Presentationer från provningen
Druvor och viner - ingrid Brännström och Agneta Spaton Norqvist
Bilder från en resa i norra Spanien - Mats Bengtén
Pinxtos - baskiska tapas
Läckra munsbitar till vinerna är inte dumt. Pinxtos är tapas på basiska och dessa består av en bit gott bröd med härliga pålägg - marinerade sardeller, den spanska salamin salchichón, en bit manchegoost och päron.... bäst av allt är att det är bara att skiva upp och äta. Ingen avancerad matlagning behövs.
>>Tips 1 - Pinxtos
>>Tips 2 -Pinxtos
Vinerna vi provade
- Glas 1 - 92237 Coto de Gomariz Blanc 2018
Druvor: Treixadura 70%, godello 15%, albarinho 10%, loureira 5% - Glas 2 - 78479 Lapola 2016
Druvor: Godello 80%, albarinho 15%, dona blanca 5% - Glas 3 - 95221 Lalama Dominio de Bibei 2016
Druvor: Mencía 90 %, fyra andra druvor 10 % - Glas 4 - MATVINET 2528 Finca Luna Beberide 2018
Druvor: Mencía - Glas 5 - 92875 Marko Gure Arbasoak 2018.
Druvor: 45% hondarribi zuri zerratia (petit courbu), 45% hondarribi zuri (gros courbu) och 10% tzkiota txikia (petit manseng) - Glas 6 - 90118 Txomin Etxaniz Rosado 2019:
Druvor: 85% hondarribi zuri och 15% hondarribi beltza. - Glas 7 - Bodega Monasterio de Corias Valdemonje 2018.
Druva: Verdejo negro
Norra Spanien, ett ostland
Norra Spanien är mer känt för osttillverkning än vinmakning. Det finns ett otal ostsorter och typer, varje region har sina specialiteter. Här en provkarta över några av Asturiens mest kända ostar:
Du behöver inte leta i gastronomiska butiken efter dessa specialostar. Tro det eller ej - vanlig hushållsost kan fungera som ersättare för den galiciska osten titilla: