Veritas: Glasknas
Ingen ifrågasätter användandet av standardiserade vinprovarglas under vinprovningar, till exempel i Munskänkarnas regi. Genom att använda samma typ av vinglas varje gång vi provar vin kan vi systematisera provandet. Det blir helt enkelt lättare att göra korrekta bedömningar av vinerna, något som förstås är extra viktigt under blindprovningstävlingar.
Men det är något som händer när vi bjuder hem folk på middag och dricker vin för nöjes skull. Då ska vi plötsligt ha ett helt batteri av olika glas, helst ett för varje druvsort eller vinstil. Vi har fått lära oss att det maximerar upplevelsen, men detta påstående kan definitivt diskuteras.
Om du någonsin varit på en glasprovning där avsikten varit att få koll på hur viktigt det är att välja glas utifrån vinets karaktär så vet du vad jag menar. Om inte kanske du sett filmsekvenser på nätet eller läst artiklar på temat i fråga.
Enligt en av alla dessa källor på nätet krävs olika glas för pinot noir från Gamla respektive Nya världen som förhöjer respektive vin. Glaset som utformats för Nya världens pinot noir ska styra vinet förbi tungspetsen, vilket gör sötman i vinet mindre påtaglig. Glaset för Gamla världens pinot noir ska i stället styra vinet till tungans främre del och på så sätt “lyfta fram fruktsötman i det förhållandevis syrliga vinet”.
Liknande argumentation drivs för syrah från Rhônedalen respektive australisk shiraz. Syrahglaset har en rund kupa med en ganska smal öppning, vars form ska ”förstärka doften i vinet och ge det en rundare, mindre kärv smak”. Shiraz anses vara mer generöst i stilen, varför glasets form har ”en stor, hög kupa med en förhållandevis vid öppning”.
Jag kan bara tolka det som att glastillverkarna vill minska skillnaderna mellan vinstilar från Gamla respektive Nya världen, men varför skulle man egentligen vilja det? Personligen vill jag gärna uppleva skillnaden mellan ursprung.
Just det tycker jag blir tydligare om vi serverar olika viner i samma sorts glas. Ett enda glas ger oss ett bredare utbud av viner och vi får fler möjligheter att välja dryck utifrån den mat vi äter. Vi kan dessutom enklare välja den stil vi gillar mest.
Jag ser stora fördelar med att begränsa antalet glas även vid middagsbordet. Förutom att vi sparar både pengar och plats i skåpen hemma är det faktiskt även positivt för själva vinupplevelsen.
Om du nu redan råkar ha skåpen fulla av olika vinglas kan du roa dig med att byta strategi och göra tvärtom genom att använda Nya världen-glasen till europeiska viner och vice versa. På så sätt kan du förstärka skillnaderna på olika vinstilar snarare än att minska dem.
Mycket nöje!
Vincent”Vinbonden” Arrhenius är vinskribent, provningsledare, utbildare och vinresearrangör.
”Ett enda glas ger oss ett bredare utbud av viner och vi får fler möjligheter att välja dryck utifrån den mat vi äter.”