Legenden om St.Vincent av Zaragossa säger att St. Vincent stannade till vid en vingård för att prata lite med vinodlarna allt under det att hans åsna passade på att glufsa i sig skotten på vinrankorna. Året efter blev skörden otroligt mycket bättre, vilket tolkades så att åsnan hade uppfunnit beskärningen, en central del i modern vinframställning!
Det avslöjades att vinstockar – som kan växa många meter om de inte hålls efter - skall beskäras under vintern för att vinstockarnas energi riktas mer mot att producera druvor än att växa och skjuta nya skott. Dagens beskärning är en standard i vingårdsarbetet. En syssla, som kräver metodiskt och noggrant arbete, och ger den skickliga personalen på vingårdarna fullt sysselsättning under vintern.
År 303, några år efter Vincent blivit utnämnd till diakon av sin vän, stadens biskop, St. Valerius av Zaragossa, i Spanien, utfärdade kejsare i Rom ett påbud mot prästerna och året efteråt även mot lekmän inom kyrkan. Vincent och hans biskop fängslades i Valencia. Trots hunger och tortyr lyckades de inte bryta ner dem utan de tycktes bli stärkta av sitt lidande.
Biskop Valerius sändes i exil och Dacian, den romerske guvernören, vände nu all sin ilska och kraft mot St. Vincent. Dacian lät även prygla sina torterare för deras misslyckande, vilket skadade dennes rykte.
Slutligen förslog han en kompromiss. Kunde St. Vincent åtminstone överlämna den heliga skriften för att brännas i enlighet med kejsares påbud? Han vägrade överge sin tro. Tortyr på halster fortsatte men fången förblev modig. Han kastades i en vidrig fängelsehåla - men omvände fångvaktaren.
Han torterades men vägrade ge upp sin tro och enligt sägnen var det trots flera avrättningsförsök nästan omöjligt att ta död på honom. Senare dog St. Vincent i några vänners närvaro. Därför blev han sannolikt vinodlarnas helgon som en sinnebild för vinrankans oerhörda livskraft.
Enligt legenden skyddades hans kropp av korpar tills den tillvaratogs och fördes till en plats kallad Cape St. Vincent, där en helgedom uppfördes över hans grav, vilken fortsatt vaktades av en flock korpar.
År 1173 lät kung Afonso Henriques gräva upp St. Vincents kvarlevor och förde dessa till klostret São Vincent de Fora i Lissabon. Nu är St. Vincent också beskyddare av Lissabon.
Munskänkarna, Vinskribenterna, Sommeliererna och många andra vinälskare slår ett extra slag för vinet denna dag och uppmanar Sverige att dricka ett riktigt gott glas vin och gärna kosta på sig något utöver det vanliga vardagsvinet. Eller gärna ge bort en flaska riktigt bra vin.