Paprika- och valnötsröran muhammara och fetaoströra med basilika

Jag avnjuter gärna ett glas Rkatsiteli till ugnsstekt kyckling och potatis tillsammans med paprika- och valnötsröran muhammara och fetaoströra med basilika.

Muhammara sägs komma från Aleppo i Syrien, men samma typ av röra är vanlig både i Georgien och Armenien.

Paprika- och valnötsröra

200 g valnötter
4 stora röda paprikor
1 liten gul lök
1 1/2 vitlöksklyfta (andra halvan till nästa röra)
1 röd chilifrukt
0,5 dl olivolja
Saft från 0,5 citron
1 msk spiskummin
Salt

  1. Blötlägg valnötterna i vatten en timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader och grilla paprikorna tills skinnet har blivit grillad och börjat lossna.
  3. Låt paprikorna svalna.
  4. Hacka lök, vitlök och chili.
  5. Hacka valnötterna i matberedaren till små bitar.
  6. Tillsätt paprikorna, lök, vitlök, chili, spiskummin och mixa till en röra.
  7. Tillsätt olivolja och citronsaft. Smaka av med salt.

Fetaoströra med basilika

1 kruka färsk basilika
0,5 dl grekisk yoghurt
150 g fetaost
0,5 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Saft från 0.5 citron
Salt & peppar

Mixa alla ingredienser i matberedaren till en röra.

Erik Grödahl