Bacalao

Bacalao

Avsluta provningen med Bacalao som är nationalrätt i min födelsestad Kristiansund i Norge, en rätt som spanska sjöfarare förde med sig på 1700-talet.

Den görs vanligen på klippfisk, som oftast är en torsk som har saltats och torkats. Har du ingen klippfisk går det bra med lättrimmad torsk.

Det här behövs för 4 personer:

750 gram skivad gul lök
1 finhackad röd pepparfrukt med kärnor
3–4 msk tomatpuré
Olja att steka i
600 gram lättrimmad torsk, i stora tärningar (låt ligga i 4 dl vatten med 3 msk grovsalt i 30–45 min)
750 gram potatis, i skivor
1 strimlad grillad röd paprika (finns att köra färdig)
10 skivade gröna oliver
6 strimlade soltorkade tomater
1 burk krossade tomater
2,5 dl olivolja
3 tärningar grönsaksbuljong
Grovmalen svartpeppar
Salt

Gör så här:

  1. Fräs löken och pepparfrukt i olja och tomatpuré 5–6 minuter och ställ åt sidan.
  2. Häll hälften av olivoljan i en stor gryta. Varva fisk, lök/pepparfrukt och potatis på samma sätt som när du gör Lasagne. Blanda krossade tomater, soltorkade tomater, oliver, paprika och buljongtärningar och häll över innehållet i grytan, häll över resterande olivolja.
  3. Koka upp och låt sedan puttra på låg temperatur under lock i cirka 45 minuter.
  4. Smaka av med grovmalen svartpeppar och salt.
  5. Servera med flatbröd.

Smaklig måltid!

Erik Grödahl