Två typer av provningar
- Provningar med mat
Provningsledaren, antingen någon från sektionen eller inhyrd som presenterar vinernas karaktär, producent och varifrån vinerna kommer. Vi diskuterar gemensamt våra intryck. Vinerna presenteras både halvblint eller helt öppet. Efter provningen serveras en maträtt som är anpassad till ett av kvällens viner.
- Prestigeprovningar
På dessa provningar riktar vi in oss på prestigeviner från något land, distrikt, eller specifika druvor. Antalet deltagare på prestigeprovningarna är begränsade till grupper om 12, 24 och max 36 stycken. Till provningen serveras lättare tilltugg.
Kommande provningar
Datumen är preliminära
HT 2025
4/12 Kraftiga smakrika rödviner, med mat
16/12 Prestige, Årets bästa vin
VT 2026
29/1 Piemonte, med mat
24/2 Douro, årsmöte med mat
19/3 Australien / Nya Zeeland med mat
26/3 Prestige Sydafrika
16/4 Sparrris och vita viner med mat
7/5 Jubileumsfest
21/5 Prestige Argentina
HT 2026
Ej färdigplanerat
Seminarier
Seminarier är som provningar utan mat, men med en tydlig inriktning på utbildning: Man ska få fördjupad inblick i något specifikt ämne, exempelvis ett vinområde eller en druva.
Våren 2026 siktar vi på ett seminarium om Alsace och kanske ett om Bordeaux.
Kurser
Utbildningsgruppen är ett lag med nio engagerade lärare, i de flesta fall på nivå 2 (2-betyg). Vi håller olika kurser ur Munskänkarnas nya kursprogram.
Vi erbjuder kursen Vinets grunder med fyra träffar. Den riktar sig till nybörjare, och bildar en utmärkt grund för de mer avancerade kurserna Druvor och vin samt Världens vinländer. Planerade dagar är 4/3, 11/3 1/4 och 15/4.