Alvarinho

Alvarinho

I boken Wine Grapes är det några fler mellan Aglianco och Alvarinho, 37 druvsorter för att vara exakt, bl.a. det namn som Alvarinho är mest känd under i Sverige, Albariño.

Valet föll på Alvarinho / Albariño för att jag i min senaste krönika i Gratistidningen i Piteå hade viner från den druvan som vintips till kyckling i krämig mangosås, och recept som Ni också skall få ta del av.

Alvarinho härstammar från nordöstra Portugal, den del av Portugal som gränsar till Galicien i nordvästra Spanien, så det är naturligt att det är i dessa två områden som 98% av världens planteringar av druvan finns. Den förknippas främst med Vinho Verde i Minho i Portugal och Rias Baixas i Galicien i Spanien.

Vad vinerna doftar varierar beroende på ursprung och producent, men om jag skall generalisera hitta jag färska stenfrukter (aprikos, persika mm), honung, blommighet och gröna frukter som äpplen och lime, gör den förväxlingsbar med Riesling. Smakmässigt så är syran hög och vinerna kan gå från liten fyllighet i Vinho Verde till fylliga varianter från Rias Baixas som har vilat på jästfällnigen och lagrats på fett.

Testa några av nedanstående och skall du välja två, så får det blir Alvarinho Contacto och Attis Lias Finas för att se vilken mångfald denna druva kan ge. Alvarinho Contacto är ett vin som rekommenderas att drickas ungt, men jag provade ett sju år gammalt på en portugisisk vindag för några år sedan, det hade fått en härlig fet struktur.

Alvarinho Contacto 2019 (varunr 6707, pris 120, -)

João Portugal Ramos Alvarinho 2017 (varunr 79909, pris 165, -)

Attis Lias Finas Albariño 2018 (varunr 71667, pris 169, -)

Albariño de Fefiñanes 2019 (varunr 71874, pris 199, -)

Vill du gå utanför boxen testa Newton Johnson Albariño 2019 (varunr 70718, pris 209, -) Hemel-an-Aarde Valley i Sydafrika.

Erik Grödahl


Recept

Kyckling i krämig mangosås

Det är ju det här med socker, det är beroendeframkallande och skapar problem för folkhälsan. Numera finns dolt överallt i våra livsmedel. Under jul- och nyårsledigheten skulle jag tillaga kyckling med mangosås som jag tidigare gjort med Mango Chutney. Jag vet ju att Mango Chutney är sött, men att det skulle innehålla 51 procent socker var en chock även för mig, som tror jag har koll på allt när det gäller livsmedel. Här kommer och uppdateras och mer hälsosamversion av denna recept där jag även har bytt ut riset mot en röra med paprika, svamp och lök. Sammantaget, mycket godare och nyttigare.

Det är behövs för fyra personer

4 kycklingfiléer

300 gram mangopuré (mixa färsk eller fryst)

2 msk finriven ingefära

½ finhackad röd chili

1 finhackad vitlöksklyfta

2 dl grädde

1 dl färskpressad apelsinjuice

2 msk smör

1 msk curry eller currypasta

Salt och grovmalen svartpeppar

Olja eller smör till stekning

 

300 gram skivade skogschampinjoner

1 gul och 1 röd paprika (stora alternativt två små av varje) skuren i mindre bitar

1 finhackad gul lök

1–2 msk balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Olja eller smör till stekning

 

Till servering

Granatäppelkärnor

Jordnötter

Koriander

Finhackad röd chilipeppar

Lime

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 o
  2. Krydda kycklingfiléerna med salt och svartpeppar. Stek kycklingfiléerna så de får fin färg och lägg dem sedan i en eldfast form.
  3. Blanda övriga ingredienser, använd gärna stavmixer för att få en slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar, häll över kycklingen.
  4. Stek i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
  5. Stek svamp, paprika och lök i smör eller olja smaka av med balsamvinäger, salt och svartpeppar.
  6. Servera med röran, strö över granatäppelkärnor, hackade jordnötter, koriander och finhackad chili och droppa sedan över lite kalk.