Halstrad gravad skrei

Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål

Det är behövs för två personer

300 gram skreifilé

2 msk salt

½ msk krossad rosépeppar

2 msk socker

6 msk finhackad dill

Smör att steka i

Tångrom och fänkålsvippor att toppa med

Räkröra

En ny favorit för mig är Västerviks Senap, det ger en härlig touch, det här kan också serveras på nybakt bröd till frukost.

1 dl créme fraiche

1 dl majonnäs

3 msk dill

1 msk Västerviks Senap

3 msk röd tångrom

200 gram skalade räkor

2 mosade kokta ägg

Salt


Picklad fänkål

1 tunt skivad fänkål

½ dl socker

¼ dl ättika (12 %)

½ dl vatten


Gör så här:

  1. Blanda salt, rosépeppar, socker och dill. Dela fisken i 2 bitar och vänd bitarna i blandningen. Låt dem ligga i rumstemperatur ca 1/2 - 1 timme.
  2. Picklad fänkål: Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner fänkål och låt svalna.
  3. Räkröra: Blanda ingredienserna till räkröran och smaka av med salt.
  4. Borsta bort ”salt-och sockerblandningen” från skreien. Stek några minuter på varje sida.
  5. Toppa skreien med fänkålsvippor och tångrom och servera räkröra och pickad fänkål.

 Erik Grödahl