Sektionsaktuellt

Filbyters Mat-och Vinprovningar

Vi arrangerar 10-12 mat- och vinprovningar årligen varav flertalet är stora provningar med en varmrätt 
av bra klass, samt minst 6 högklassiga provningsviner och ett matvin.
Några av provningarna är "avskalade" provningar med enklare mat men med lika högt krav på de 6 provningsvinerna och matvinet. Priset på de avskalade provningarna är lägre, och de ligger företrädesvis på helgdagar i form av tidiga eftermiddagsprovningar. Detta för att medlemmar som har svårare att delta under vardagsprovningar också ska kunna hitta bra provningstillfällen. Vid dessa provningar behöver du INTE ta med vinglas utan allt som behövs finns på plats i provningslokalen. 

Vilka provningarna är ser du under fliken "Våra provningar" på den här hemsidan som uppdateras löpande när vi vet datum respektive tema. Mat- och vinprovningar läggs upp långt i förväg.

Inbjudningar till alla Mat- och vinprovningar i Linköping går ut till såväl Filbyters som Bacchus medlemmar, men arrangerande sektions medlemmar har ett antal dagars förtur till att anmäla sig.

Filbyters Nyhetsprovningar

Sedan över 10 år har Filbyter arrangerat Nyhetsprovningar. Totalt har vi i nuvarande format haft ca 70 provningstillfällen och provat runt 400 olika viner. Denna provning är utan mat och du tar med 6 EGNA GLAS. 

Kostnaden för Nyhetsprovningen är i nivå med ett biobesök. Dessa provningar är öppna för såväl Filbyters som andra sektioners medlemmar och de ca 30 platserna bokas upp snabbt. Nyhetsprovningarna annonseras oftast ca 2 veckor innan de hålls.

 

Övriga provningsaktiviteter:

Praktiska blindprovningstillfällen:

Erbjuds, arrangeras och annonseras som enskilda utbildningsmoment från såväl sektion Filbyter som Bacchus. Syftet är i första hand att förbereda medlemmar som gått Druvmodulerna eller kurs på avancerad nivå att klara det praktiska provet.

Praktisk provningsteknik.
Provning av riktigt exklusiva viner i utbildningsformat. Syftet är att bli bättre på blindprovning för att kunna klara praktiska betygsprov på högre nivå, men är öppen även för dem som vill smaka på riktigt exklusiva viner. Dessa provningstillfällen är för närvarande förlagda på söndagseftermiddagar och du ser vilka datum under fliken "Våra Utbildningar".

Munskänkarnas blindprovningstävling:

Den lekfulla tävlingen som arrangeras på sektionsnivå av Bacchus för medlemmar i Bacchus och Filbyter återkommer en gång per år i början av året Information och inbjudan mailas till samtliga medlemmar när det blir aktuellt. Tävlingen sker i par så möjlighet till lågmäld diskussion.


Utbildning

Munskänkarnas Linköpingssektioner Bacchus och Filbyter samarbetar kring ett gemensamt utbildningsutbud. De kurser som kan erbjudas beskrivs kortfattat nedan. Inför en kursstart läggs kursen upp under fliken ”Våra utbildningar” samtidigt som information om kursen mailas ut till samtliga medlemmar.

Filbyter har en utbildningsgrupp som planerar kommande utbud. Gruppen består av ett antal kursledare och medhjälpare. Är du intresserad av att bli kursledare så är du välkommen att höra av dig till styrelsen för Filbyter.

Kurser på grundnivå:

Vinets grunder

Kursen vänder sig till som är nybörjare och vill få en bra grund för fortsatta vinstudier samt vill kunna ta del av fortsatta Munskänkskurser. Kursen omfattar fyra tillfällen.

Syfte: Kursen ska ➢ ge korta inblickar i vinvärldens olika delar ➢ att prova vin ➢ var och hur man odlar vin ➢ olika sätt att göra vin samt vinmakarens påverkan ➢ vanliga druvor ➢ hur vin och mat påverkar varandra

Filbyter planerar 2-3 kurser under 2025, utifrån efterfrågan.

Världens vinländer Nivå 1

Syfte: Kursen ska inspirera till och ge en förståelse för ➢ Naturgeografi ➢ Druvor ➢ Vintyper ➢ Kulturgeografi ➢ Vin och mat

Geografikursen innehåller tre moduler. Modul ett behandlar Frankrike, Tyskland och Österrike. Modul två behandlar Italien, Spanien och Portugal. Modul tre behandlar Nordamerika, Sydamerika, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. 

Filbyter planerar kursstart våren 2025

Druvor och vin

Två druvmoduler inriktas på kännedom om sex huvuddruvor och en modul fokuserar vinodling och vinmakning. Varje modul innehåller tre lektioner där de två första modulerna fokuserar på en druva i taget, plus en förväxlingsdruva, med större djup och ett bredare perspektiv än tidigare kurs. Vid varje druvlektion provas fem druvtypiska viner och en förväxlingsdruva.

Modulerna kan ges var och en för sig som kortkurser eller som ett sammanhållet paket. Prov avläggs efter genomgång av samtliga tre moduler. Målet med kursen är att deltagarna ska ha kännedom om grundläggande vinodling och vinmakning samt känna igen viner gjorda på Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Syrah.

Filbyter planerar kursstart hösten 2025.


Kurser på avancerad nivå:

Fördjupad vinkurs Nivå 2

Under 12 lektionstillfällen med både teoriavsnitt och praktiska provningar gör vi en resa genom vinvärlden. Kravet för att delta i denna kurs är att man har passerat geografikursen eller druvmodulerna med godkänt resultat. Teori- och praktikprov sker den 3:e lördagen i mars varje år.

Filbyter planerar kursstart hösten 2025
Tre grupper av kurser på bredd- och fördjupningsnivå:
 

Munskänkarna centralt håller på att ta fram uppdaterat utbildningsmaterial för dessa kurser. 

Sensorik 

Vin och mat 

Mousserande

- Filbyter erbjuder dock mousserandekurs med till del eget framtaget material. Fyra kurstillfällen. Planerad  kursstart våren 2025.

Sociala medier

Vi finns på Facebook under namnet "Munskänkarna Linköping Filbyter" där vi lägger ut information både före och efter provningar. Följ oss där!