Det här behövs för 2 personer
½ grekiskt lantbröd eller liknande (delat på längden)
2 tomater skurna i mindre bitar
2 avokado skurna i mindre bitar
1 burk anjovis
Kapris
Naturell färskost
Olivolja
1 vitlöksklyfta
Finhackad dill
Gör så här
Pensla brödet med olivolja och grilla i mitten av ugnen på 225 o C tills det får en frasig yta. Gnid in vitlöken på den frasiga ytan.
Smörj brödet med färskost. Fördela tomaterna och avokadon. Toppa med anjovis, kapris och finhackad dill.
Ja, mycket enklare än så här blir det inte.
Torskröra toppat med räkor (räcker till 15 personer som tilltugg)
140–150 gram torskrygg
½ liter vatten
3 msk grovsalt
25 gram smör
3 msk smetana
1 msk dill
2 krm liquid smoke
- Koka upp vatten och grovsalt, sänk temperaturen, lägg ner torskryggen och låt den dra cirka 5 minuter tills den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt den rinna av.
- Hyvla smöret med osthyvel och lägg i botten på en bunke. Lägg på den varma torsken och rör ner smetana, dill och liquid smoke. Rör ihop.
- Servera på baguetteskiva toppat med räkor
Kronärtskocksröra
1 burk kronärtskocksbottnar
6 sardeller i olja
2 tsk kallpressad olivolja
1/2 tsk citronsaft
1/2 flingsalt
1 krm svartpeppar
Bladpersilja
- Häll av kronärtskocksbottnarna, hacka dem grovt och lägg dem i en bunke.
- Hacka sardeller grovt och tillsätt dem tillsammans med olivolja.
- Mixa med stavmixer till en slät röra.
- Smaka av röran lite citronsaft, flingsalt och svartpeppar i taget.
- Servera på baguetteskiva och toppa med bladpersilja.
Erik Grödahl