Godello

Godello

Den här gången riktar vi blicken mot norra Spanien och den gröna druvan Godello.

I den tid som känns svunnen och vi hade fysiska provningar var ett av mina favoritteman norra Spanien och Godello var en återkommande druva på dessa provningar.

Godello sägs härstamma från staden Godella i Valenica, men nu mera förknippas den främst med Valdeorras och Monterrei i Galicien samt Bierzo i Castilla y Léon. Den återfinns också i norra Portugal med namnet Gouveio.

I munnen är vinerna lätt förväxlingsbara med Chardonnay eftersom de har kombinationen frisk syra, men samtidigt mjuk munkänsla, även en lätt smörighet i avslutningen bidrar till förväxlingen och den finns oavsett om vinet lagrats på ståltank eller fat. Doftmässigt brukar jag hitta gula frukter såsom plommon, ananas tillsammans med citrus, mandel och vita blommor.

Eftersom vinerna är fylliga serverar jag dem gärna 12-14 grader i en stor kupa.

Sätt ihop en provning och avsluta med en rosépeppar gravad skrei/torskrygg.

Terras do Cigarrón Godello 2019 (Nr 2346, pris 99,-)

Maruxa Godello 2019 (Nr 79982, pris 159.-)

Dominio de Tares Godello 2017 (Nr 72451, pris 189,-)

Tillhörande recept: Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål

Erik Grödahl