Syftet och ändamålet med Munskänkarnas Vinkrogar och vinbarer är att ge oss vinintresserade ett bättre, bredare och mer prisvärt vinutbud på landets restauranger. De krogar och vinbarer som uppfyller Munskänkarnas kriterier får utmärkelsen 1, 2, 3 och 4 druvklasar (4 druvklasar är den högsta utmärkelsen). Kriterierna är att de ska ha ett brett utbud av vin, att det ska finnas ett flertal viner glasvis, att det ska vara rimliga priser, att vinlistan ska vara informativ, att krogen har bra vinglas samt att krogens personal har bra kunskap om vin. Vinbarerna bör ha ett större utbud av viner på glas. Vinbarerna ändrar oftare i vinutbudet och har ofta en löpande dialog i sociala medier med nyhetsbrev, temaprovningar m m istället för en komplett vinlista på sin hemsida.
Årets vinkrogar 2024
Hösten 2023 genomfördes en bedömning av krogarna i Nyköping, återigen tack vare gott arbete av Rolf Stahre. I år deltog tyvärr endast tre krogar, och vi kommer bara redovisa resultat för två av dessa, Umgås och Blommenhof. Båda två behåller stolt sina resultat från förra årets bedömning, och slutar på Tre klasar. Vi i styrelsen tillsammans med Rolf gratulerar Umgås och Blommenhof för fina resultat!
Rolf överräcker diplomet till Andreas Forsberg på Blommenhof
Cecilia Ingre och Fredrika Widén Brännlund på Umgås tar emot sitt diplom
Föregående års stjärnskott, Bona Gusto, valde att avstå bedömningen då restaurangen låg ute till försäljning. Vårt mångåriga och framgångsrika samarbete med Restaurang Klara på hotell Sunlight gällande Vinkrogsbedömningen har tyvärr avbrutits av deras nya restaurangledning. Anledningen är att man från deras sida numera anser att helt andra kriterier skall bedömas, än de som Munskänkarna tillämpar sedan mer än femton år. Vår bedömning av Årets Vinkrog är av förklarliga skäl inriktad på vin och vinkunnande, och inkluderar inte aspekter som arbetsmiljö och arbetsrätt, vilket lett till att Klara avbrutit vårt samarbete och inte längre finns med i bedömningen.