Vi flög från Arlanda på måndag eftermiddag och anlände till Reims i början av kvällen. Efter en tre-rätters middag var vi tillbaka på hotellet 23-tiden, lagom mosiga efter en lång dag.
Följande dag besökte vi munken Dom Perignons grav. Ett måste för vin-nördar.
Därefter till La Maison Penet, en liten familjefirma som gör c:a 50000 flaskor per år. Vi blev fascinerade av den höga kvaliteten dom hade på alla produkter vi smakade. På bilden av en av deras champagner ses även glasmodellen som nästan alla vi besökte använde för champagne. En god lunch senare fortsatte vi till Emilie Gatinois som initierat berättade om sin odlingsfilosofi och vad han ville visa med sina champagner. Han använde bl.a. en gammal teknik för att få bort fällningen ur flaskorna. I stället för att frysa halsen, öppnar man flaskan i vågrätt läge och reser hastigt upp den lodrätt. Då skjuts proppen av sediment ut med minimal förlust av champagne! Kräver nog en viss träning för att få rätt. Gården drivs idag av 15:de generationen så dom har haft lite tid på sig att öva.
Nästa dag inleddes med ett besök till Veuve Clicquot där vi efter att ha gjort en rundvandring i deras källare och bl.a. sett en av vrakchampagnerna i sin fängelsehåla inbjöds till en provning av alla stilla viner som kommer att blandas till årets standard Gula Änka. Mycket intressant och något som vi kom till bara för att vi kom från Åland! VQ är förövrigt en väldigt stor firma, näst störst i Champagne med c:a 100 anställda.
På torsdag åker vi vidare till Chablis för att besöka Domaine d´Henri som ägs av en legend i vinvärlden, Michel Laroche. Han sparade några åkrar när han sålde sitt gamla bolag, Michel Laroche och gör nu vin mera för nöjes skull. Han jäser bara en liten del av sin produktion på fat, det mesta i ståltank för att hålla fruktigheten. Hans viner var härliga, inga dussin-Chabliser. En kommentar han hade om sitt 1er Cru Fourchaume var att: ”ta 2014 och glöm den i källaren men drick 2015 nu, DET ÄR EN ORDER!
Sista dagen besökte vi Bourgogne och först ut var Chateu Pommard. God standard på vinerna, men ändå ingen riktig toppupplevelse.
Däremot blev resans sista besök en riktig höjdare. Vi fick smaka på Hubert Ligniers viner som genomgående höll en mycket hög standard. Han säljer till Sverige, så kommer ni över nån flaska, köp! När vi hade provat en rad av hans viner gick han efter ett vin som han bara de bästa årgångarna gör c:a 900 flaskor av, och som han kallade sin baby. Det var en 2012 Nuit St George Grand Cru. Ett underbart vin redan nu, men som enligt Hubert kunde sparas 20 – 30 år.
Sammanfattningsvis en trevlig och givande resa med intressanta besök.
Vinresa till Champagne och Bourgogne

Champagne och Bourgogne
Under tiden 5-10 september besökte vi både Champagne och Bourgogne. Sex vingårdar besöktes samt att vi fick tid för lite kulturella inslag som stadsvandringar och historiska besök.