
Tema: Toscana
Varje år presenteras de nya årgångarna av Toscanas viner från samtliga denominationer under en vecka. Till eventet, som kallas Anteprime di Toscane, är hundratals journalister och vinskribenter från när och fjärran inbjudna. Gunnar Swenson, utbildare i Munskänkarna och prisbelönt vinboksförfattare, var där för att prova de nya årgångarna från både mer och mindre kända denominationer.
I följande artiklar presenteras både eventen och de nya vinerna från Anteprima Vino Nobile di Montepulciano, Chianti Classico Collection, Anteprima Chianti Lovers & Rosso Morellino och Anteprima L’Altra Toscana. Vid samtliga Anteprime sköttes handhavandet av vinerna till skribenterna med seamless service av medlemmar i Associazione Italiana Sommelier (AIS).
Toscansk vinproduktion – en översikt
Totalt buteljerades 1,2 miljoner hektoliter DOCG- och DOC-viner under 2024. Den mest odlade druvan i Toscana är utan konkurrens sangiovese med hela 59 procent av arealen.
Här hittar du mer färsk fakta om vinproduktionen i Toscana
Vino Nobile di Montepulciano och första årgången av Pieve
Vin har producerats i Monepulcianos vackra landskap ända sedan år 55 före Kristus, men så sent som 2020 infördes en ny kategori för de bästa viner: Pieve.
Läs mer om senaste årgången av Vino Nobile di Montepulciano samt nya Pieve
Chianti Classico Collection
Under två dagar fick internationell och nationell press möjlighet att prova den nya årgången av Chianti Classico.
Här får du veta vilka viner som stack ut
Chianti Lovers och Rosso Morellino
Denominationerna Chianti och Morellino di Scansano gjorde gemensam sak i att presentera de nya årgångarna.
Läs om vad som gömmer sig faten
Altra Toscana
Vinvärldens intresse för det småskaliga och unika har gett viner vi normalt inte förknippar med Toscana uppmärksamhet.
Läs om denominationerna som ingår i L'Altra Toscana, "Det andra Toscana"
Foto: Gunnar Swenson och Lena Zetterberg