
Toscansk vinproduktion i översikt
2024 var året då Italien återtog positionen som världens största vinland med hjälp av 2,6 miljoner producerade hektoliter. För Toscanas del ökade exporten, framför allt av DOCG- och DOC-viner.
Den toscanska vinveckan inleddes fredag 14 februari i Florens med presskonferensen PrimAnteprima i det mycket spektakulära medeltidspalatset Sala Luca Giordano of Palazzo Medici Riccardi på temat Tuscan wine in the face of global challenges: identity, markets and sustainability. Avslutningsvis presenterade Fabio del Bravo, ansvarig för ISMEA ”Istituto di servizi per il mercato agricolo alimentare” (engelsk översättning Institute of Services for the Agricultural Food Market) en beskrivning av det toscanska vinåret 2024 samt vinexport.

Under 2023 sjönk den italienska vinproduktionen och för första gången på länge var Frankrike och inte Italien världens största vinland. Men under 2024 steg produktionen med 900 tusen hektoliter till 2,6 miljoner hektoliter och Italien är återigen världens största vinland. Produktionsökningen berodde både på gynnsamma klimatförhållanden, men också på en utökning av odlingsarealen med 25 000 hektar till totalt 61 431 hektar vilket utgör 9 procent av Italiens vingårdar. Av dessa är 38 procent organiskt odlade vilket med råge överträffar EU:s mål på 25 procent.
Enligt den italienska vinlagstiftningen omfattar Toscanas vinproduktion 58 ursprungsskyddade områden, enligt EU kallade geographical indications GI. Sex tillhör klassen IGT där ursprunget kan vara hela Toscana, och 52 tillhör de två högsta klasserna PDO enligt EU, vilket innefattar de italienska klasserna DOC och DOCG. Totalt ingår 11 DOCG och 41 DOC med väl definierad geografisk avgränsning och vinlagar som avgör produktion samt druvsammansättning. De två dominerande områdena är Chianti som utgör 41 procent av vingårdsarealen och Chianti Classico som utgör 21 procent. Totalt buteljerades 1,2 miljoner hektoliter DOCG- och DOC-viner och av dessa kommer 47 procent från Chianti och 20 procent från Chianti Classico. Därefter följer Maremma, Brunello di Montalcino, Morellino di Scansano Vino Nobile di Montepulciano, Bolgheri samt några mindre denominationer.
Toscanas mest odlade druva är utan konkurrens sangiovese med 59 procent av arealen. Merlot med 8 procent och cabernet sauvignon med 6 procent följer därefter. Gröna druvor för vita viner odlas det inte mycket av. Trebbiano toscana odlas på 4 procent och vermentino 3 procent av vingårdsarealen.
Även exporten ökade under 2024, framför allt av DOCG- och DOC-viner. Under de första tio månaderna ökade exporten med 5 procent volymmässigt och 10 procent värdemässigt. Den största exportökningen, 7 procent, gick till länder utanför EU, medan EU-länderna ökade med enbart 1 procent. Tre länder står för 54 procent av exporten, USA, Tyskland och Canada, där USA står för 33 procent av exporten och 40 procent av värdet. De eventuella importtullarna som president Trumps administration föreslår och som i skrivande stund genomförts, är därför ett orosmoln.
Klimatförändringarna är också ett reellt orosmoln för vinproducenterna. De har därför påbörjat ett genomgripande arbete med förändring av vinodlings- och vinframställningstekniker såväl i vingården som i vinkällare. Några exempel på detta är nya kloner av värmeresistenta vinrankor, användning av sensorer för att möjliggöra optimal vattenhantering och sist men inte minst att erbjuda viner/produkter som miljömässigt attraherar yngre konsumenter för att möta den minskande efterfrågan. Några exempel på detta är ekologiskt producerade viner, mousserande viner, viner med lägre till ingen alkohol, andra typer och storlekar av förpackningar.
Under den efterföljande veckan tog de medverkande toscanska denominationernas presentationer av de nya årgångarnas viner vid. Några är kända för oss svenskar eftersom vi kan köpa vinerna på Systembolaget, andra är mindre kända, men som producerar högklassiga viner som ibland hittar till våra butikers tillfälliga hyllor.
Foto: Gunnar Swenson och Susanne Gärdefors