Två typer av provningar
- Provningar med mat
Provningsledaren, antingen någon från sektionen eller inhyrd som presenterar vinernas karaktär, producent och varifrån vinerna kommer. Vi diskuterar gemensamt våra intryck. Vinerna presenteras både halvblint eller helt öppet. Efter provningen serveras en maträtt som är anpassad till ett av kvällens viner.
- Prestigeprovningar
På dessa provningar riktar vi in oss på prestigeviner från något land, distrikt, eller specifika druvor. Antalet deltagare på prestigeprovningarna är begränsade till grupper om 12, 24 och max 36 stycken. Till provningen serveras lättare tilltugg.
Kommande provningar
Datumen är preliminära
VT 2025
30/1 Prestige USA
20/2 Årets vinort Jura (Efter Årsmötet)
6/3 Wine Makers, Borgo Scopeto och Caparzo
3/4 Exceptionella viner från okända länder
15/5 Prestige vita viner
3/6 Champagne från små producenter
HT 2025
Sep. Prestige Portugal
Seminarier
Seminarier är som provningar utan mat, men med en tydlig inriktning på utbildning: Man ska få fördjupad inblick i något specifikt ämne, exempelvis ett vinområde eller en druva.
Följande är planerat.
21/1 Loiredalen
24/4 Crémant
Lokal bestäms efter deltagarantal. Det kan bli i Vaxmora, Tegelhagen eller Eldqvarn i Häggvik.
Kurser
Utbildningsgruppen är ett lag med åtta engagerade lärare som antingen har 2-betygsutbildning klar eller på gång. Vi håller olika kurser ur Munskänkarnas nya kursprogram.
VT 2025
Vinets grunder 18/3, 26/3, 2/4 och 9/4. Inget prov på denna kurs.
HT 2025
Inget bestämt, men det lutar åt Världens vinländer. 9 lektioner som vi sannolikt erbjuder som 3 fristående moduler. Dessutom repetition och prov för dem som önskar.
Det kan också bli en champagnekurs med extern lärare.
Övrigt
14/1 Blindprovning
1/2 Vintävling (sektionsnivå)