Vingårdsbesök på Tenerife

Skrivet av: Arne Beldau

Följ med till Bodega Riaba, en kanarisk mikrovingård med unika druvsorter, hundraåriga stockar och en ny generation som tagit över vinmakandet. Här gör José Antonio Padilla och Aia Cristina Gallo två kanonviner, ett rött och ett vitt, i små kvantiteter.

Vi befinner oss på norra Tenerife, i vindistriktet La Victoria. Det är här Riabas urgamla rötter finns. Bodegan är belägen i de högre och branta lägena, lite dryga 400 meter över havet. Adressen är Calle Fuente del Tanque 44, och hela stadsdelen består bara av uppförsbackar och nedförsbackar med lutningar runt dryga 20 grader. Mitt i gyttret – husen är tätt sammanpackade här – ligger familjens hem och bodega.

Vy över södra La Victoria. Stadsbilden är trång och med branta backar.


Området La Victoria är tätt beodlat med vinrankor. Vart man än blickar ut över de branta sluttningarna ser man vingårdsfält. Man behöver heller inte leta mycket förrän man även hittar övergivna små vinfält som vittnar om äldre tider då hela befolkningen försörjde sig på jordbruket.

Vy över de högt belägna vinfälten i La Victoria.


På den tiden var vinerna från Tenerife vida berömda. William Shakespeare omskrev dem, bland annat i sitt verk Henrik IV. Det exporterades nämligen stora mängder till Europa under 1500- och 1600-talen. Det gav de engelska vinhandlarna, vilka kontrollerade handeln från Tenerife, stora intäkter under ett par hundra år.

Senare under det amerikanska frihetskriget exporterades vin till USA med hjälp av bland annat irländska agenter. Ett antal importörer bär kända namn, som till exempel Benjamin Franklin och Thomas Jefferson, USA:s tredje president.

Familjen bakom Riaba har tillverkat vin sedan 1800-talet. Det handlade om förhållandevis omfattande verksamhet, mellan 30 000 och 40 000 liter på årsbasis, vilket betyder att de var de då största producenterna i området. Nu hör till saken att verksamheten drevs så att familjen hade den delad mellan faderssidan, Victoria López Castilla, och på mödernesidan, Domingo León Flores. Familjestrukturerna var helt enkelt viktiga.

Familjerna ägde tillsammans de vingårdar som försörjde bodegorna med druvor, alltså egen produktion. Vinet såldes i de 500-liters ekfat som det jästes i. De hämtades vid gården, och dagens föräldrageneration kommer ihåg hur de stora faten rullades upp på lastbil och fraktades vidare till köparna i Santa Cruz de Tenerife.

Håll i minnet att alla vägar och gator i området är extremt branta. Tidigare hade man dragdjur för att flytta tunnorna från bodegan till kund. Oftast gick leveransen till en bar eller restaurang där fatet försågs med kran, och vinet tappades direkt i glaset eller karaffen från fatet.

El guachinche Los cestos drevs av familjen fram till mitten av 1900-talet. En guachinche är en enkel gårdsrestaurang, som serverar enkla kanariska rätter och dryck. Det är en institution med rötter i Tenerifes historia. Bakgrunden är stridigheter med de engelska vinhandlarna och deras hantering av vinmarknaden. De hade skapat ett vinhandelsmonopol med export av malvasíavinet, främst till England, som gjorde det omöjligt för vinbönderna att kunna sälja sitt vin till bästa pris. Vinbönderna hade därför svårt att överleva. Lösningen blev ett avtal och ett reglemente som tillät drift av enkel gårdsrestauration, baserat på endast egna råvaror. Det här hände på 1600-talet.

Generationsskifte och sjätte generationen tar vid. År 2022 tar den nya generationen och startar upp ett nytt projekt. De installerar en egen bodega med utrusning, som pressar, tankar, kylanordningar och pumpar. De är alltså helt skilda från den äldre delen av bodegan, men ändå under samma tak på familjens fastighet.
De två är José Antonio Padilla och Aia Cristina Gallo. José är född i huset och har redan som barn sett allt som fanns att se av arbetet i bodegan och på vinfälten. Han är civilekonom och arbetar som inköpare på en större drivmedelskedja. Aia Cristina är civilingenjör med inriktning mot agronomi, livsmedelsingenjör och vinteknik/vinodling. Hon arbetar dessutom inom vinindustrin.

José Antonio Padilla, Feliciano Padilla Hernández, Aia Cristina Gallo och Kerstin Beldau.


Projektet bodega Riaba sköts på ledig tid och med lite hjälp från familj och vänner. Just innan vårt besök hade man precis hunnit beskära vinstockarna. Fälten ligger hundra meter högre upp, endast dryga kilometern från bodegan, och utgör två hektar i terrasserad terräng. Fälten har namn efter det begränsade området inom vilket fälten ligger, nämligen Río Arriba, vilket spanjorer förkortar ner till riaba.

Ledstjärnan är giftfri odling med ett minimum av intervention. Planen är också att vingården ska förbli en liten vingård med toppviner. Det planeras också för att ta emot besökare i den historiska bodegan.         

Vinstockarna är till stor del hundraåringar. Sorterna är klassiska kanariska listán negro, 90 procent av beståndet, och den vita druvan listán blanco de Canaria.

Bland de röda stockarna gömmer sig även några enstaka negramoll och tintilla. Vinstockarna står på egna rötter, alltså de är inte ympade sorter, och de är endemiska – de finns alltså bara på Kanarieöarna. 

I de här delarna av Tenerife, DO-områdena Tacoronte-Acentejo och Valle de Orotava, hittar vi mycket ålderdomliga uppbindningar (mer korrekt på spanska: sistema de conducción) av vinstockarna. De mest bekanta för oss munskänkar är förmodligen Cordon de Royat simple och double. Här hittar vi andra mer märkliga system, till exempel conducción de trenzado. I de här fälten tillämpar man två system varav ett är snarligt trenzado. Mitt namn på det systemet är cordon prolongado simple. Den består av en rot och en enda cirka tolv meter lång arm (trenzado ser likadan ut men är utav flätade armar). Här på orten kallas den enkelt bara för sistema tradicional. Det andra systemet heter espaldera, vilket innebär att en till synes vildvuxen buske binds upp åt båda hållen på ståltrådar.

La sistema tradicional, Efter beskärning växer nya skott ur stammen. Dessa blommar och bär senare frukt.


Det vin vi provar skördades i början av september 2023. Ett helt manuellt arbete. Hela familjen är med. De vita druvorna skördades före de röda. Så här på våren 2025 har det vita vinet ytterligare några månader kvar i tank innan det ska buteljeras. Det röda vinet från årgång 2024 har däremot precis buteljerats, 300 flaskor, och ska därefter ligga två till tre månader för att mogna (crianzar). Årgång (cosecha) 2024 kan inte provas ännu. Vi provar istället 2023 års vin.

De vita druvorna fraktas direkt till bodegan och avstjälkas och pressas, skal och kärnor avlägsnas, och musten förs över till en rostfri tank. Där ligger musten i 48 timmar under kylning i kontrollerad temperatur för att grumset i musten, med gravitationens hjälp, ska falla till botten och sedimentera. Efter 48 timmar avbryts kylningen och den jäststyrda fermenteringen, den egentliga alkoholjäsningen, påbörjas.

Jäsning fortgår under tio dygn med tillsats av jäst och under kontrollerad temperatur. Därefter sker omtappning av vinet och det klarnas med bentonit, en vulkanisk lera. Klarningen sker så att vid tillsättningen av bentonitleran så provsmakas det till dess att rätt balans uppnåtts. Det är ett sätt att inte få för mycket påverkan av bentoniten i klarningsprocessen. En överdriven och okontrollerad klarning kan beröva vinet både på färg och smak. Vinet vare sig filtreras eller stabiliseras. Vinet vilar sedan på sin egen jästfällning (sobre lias) i fyra månader. En gång i månaden rörs alltihop om. Efter lagringen i tank buteljerades vinet i april 2024. Det blev 90 numrerade flaskor.

Aia Cristina Gallo häller upp Riaba blanco joven 2023.


Riaba blanco D.O. Tacoronte-Acentejo
, 2023, 14%, är ett vitt, torrt och oekat vin. Endast 90 flaskor.
Druva: Listán blanco de Canarias, 100-åriga vinstockar
Färg : Ljust guldgul
Doft: frisk och mjuk doft av vita frukter och örtighet
Smak: Gommen upplever volym, sötaktighet och fruktighet med ämabel syra, smakrik och med struktur som består i gommen. Ett excellent vin!
Passar till: Skaldjur, risrätter som paella, fisk och ljust kött.
Serveras: 6–8 grader
Slutomdöme: Ett doftrikt vin som minner om blomsterbutik och fruktdisk. Det har även doft av allehanda örter. Det är lätt att ”fastna” med näsan i glaset.

I gommen upplevs en behaglig volym och struktur. Fina syror ger en upplevelse av sötaktighet. Den kanariska unika druvan, listán blanco de Canarias, ger en svagt förnimbar, nobel ton av bittermandel, en ton direkt kopplad till den kanariska magnesiumrika vulkanjorden.

Komplexitet är något som inte saknas. De fyra månaderna på egen jästfällning sätter sina spår i form av en palett av ett smakspektrum med frukttoner, även konserverade och torkade frukter, förnimbara slingor av konditori, men främst den stabila mjuka fylliga strukturen, som smeker gommen.

Vinet är en fullträff, en vinmakares dröm i uppfyllelse.

De röda druvorna skördades efter de vita, i mitten av september år 2023. Skörden avstjälkas och musten med skal och kärnor läggs i tank för maceration i fyra dygn i kontrollerad temperatur på tre till maximalt fyra grader. Därefter avbryts kylningen och den spontana alkoholjäsningen börjar. Jäsningen pågår normalt 7–10 dagar. Under jäsningen rörs musten om manuellt två gånger per dag, så att det ytlager av sediment och skal som flutit upp rörs ner i musten igen. Detta görs försiktigt utan att förstöra det skyddande ”locket” av koldioxid i toppen på tanken. Jäsningen skyddas från oxidation genom att tanken också tillsluts i toppen.

Efter att jäsningen har avstannat efter normalt sju till tio dagar sker pressningen varvid skalrester och kärnor avskiljs. Vinet pumpas försiktigt över till ny tank, utan att sediment följer med som kan grumla vinet. Därefter ligger vinet i vila i tanken under två månader och genomgår en malolaktisk jäsning utan tillsättning av lactobakterier.

Vinet klarnas med hjälp av gravitationen, som får sedimentet att falla till botten. Vinet är ofiltrerat. Fem månader efter skörden, i februari 2024, buteljeras vinet.

Riaba tinto D.O. Tacoronte-Acentejo, 2023, 14%, är ett rött, torrt och oekat vin. Endast 314 flaskor.
Druva: Listán negro
Färg: Djupt karminröd, mot skuggmoreller
Doft: Frisk och mjuk doft av frukter och örtighet
Smak: Gommen upplever volym, smakrikedom och med struktur, som består i gommen, ett excellent vin!
Passar till: Både fågel, grillat med grillad paprika och kanariska ostar.
Serveras: 14–20 grader
Slutomdöme:
Ett ungt vin med dofter och komplexitet. Det har en mycket behaglig och balanserad karaktär med ämabla syror och mjuka tanniner.  Ett ungt vin, som till en del fångar upp trenden med naturviner. Ett monovarietalvin som bär fram den endemiska druvan listán negro och den kanariska vulkanjorden på ett ärligt sätt.

Nyuppslaget i kupan spårar vi dofter av frukt, plommon, torkade frukter och moreller.  När temperaturen ökat till rumstemperatur träder doften av charkuteri (spansk chorizo med pimentón), rökighet och ladugård fram.
I gommen känns dofterna igen. Vinet fyller gommen. Smaken korresponderar, om än diskret, med dofterna. Mjuka tanniner som stannar kvar en stund.

Riaba blanco joven 2023 och Riaba tinto joven 2023.

Besök Bodega Riaba på Instagram


Foto:
Arne Beldau

Fakta

D.O Tacoronte Acentejo är Tenerife största appellation
• 2 422 hektar vinodlingar 
• 1 108 odlare
• 1,27 miljoner kilo druvor är genomsnittlig årsskörd
• 31 bodegor under kontroll av D.O. Tacoronte-Acentejo
• Ytterligare 17 buteljerande bodegor utanför kontrollmyndigheten D.O. Tacoronte-Acentejo