Upptäck Savoie

Skrivet av: Richard Sigray

Egna druvsorter, friska viner med moderat alkoholhalt och vykortsvackra vingårdar. Mycket talar för Savoie, ändå vet vinvärlden inte mycket om den lilla regionen. In Vino tog hjälp av Savoie-experten Wink Lorch och bad henne om guidning.



Vinerna från Savoie är eftertraktade och i vissa fall hårt allokerade. Sommelierer på stjärnkrogar serverar dem gärna i den ständiga jakten på det nyaste nya. Men så har det inte alltid varit. Länge premierades kvantitet före kvalitet och vinerna drogs med dåligt rykte. ”Under bra år dög vinerna till att skura fönster med, under dåliga år repade de glaset”, sade vinmakaren Adrien Vallier nyligen skämtsamt i en intervju. Fransmän på besök i Savoie beställde hellre in viner från exempelvis Rhônedalen på de lokala restaurangerna.

– Vinerna av i dag är fantastiska. Men faktum är att invånarna i Savoie fortfarande kan vara skeptiska till regionens viner och pratar gärna ner dem inför tillresta entusiaster. Det är ovanligt för Frankrike där man ju vanligtvis är stolt över sina lokala producenter, säger Wink Lorch, engelsk journalist och författare till Wines of the French Alps, som blivit ett standardverk om Savoie och den närliggande vinregionen Bugey.

Wink Lorch är författaren som sett Savoie förändras under mer än två decennier.

 

Hon är på blixtbesök i Stockholm tillsammans med en grupp vinproducenter från Savoie. Med hjälp av föreläsningar, vinprovningar och en liten mässa på den franska ambassadörens residens vill de visa upp mångfalden och få fler svenskar att upptäcka vinerna.

Vinproduktionen i Savoie utgör mindre än 0,5 procent av Frankrikes totala volym och konsumeras fortfarande till stor del lokalt. Med glimten i ögat kallas vinerna som skickas till Paris och andra delar av landet för ”export”. Kanske har det att göra med att Savoie blev en del av Frankrike så sent som 1860 efter fredsfördraget i Turin.

Som många andra kom Wink Lorch först i kontakt med de savojardiska vinerna som ung turist i skidorter som Val d’Isère och Courchevel. Numera pendlar hon mellan London och ett andra hem i Savoie.

– När jag kom till Savoie för över 25 år sedan hade de svårt att uppnå full mognad vid skörd. Den korta och svala växtsäsongen gjorde att vissa lokala druvsorter nådde ungefär 9 procent alkohol som sedan chaptaliserades upp till 11 procent. Det har förändrats. Nu är det ganska ovanligt att tillsätta socker under fermenteringen mer än vid exceptionellt svåra årgångar, säger hon.


Savoie ligger i den östra delen av Frankrike på gränsen till Schweiz med Jura rakt norrut och Bourgogne i väster. Vinodlingarna omfattar endast 2 050 hektar och på en karta ser de ut att vara utkastade lite här och där över ett vidsträckt område. Lite förenklat kan vinodlingarna sägas vara koncentrerade vid sjön Lac Léman (Genèvesjön), på båda sidor av den avlånga sjön Lac du Bourget samt under den imposanta klippan Mont Granier nära staden Chambéry i sydvästra delen av regionen.

En del av vingårdarna hittas i idylliska dalar med snötäckta alptoppar i fonden. Ofta är odlingarna mycket branta. Men Wink Lorch är noggrann med att understryka att det är för-Alperna vi pratar om och inte själva Alperna.

– Det är en seglivad myt att det rör sig om höghöjdsviner. Många överraskas av att vingårdarna i Savoie ligger på 250 till 450 meters höjd. Det är jämförbart med Alsace och Jura. Enbart i enstaka fall når de upp till 500 meter, säger hon.

Den alpina miljön har emellertid en stor inverkan. Klimatet är kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar. Närheten till de höga bergen ger upphov till nederbörd, starka vindar samt stora temperaturskillnader mellan dag och natt under sommaren. De stora sjöarna, Rhônefloden som strömmar söderut genom Savoie och även det avlägsna Medelhavet har ett tempererande inflytande.

Klimatförändringen märks tydligt i regionen och är som så många gånger tveeggad för vinbönderna. Å ena sidan är det, som sagt, nuförtiden sällan svårigheter att få mogna druvor vid skörden. Å andra sidan har det blivit mer extremväder med vårfrost, våldsamma stormar, hagel och problem med jorderosion i de branta lägena. Hagel har på senare år blivit ett så stort bekymmer att många överväger att lägga nät över sina vingårdar.

– Det är inte bara klimatförändringen som har lett till högre sockernivåer i druvorna och mer balanserade viner. Lägre skördeuttag, längre lagring innan buteljering och skickligare skötsel av vingårdarna är också en viktig förklaring, menar Wink Lorch.


Jordmånen i regionen är varierande. Här finns morän som formats av glaciärer, kalksten samt märgel och lera. En viktig händelse som påverkat landskapet kring Chambéry är det enorma jordskred vid Mont Granier som år 1248 begravde flera byar på sin väg. Många omkom i katastrofen. Så småningom upptäckte man att det gick att odla vin i jorden som blandats med de steniga rasmassorna.

I Savoie odlas ett tjugotal druvsorter varav flera är unika. Druvor som jacquère, altesse, mondeuse, gringet och persan har alla sitt ursprung i Savoie. De har blivit alltmer uppmärksammade både av producenter och konsumenter.

– Många som tidigare ryckte upp sina jacquèrestockar ångrar sig nog i dag. Det finns en pågående rörelse hos vinmakare att söka sig tillbaka till sina rötter. Ta till exempel persan, en tidigare utrotningshotad terroirdriven druva som på kort tid gått från bara två till över tjugo hektar under de senaste två decennierna, säger Wink Lorch.

Jacquère är den mest odlade gröna druvsorten och gamay den vanligaste blå. Roussanne, som i Savoie kallas bergeron, ger slankare viner jämfört med i Rhônedalen. Kring Genèvesjön vid gränsen till Schweiz odlas chasselas. Även chardonnay och pinot noir förekommer, inte minst i de mousserande vinerna.

Ungefär 70 procent av vinerna från Savoie är vita. Gemensamma nämnare för dem är hög syra med mycket fräschör och ofta en mineralisk karaktär. Inte sällan brukar liknelser vid ”porlande alpbäckar” dyka upp i vinrecensioner.

Savoie benämns ibland som det nya Jura, men det avfärdar Wink Lorch som tramsigt och opportunistiskt. Förutsättningarna är så olika menar hon. Det som förenar dem är knappheten på viner, vilket driver upp såväl efterfrågan som priser. Och liksom i Jura har ett antal vinmakare varit centrala för vinregionens utveckling. Michel Grisard och Dominique Belluard är två av dem som bidragit till att världen fått upp ögonen för vinerna från Savoie.

Wink Lorch vill diplomatiskt nog inte framhäva någon enskild producent, men menar att det har varit en spännande utveckling där många yngre vinmakare kommit till Savoie med nya idéer, inte minst kring hållbarhet och en vilja att nå ut med sina viner utanför regionens gränser.

– Jag tror däremot inte att den odlade arealen kan öka så mycket mer. Bostadsbyggande, företag inom turism och annat jordbruk konkurrerar om den dyra marken i denna välbärgade del av Frankrike. Och att odla på högre höjd är sällan ett alternativ på grund av de kärva förhållandena med hårda vindar.

Tillgången på viner från Savoie lär alltså sannolikt inte öka nämnvärt i framtiden. Så passa på när de dyker upp på restaurangernas vinlistor eller i en butik nära dig.


Foto:
Laurent Madelon, Wild Er, Business France, Dan Lepp, Richard Sigray

 

Ett standardverk om Savoie och Bugey. Wines of the French Alps bör finnas i varje vinälskares bokhylla.

 

Medlemsrabatt på Wink Lorchs böcker om Jura och Savoie

Wink Lorchs tillgängliga och välskrivna böcker om de franska alpregionerna Jura och Savoie hör numera till kategorin standardverk. Inte minst "Jura Wine" och uppföljaren "Jura Wine – Ten Years On" är ett måste för dig som vill fördjupa kunskaperna om Årets vinort. 

Just nu erbjuder Wink Lorch själv medlemmar i Munskänkarna 10 procent rabatt på en enskild titel via Académie du Vin Library (rabatten gäller ej bokpaketen). Använd koden WINKSW10. Erbjudandet gäller till 30 april 2025. 

Beställ någon av Wink Lorchs böcker här

Fakta: Avkoda vinetiketten

  • Regionala AOP Savoie (eller Vin de Savoie) innefattar vita, röda och mousserande viner samt roséviner från områden över hela Savoie.

  • AOP Roussette de Savoie är vikt för stilla vita viner från druvan altesse (som även kallas roussette) framför allt från området Frangy.

  • AOP Seyssel, från området med samma namn, är för vita stilla viner samt mousserande viner som görs enligt den traditionella metoden.

  • 2015 tillkom även AOP Crémant de Savoie för mousserande viner. Minst 60 procent i blenden måste vara lokala druvsorter och minst 40 procent ska vara jacquère.

  • Inom AOP-klassifikationen finns tjugo olika cruer som kan skrivas ut på etiketten. Några av de mest kända är Apremont, Chignin-Bergeron, Arbin, Chautagne, Crépy och Ayze.

Fakta: Producenterna som satt Savoie på kartan

Michel Grisard är en portalfigur för vinproduktionen i Savoie. Han grundade Domaine Prieuré Saint-Christophe och var tidigt ute med att minska skördeuttagen samt undvika kemikalier i vingårdarna. Grisard har varit en förkämpe för druvan mondeuse, som tidigare var nästan bortglömd i regionen.

Michel Grisard var också en av initiativtagarna till Domaine des Ardoisières i Cevins som många håller som en av regionens bästa producenter. Numera leds vineriet av Brice Omont.

Den för tidigt avlidne vinmakaren Dominique Belluard satte Ayze och den lokala druvan gringet på världskartan. Vincent Ruiz har tagit över stafettpinnen och brukar Belluards vinmarker under namnet Domaine du Gringet.

Jean-Yves Péron har fått kultstatus inom naturvinsvärlden. Han håller till i de branta sluttningarna ovanför Albertville där hans vita viner ofta får skalkontakt.

Även Domaine Giachino (som nu även ansvarar för Prieuré Saint-Christophe) är väl värd att söka upp, liksom Domaine Saint-Germain och André et Michel Quenard.

Fakta: Savoie i Sverige

Viner från Savoie lanseras emellanåt i Systembolagets tillfälliga sortiment och kan även vara tillgängliga i beställningssortimentet eller genom importörernas privatimport.

  • Prieuré Saint-Christophe (Vin & Natur)
  • Domaine des Ardoisières (Agrell & Hartley)
  • Domaine du Gringet (Pompette)
  • Domaine Giachino (Vin & Natur)
  • Domaine Saint-Germain (Vintrio Wine)
  • André et Michel Quenard (Panache)
  • Fabien Trosset (Johan Lidby Vinhandel)

Wink Lorch om:

Jacquère: ”En unik grön druvsort som bara återfinns i Savoie. Ger lätta, syradrivna viner med citrusnoter och blommighet. Mycket smak, fräschör och låg alkohol. Vinerna från Abymes och Apremont har en typisk mineralisk karaktär.”

Mondeuse: ”En blå druvsort med låg sockerhalt som är svår att vinifiera. Stjälkarna kan vara bittra vid tidig skörd, därför avstjälkas druvorna ofta. Mondeuse gillar varma årgångar. Vinerna brukar ha aromer av surkörsbär och peppar. Det är ovanligt att lagra i ek, men det har blivit vanligare. Passar bra till diot, en grovmalen fläskkorv från Savoie. Koka korven i vitt vin under 40 minuter och servera med savojardisk polenta som mixas med smör, grädde och beaufortost.”