Växtplats: Swartland

Skrivet av: Caroline Edgren

De unga, ambitiösa vinmakarna flockas i Swartland och förser numera marknaden med viner som ligger en bra bit ifrån det vi brukar förknippa med Sydafrika. Ett spännande exempel är paret David & Nadia.

Sedan slutet av 90-talet har det torra, varma distriktet Swartland, beläget i Western Cape 65 kilometer norr om Kapstaden, dragit till sig en lång rad äventyrligt sinnade vinmakare. Lockelsen med de omkring 11 500 hektaren vingårdsmark är den procentuellt höga andelen gamla stockar som ger utmärkta möjligheter att producera koncentrerade, terroirdrivna viner. Priset på mark är dessutom mer förmånligt än i det mer fashionabla Stellenbosch.

Förgrundsgestalten i Swartland må vara Eben Sadie, vars skapelse Sadie Family Wines blivit utsett till ”Årets vineri” av den sydafrikanska vinguiden Platter två gånger, men idag finns långt fler talangfulla producenter att fästa blicken på.

SIP som utgångspunkt

Som möjlig vägledning på upptäcktsfärden kan Swartland Independent Producers (SIP) användas. Organisationen samlar 20 producenter vars gemensamma ambition är att förtydliga distriktets vinidentitet. Detta gör man på ett handfast sätt, nämligen genom ett regelverk som fastställer vilka druvor som får användas och betonar vikten av ett minimum av manipulation i vingård såväl som i vinframställning.  



Med terroir i fokus

En av medlemmarna i Swartland Independent Producer är det äkta paret David & Nadia. De håller till i närheten av Malmesbury och samarbetar med en rad odlare från olika delar av Swartland för att kunna laborera med både druvsorter och olika typer av terroir.

– I källaren arbetar vi minimalinterventionistisk, utan att för den sakens skull vara en del av naturvinsrörelsen. Fokus för oss är renheten i vinerna, slår David fast.  

I parets produktion finns endruvsviner på chenin blanc, pinotage och grenache, liksom vita och röda cuvéer. De gör även vingårdsbetecknade viner från enskilda lägen som ger ypperliga möjligheter att jämföra vilken inverkan jordmånen har. Ytterligare ett hjärteprojekt är Old Vine Project som kretsar kring gamla stockar.



Prova David & Nadia

Den 14 oktober lanseras David & Nadias Pinotage 2021 (169 kr) i Systembolagets tillfälliga sortiment. Druvorna kommer från bush vines planterade i kompakt granitjord under 1990-talet. Merparten av druvorna avstjälkas, och efter varsam extraktion samt jäsning under tre veckor har vinet lagrats tolv månader på stora, äldre ekfat. Resultatet är en uppvisning i fräschör och rödbärig skirhet som mer för tankarna till svalodlad pinot noir än till den rökbeslöjade pinotage vi gjort oss vana vid – det perfekta vinet att servera blint till vinvänner med förutfattade meningar om Sydafrikas blå nationaldruva.

Samma dag läggs även eleganta, terroirdrivna Chenin Blanc 2020 (329 kr) upp i beställningssortimentet. Vinet ingår i ovan nämnda Old Vine Project, och råmaterialet kommer från sju olika vingårdar med olika ålder på stockarna och olika jordmån. Vinet har legat på jästfällning i ett år, vilket bidrar till en krämig textur. Lagringen har delvis skett på stora ekfat, delvis på cementtank.

Vill du testa cuvéerna är beställningssortimentet även laddat med gourmetvinet Aristargos 2019 (339 kr) och södra Rhône-utmanaren Elpidios 2018 (339 kr). Den förstnämnda består av chenin blanc samt sémillon, clairette blanche, viognier, marsanne, roussanne, verdelho och grenache blanc. Den senare görs på grenache, syrah, carignan, cinsault och pinotage.


Foto: Calvin Mollett, David & Nadia, Swartland Independent Producers



Fakta: Swartland Indepentent Producers

Exempel på medlemmar i Swartland Indepentent Producers är AA Badenhorst Family Wines, David & Nadia, Mullineux & Leeu Family Wines, Testalonga och The Sadie Family Wines.

För att få använda sig av SIP:s logotyp behöver vinmakarna hålla sig till vissa regler. Några av reglerna är:
• Druvorna som används i vinmakningen måste ha odlats i Swartland.
• Vinmakning, lagring och buteljering ska ha skett i Swartland.
• Minst 80 procent av vinmakarens produktion ska buteljeras under eget varumärke.
• Bara naturlig jäst får användas och inga tillsatser av syra eller tanniner får ske.
• De tillåtna druvorna är syrah/shiraz, mourvèdre, grenache noir, carignan, cinsaut, tinta barocca och pinotage respektive chenin blanc, grenache blanc, marsanne, roussanne, viognier, clairette blanche, palomino, sémillon, muscat alexandrie, muscat d’frontignan, colombard och verdelho.
• Inte mer än 25 procent ny ek får användas under mognadslagringen.
• Vinerna ska buteljeras i flaskor av bourgognetyp.

Läs mer om SIP här