleine Stenwreth var en. Vinet är framställt av 100 procent sangiovese grosso som lagrats 30 månader på stora ekfat. Färgen är mörkt rubinröd med aromer av mörk, lätt torkade toner med balsamisk ton, kryddighet, fräsch syra och silkiga tanniner. Ett harmoniskt vin med lång eftersmak.
Donatella fortsätter sitt outtröttliga arbete med att utveckla vinturismen i området, sina två vingårdar med tillhörande agritourismo och givetvis sina viner där hon nu har hjälp av sin dotter Violante som blivit en erkänd vinmakare.
Poggio di Sotto
Cirka tio kilometer söder om Montalcino, i utkanten av den lilla byn Castenuovo dell’Abate, ligger producenten Poggio di Sotto , 450 meter över havet, vackert omgiven av vingårdar , olivlundar och med en hänförande utsikt över floden Orcia. Vineriet grundades 1989 av Piero Palmucci och har varit ekologiskt certifierad från start. 2011 köptes den av familjen Tipa, som dessutom äger ytterligare ett antal högklassiga vinerier i Toscana.
De 20 hektar vingårdarna där endast sangiovese odlas, är anlagda på mycket varierade jordarter, kalk- och järnrik lera, skiffer, märgel, grus vilket ger en komplexitet i druvornas aromprofil. De förstklassiga druvorna till Brunello 2019 kommer från 20–25-åriga stockar.
Skörden sker vid optimal druvmognad och efter noggrann druvselektion, avstjälkning och krossning, jäser musten i betongtankar i minst 30 dagar med regelbunden överpumpning av musten för optimal arom- och tanninextraktion. Därefter sker 36 månaders fatlagring i 30 hektoliter ovala slavonska ekliggare innan buteljering och slutlig flasklagring.
Hur smakar vinet? Röd och mörk fruktighet med lätt torkade toner, mineralitet parad med tobak, kaffe, läder Strukturen är fokuserad med tanniner och syra i balans, och en avslutning med elegans och kraft. Ett utmärkt vin att njuta nu men som kan lagras lång tid. Med yppersta vinbedömningar, 3 glas av Gambero Rosso, 98+ av Wine Advocate med flera, är det ett vin att se fram emot på Systembolaget. Deras Poggio Di Sotto Riserva görs endast de bästa årgångarna där 2016 som introducerades 2022 fick 100 poäng av the Wine Advocate.