Föreningen Munskänkarna är en ideell förening som bildades 1958 och är idag en landsomfattande vinprovarorganisation med cirka 25 000 medlemmar. Sektionen i Kisa har ca 80 medlemmar. Styrelsen för sektionen i Kisa består av Leif Fransson ordf. (tfn 0705-376343), Gun Fransson, Ann Johansson, Kristina Hultgren, Agneta Persson och Allan Westerdahl
Som medlem i Munskänkarna kan du gå ett antal olika vinkurser på olika nivåer.
Det finns en spridd missuppfattning att man måste vara duktig på vin för att gå Munskänkarnas kurser. Målet med utbildningsprogrammet är att det ska finnas kurser för alla medlemmars smaker, för de som vill klara av betygen i kunskapsstegen eller för de som bara tycker det är kul att lära sig mer om vin. Munskänkarnas kunskapssteg är väl inarbetade sedan många år.
Att gå en vinkurs är det snabbaste sättet att lära sig mer om vin. Munskänkarna har ett kursprogram i fyra steg, från grundkurser för nya medlemmar till avancerade specialkurser för dem som nått längre.
I Kisa erbjuds vinkurser på de första nivåerna, vilka avslutas med teoretiska och praktiska prov. Det fjärde steget är en utmaning för den verkligt vinintresserade och erfarne vinprovaren. På så sätt tillfredsställer vinkurser såväl amatören som den mer specialinriktade kunskapssökaren.
Introduktionskurs
Kursen är en kort kurs på endast tre tillfällen och som syftar till att ge en introduktion till vinprovning och vinets värd. Fokus är främst på praktisk provning. Dessutom går kursen ytligt in på hantering av vin, grundläggande kunskaper om druvor, tillverkningsmetoder och vinvärden.
Ett-betyg
Är till för framförallt nya medlemmar, som tar upp vinets historia, vinodlingens och vinproduktionens olika faser, beskriver de europeiska vinländernas särdrag och lär ut den grundläggande vinprovningstekniken. Målet är, utöver att ge övergripande kunskap om vin, att deltagaren efter avslutad kurs ska kunna skilja mellan olika viners kvalitet. Kursen omfattar normalt 7 vardagskvällar.
Druvbetyg
Är ett bra mellansteg mellan ett- och tvåbetygsnivån. På kurstillfällena ägnas den mesta tiden åt praktisk vinprovning, där målet är att deltagaren efter avslutat vinkurs ska kunna skilja mellan viner gjorda av de vanligaste druvsorterna.
Två-betyg
För den som klarat ett-betygsnivån i vinkunskap, och vänder sig till dig som har kommit lite längre. Fördjupade teoretiska studier i vinets historia, druvsorter, vinodlingsområden och vinodlingstekniker runtom hela världen varvas med en ingående behandling av vinframställningens olika processer. Mängden självstudier, "hemläxor" är avsevärt större än på ett-betygskursen. Den praktiska vinprovningen omfattar exempel på alla slags viner från hela världen. Målet är, förutom att ge en gedigen vinkunskap, att deltagaren efter avslutad kurs ska kunna analysera ett vin och bestämma dess ursprung, ålder, ingående druvsort/er mm. Kursen omfattar normalt 12 vardagskvällar.
Tre-betyg
Vänder sig till den riktigt erfarna vinprovaren, som har klarat två-betygsnivån. Av landets 22 000 medlemmar kan i dag endast ett fåtal personer titulera sig som "tre-betygare", vilket ger en fingervisning om provets svårighetsgrad.