
Vino Nobile di Montepulciano och första årgången av Pieve
Efter den inledande presskonferens i Florens var det dags för en två timmars bussresa under fredagseftermiddagen till Montepulciano för den 31:a upplagan av Anteprima Vino Nobile di Montepulciano och provning av de nya årgångarna av Vino Nobile di Montepulciano. Extra intressant var presentationen av Pieve-projektet, den nya kvalitetsklassificeringen och provning av den första kommersiella årgången av Pieve-vinerna.
Men först fredagens välkomstmiddag tillsammans med producenter i det högt och vackert belägna medeltida fortet Fortezza di Montepulciano, byggt 1262 som skydd när Siena och Florens under medeltiden stred om kontrollen över Montepulciano. Nu används det magnifika fortet som huvudkontor för Consorzio Vino Nobile di Montepulciano, samt som utställnings- och konferenslokaler. Under de följande två dagarna genomfördes också här provningarna av dels de nya årgångarna av Vino Nobile di Montepulciano, dels vinerna av den nya kvalitetsklassifieringen Pieve.

Vin har producerats i Monepulcianos vackra landskap ända sedan år 55 före Kristus. Vinet namn, Vino Nobile (det ädla vinet) sägs först ha uttalats 1549 av Påve Paulus III:s källarmästare som ansåg att det var ett ”perfekt vin”. Poeten Francesco Redi benämner vinet ”the King of wines” i sitt verk ”Bacchus i Toscana” från 1685. Den första skriftliga dokumentationen av vinets namn återfinns i en inköpslista daterad från 1787.
Det italienska jordbruksministeriet införde 1963 den italienska vinlagen där DOC, Denominazione d’Origine Controllata, ursprungskontrollerat område, var den högsta kvalitetsklassen. 1966 fick Vino Nobile di Montepulciano som första italienska denomination sin DOC utmärkelse och 1980 fick området som en av de fyra första italienska vinområden den högsta kvalitetsutmärkelsen DOCG (DOC + garantita).
För Vino Nobile di Montepulciano har man idag 1 200 hektar vingårdar, belägna 250–600 m ö h, där man huvudsakligen odlar den lokala klonen av sangiovese, här kallad prugnolo gentile. Sedan 1999 anger vinlagen att minst 70 procent sangiovese/prugnolo gentile ska ingå i vinet och maximalt 30 procent av antingen lokala druvor som canaiolo, mammolo, trebbiano ska ingå. Men, sedan ett tillägg till vinlagen 2009 så tillåts även de internationella druvorna merlot, cabernet sauvignon och syrah, vilket av många vinodlare anses som en internationalisering av ett historiskt toscanskt vin.
På de 1 200 ha vingårdarna producerade 81 vinerier år 2024 6,7 miljoner flaskor där 65,5 procent exporterades. De största exportländerna är Tyskland med 37 procent och USA med 28 procent. Till Sverige exporterades 3,6 procent, vilket var mest av de nordiska länderna.
Årgång 2022 börjar nu finnas på marknaden. Växtsäsongen för årgång 2022 kännetecknas av varma månader maj, juni och juli, vilket medförde 38 procent mindre regn de första tre månaderna. Detta kompenserades med 35 procent mer regn under de avslutande månaderna av druvmognaden. På så sätt undveks vattenstress för druvorna. Skörden, som blev mindre än vanligt, skedde huvudsakligen under senare delen av september. Druvkvalitén var dock högklassig med friska druvor med balanserad fenolisk mognad, d v s syra, sötma, tanniner, färg- och smakämnen var i balans.
Enligt vinlagen måste Vino Nobile di Montepulciano lagras i två år, med start 1 januari efter skörd, varav åtminstone ett års fatlagring och sex månader på flaska innan försäljning. För Riservavinerna gäller tre års lagring varav ett år på fat, samt sex månader på flaska innan försäljning.
Vad kännetecknar då årgång 2022 som är på gång av levereras till Systembolaget? Efter provning av 22 viner är uppfattningen att vinerna uppvisar en intensivt rubinröd – mörkröd färg, med aromatisk komplexa fruktiga toner av körsbär i olika mognadsgrad, plommon, kryddighet och rostade toner av olika grader. Generellt har årgången en bra struktur med balans mellan frukten, syran och tanninerna. En angenäm årgång med hög drickbarhet.
Vino Nobile di Montepulciano 2022: provningsnoteringar
Vi börjar med Il Molinaccio Di Montepulciano “La Spinosa”, gjort på druvan sangiovese/prugnolo gentile. Färgen är rubinröd med röd bärighet, lite kärniga toner, örtigt, dvs sangiovesefruktiga toner. I munnen är smaken rödfruktig, ungdomlig och balans syra och tanniner. En lättare tillgänglig stil.
Marchese Frescobaldi “Tenua Calimaia” vinet är gjort av 90 procent sangiovese/prugnolo gentile, övriga druvor framgår ej. Färgen är mörkt rubinröd och extraktrik. I doften återfinns mörka körsbär, plommon och lakritstoner i munnen mjukt av de mediumrostade faten. Vinet har syra och tanniner i balans och en bra längd.
Tenuta Poggio alla Sala är gjort på 100 procent sangiovese/prugnolo gentile och har en mörkt rubinröd färg, i näsan och munnen har vinet mjukt rostade kaffetoner med mörka, mogna körsbär och plommon och en kryddighet. Ett kraftfullare vinbygge med en angenäm munkänsla.
Det i Sverige mycket omtyckta Poliziano, gjord av 90–95 procent sangiovese/prugnolo gentile har en mörkt rubinröd färg, mjukt rostade toner, körsbärskärnor i frukten samt kryddighet. Vinet är balanserat med avvägt samspel syra och tanniner och en angenäm munkänsla.
Tenuta Valdipiatta ”Vigna D’Alfiero” är huvudsakligen gjord av sangiovese/prugnolo gentile samt mindre del av canaiolo nero. En mörkt rubinröd färg, i näsan mörka frukttoner av plommon, körsbär, och örtighet. I munnen något rödare frukttoner och balans syra och tanniner som hänger kvar i slutet.
Avslutningsvis Bindella, Tenuta Vallocaia ”I Quadri” av 100 procent sangiovese/prugnolo gentile med mörkt rubinröd färg, en doft av choklad, mörka plommon och kryddighet. I munnen en bra balans mellan frukten, tanninerna och syran som hänger kvar i avslutningen och ger fräschör.
Av Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2021 fanns åtta viner att prova. Samtliga viner var av mycket hög kvalitet och har av Consorziets provningspanel fått 4+, en bedömning som jag delar. Samtliga viner har en mörkt rubinröd färg i varierande skala med mycket bra balans mellan frukt, syra och tanniner. Vinerna uppvisar en balanserad struktur med kraft parad med elegans och en tilltalande munkänsla, d v s drickbarhet.
Samtliga åtta högklassiga viner provades: Carpineto, Manvi ”Ojas”, Lunadoro ”Quercione”, Le Bèrne, Tenuta di Graciano Della Seta, Bindella, Tenuta Vallocaia ”Vallocaia” och Marchese Frescobaldi ”Tenuta Calimaia” som alla är utmärkta.
Jag uppehåller mig vid Boscarelli, grundad tidigt 1960-tal, som under många år levererat högklassiga viner av prugnolo gentile / sangiovese vilket uppmärksammats med utmärkelser i både italiensk och utländsk vinpress. Boscarelli Riserva 2016 ”Il Nocio” har en mörkt rubinröd färg, doft och av röda körsbär, rosor, och mjukt rostade toner av tobak, kaffe latte. Ett väl sammansatt där frukt-syra och tanniner spelar väl ihop. Elegans. Väl värd sina 3 glas i Gambero Rosso.
Pieve
Pieve-projektet presenterades i den medeltida kyrkan Temple of di San Biagio, i utkanten av Montepulciano. Kyrkan, byggd mellan 1518–1548 är ett mästerverk av italiensk renässansarkitektur. I en fullsatt kyrka presenterade Consorziets Presidente Andrea Rossi tillsammans med Daniele Cernilli, också kallad Dr Wine, och MW, Master of Wine, Andrea Lonardi projektet.

Vinproducentsammanslutningen Consorzio Vino Nobile di Montepulciano som kontrollerar områdets vinproduktion fick 2020 godkännande för en ny kategori av områdets bästa viner, ovanför Riserva-nivån. Den kallas här för Pieve, också det medeltida namnet för församling, vilket i grunden är en UGA, unità geografica aggiuntiva, en mindre del inom denominationen.
Noggranna geologiska, morfologiska och historiska studier av områdets vinodlingszoner startades under 1990-talet vilket ledde fram till tolv Pieve, vilka fått namn efter Montepulcianos tolv medeltida kyrkoförsamlingars gränser vinområdet ligger inom. Namnen på dessa kommer att finnas på vinetiketten. För att ett vin ska klassificeras som Pieve krävs att vingårdarna ska vara minst 15 år gamla, samtliga druvor till vinet ska komma från vingårdar inom Pieve-UGA, som ägs eller kontrolleras av producenten. Vinet ska vara gjort av minst 85 procent sangiovese/prugnolo gentile och resterande del av traditionella druvor som cananiolo nero, ciliegiolo, colorino eller mammolo. Pieve-vinerna ska ha minst tre års lagring, varav minst ett år på fat och ett år i flaska och en avslutande sensorisk provning innan försäljning.
De tolv olika Pieve är: Ascianello, Badia, Caggiole, Cerliana, Cervognano, Gracciano, Le Grazie, San Biagio, Sant’Albino, Sant’Ilario, Valardegna, och Valiano.
Den första årgången, 2021, av Pieve-vinerna introduceras på marknaden med början i februari 2025 men presenterades under en provning söndagen 16 februari. 27 viner fanns tillgängliga att prova, 13 viner klara för försäljning, sju var buteljerade och under slutlagring på flaska samt sju fatprover. Samtliga viner provades, men här följer mina provningsnoteringar för några av de 13 buteljerade vinerna som är klara för försäljning.
Podere Tiberini 2021
Mörk, extraktrik röd färg. Vinet har en doft av mörka körsbär, plommon, kryddighet och rostade toner. Ett fruktigt, smakrikt vin med tydlig syra och tydliga, men sandiga tanniner och en lång eftersmak. Ett harmoniskt vin.
Poliziano 2021
Mörkt rubinröd färg med plommon, mörkar körsbär kryddighet och mjuka fattoner. Vinet är bra sammansatt med en fräsch fruktighet, syra och tanniner i balans. Ett elegant vin med angenäm munkänsla.
Marchese Frescobaldi 2021
Intensiv extraktrik rubinröd färg. En fruktig doft av körsbär, plommon, örtkryddighet samt mjukt rostade kaffe lattetoner och en viss rökighet. Vinet har en angenäm munkänsla med en syra som håller tanninerna i balans. Ett mycket bra vin. Sapid=angenämt!
Avslutningvis provar jag ett fatprov av Carpineto 2022, vilket når marknaden 2026. Unikt för producenten är att de tack vare sitt utomordentligt bra läge endast producerar Riserva-viner. Fatprovet har mörkt röd extraktrik färg, i doft och smak mörkfruktiga toner av plommon, mogna körsbär, samt rostade fattoner av lakrits. En kommande Pieve som redan nu är lovande!
Efter att ha provat samtliga viner är min sammantagna bedömning att vinerna är välbyggda med en klassisk körsbärsfruktighet, med kärnighet och mörka plommon, det vill säga en klassisk sangiovesefruktighet, kombinerat med en påtaglig syra som är i balans. Tanninerna varierar från smidigt integrerade till rustika och kvardröjande. Introduktionen av Pievevinerna visar strukturerade, eleganta viner med kraft med en angenäm munkänsla. Det blir spännande att följa det svenska mottagandet när de når Systembolaget.
Produktionen av Pieve-viner beräknas till cirka 600 000 flaskor vilket är ungefär 10 procent av produktionen av Vino Nobile di Montepulciano. Med införandet av Pieve-vinerna etablerar Vino Nobile di Montepulciano en högre kvalitetsnivå än Riserva.
Tvådagarsturen till Montalcino avslutas med besök hos vinproducenten Carpineto, vackert beläget i det toscanska böljande landskapet i Montalcinos utkanter. Här får vi en rundvandring i vineriet provning av deras samt ytterligare fem producenters viner. Vinföretaget Carpineto består av fem olika vingårdar i Toscana med totalt 500 ha vingårdar, samtliga ekologiska skötta med avancerad teknik och därför nästan helt koldioxidneutrala. Totalt producerar man tre miljoner flaskor varav 95 procent är rött. Förhoppningsvis återfinns vinerna på hyllorna i Sverige. Framtiden får utvisa.
Foto: Gunnar Swenson