Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay är en av de mest populära sorterna i världen. Om den inte redan gjort det kommer den snart att passera airen som världens mest planterade gröna druva – det har närmast varit målfoto mellan dem de senaste åren.

Chardonnay sägs ju vara en neutral druvsort, men inget kan vara mer fel; den uppvisar så många olika stilar beroende på växtplats, framställning och lagring. Mest känd är den som bas för stilla och mousserande viner, men det framställs också fantastiska botrytisviner bl.a. i Burgenland i Österrike.

För den stora allmänheten är chardonnay fortfarande en druva som förknippas med smöriga viner med toner tropiska frukter och vanilj och jag kan nog inte räkna på mina fingrar och tår hur många gånger jag har hört deltagare på mina provningar säga att de älskar chardonnay, men tycker inte om Chablis.

Ursprung
Druvan omnämndes första gången i slutet av 1600-talet i byn Saint-Sorlin (numera La Roche-Vineuse) i Saône-et-Loire där ”chardonnet” sades vara de bästa vinerna. Namnet chardonnay kommer från byn med samma namn nära Uchizy i Mâcconais i södra Bourgogne.

Forskning visar att chardonnay är en naturlig korsning mellan pinot och gouais blanc likt sina syskon gamay noir, melon de b (tidigare melon de bourgogne) och aligoté. På många ställen förväxlades chardonnay och pinot blanc, och exempelvis på några ställen i Österrike växte de sida vid sida som samma druvsort för några decennier sedan. Det finns som alltid andra hypoteser, men jag låter dem vara.

Doft och smak
Gällande doft så varierar framför allt frukten mellan olika viner, men signum för mig är att jag känner en touch av smörighet oavsett om det är en ståltankslagrad Bourgogne Blanc eller ett ekfatslagrat från Kalifornien. Trots att vinerna oftast har en frisk syra, så upplever jag en mjuk munkänsla, det är en av mina nycklar till att hitta chardonnay när jag provar blint.

Att välja ut ett fåtal viner för att visa på druvans mångfald är svårt, så den här gången blir det en liten buffé med både halv- och helflaskor, så att du kan välja det som passar dig bäst.

Mousserande
Fernand Engel Crémant d’Alsace Chardonnay (Nr 7520, pris 99,-) – halvflaska

Launois Blanc de Blancs Cuvée Réserve Brut (Nr 7450, pris 229,-) – halvflaska

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru (Nr 2739, pris 339,-)

Waris Hubert Albescent Blanc de Blancs Grand Cru (Nr 74767, pris 399,-)

Stilla – halvflaskor
Det finns många fördelar med halvflaskor, exempelvis att du kan prova fler viner och att de är mer välutvecklade.
Franschoeck Cellar Chardonnay Reserve 2019 (Nr 2489, pris 79,-)

Mandala Chardonnay 2019 (Nr 2584, pris 89,-)

Stoneleigh Latitude Chardonnay 2020 (Nr 6360, pris 72,-)

Domaine Roux Saint-Aubin Vielles Vignes 2019 (Nr 5569, pris 169,-)

Les Vieux Murs Pouilly-Fuissé 2019 (Nr 2484, pris 129,-)

Domaine Laroche Saint Martin Chablis 2020 (Nr 7143, pris 99,-)

Stilla – helflaskor
Kleine Zalze Vineyard Selection 2020 (Nr 78545, pris 119,-) – Bäst i klassen, alldeles för billig.

Jacob’s Creek Chardonnay Reserve 2017 (Nr 83987, pris 127,-) – ”hög kvalitet för liten peng”

Mulderbosch Chardonnay 2018 (Nr 6006, pris 159,-)

La Chablisienne Chablis Premier Cru Grande Cuvée 2018 (Nr 6237, pris 275,-)

Domaine Trouillet Saint-Veran Nord-Sud 2020 (Nr 78848, pris 179,-)

Girard Chardonnay 2018 (Nr 74963, pris 225,-)

Ch Substance Chardonnay 2019 (Nr 79566, pris 189,-)

En kul övning kan vara att jämföra dessa två Bourgogne Blanc där druvorna har vuxit på olika jordar.
J M Brocard Bourgogne Blanc Kimmeridgien 2020 (Nr 5521, pris 135,-)

J M Brocard Bourgogne Blanc Jurassique 2020 (Nr 5688, pris 135,-)

 

Lite gott på tallriken

Oströra
Rör ihop 100 gram riven lagrad hårdost (exempelvis Västerbotten, Präst, Svecia eller liknande) med 0,5 dl smetana, smaksätt med salt och svartpeppar. Servera på mandelpotatischips och toppa med tångrom.

Räkröra
Rör ihop 100 gram skalade räkor med 1 dl smetana, 1 finhackad liten rödlök, 2 msk finhackad dill, msk Väserviks Senap och 2 msk tångrom, smaka av med salt och svartpeppar. Servera på crostini eller baguetteskiva.

Krabbröra med avokado och pepparrot toppad med tångrom
• 200 gram crabsticks
• 1 avokado
• 1 tsk pressad citron
• 2 msk + ½ msk olivolja
• 1 msk + 1 ½ msk riven färsk pepparrot
• 1 stänk tabasco
• 2 krm salt
• 1 krm nymald vitpeppar
•2-4 msk tångrom

1. Finhacka crabsticksen. Halvera avokadon och gröp ur fruktköttet. Mosa fruktköttet tillsammans med citronsaften med en gaffel.

2. Blanda crabsticks och avokado med 2 msk olja och krydda med 1 msk pepparrot, tabasco, salt och peppar. Lägg upp röran i skedar eller på baguetteskivor Garnera med tångrom, ½ msk pepparrot och olivolja.

Krabbiffar med dillmajonnäs – ”Budget i lyxförpackning”


• ½ krm saffran
• 1 tsk konjak eller annan brandy
• ¾ kilo potatis
• Ca 400 gram surimisticks
• 4 salladslökar eller en liten purjolök
• 2 msk smör
• 1 msk finhackad röd spansk pepparfrukt
• 1 msk finhackad citrongräs
• 3 stora ägg
• 1 ½ tsk salt
• smör till stekning

Dillmajonnäs
• 2 dl majonnäs (hemlagad)
• 2 msk hackad dill
• 1 finhackad vitlöksklyfta

1. Blanda ½ krm saffran med konjak. Låt stå.

2. Dillmajonnäs. Blanda majonnäsen med dill och vitlök. Ställ i kylen.

3. Koka potatisen. Pressa och låt svalna.

4. Skär surimisticks i mindre bitar och rör ihop med saffransblandningen.

5. Skiva salladslöken och fräs den i smör. Tillsätt pepparfrukt och citrongräs och låt det fräsa med en stund.

6. Mixa potatis, surimisticks, lökblandningen, ägg och smaka av med salt.

7. Forma 14-16 biffar. Stek dem några minuter på var sida på medelstark varme. Servera dem varma med dillmajonnäs och rucolasallad.