Två typer av provningar
- Provningar med mat
Provningsledaren, antingen någon från sektionen eller inhyrd som presenterar vinernas karaktär, producent och varifrån vinerna kommer. Vi diskuterar gemensamt våra intryck. Vinerna presenteras både halvblint eller helt öppet. Efter provningen serveras en maträtt som är anpassad till ett av kvällens viner.
- Prestigeprovningar
På dessa provningar riktar vi in oss på prestigeviner från något land, distrikt, eller specifika druvor. Antalet deltagare på prestigeprovningarna är begränsade till grupper om 12, 24 och max 36 stycken. Till provningen serveras lättare tilltugg.
Kommande provningar
Datumen är preliminära
VT 2025
15/5 Prestige vita viner
3/6 Champagne från små producenter, med mat
HT 2025
11/9 Prestige, Portugal
30/9 Pinot Noir, Munskänkarnas årsdruva, med mat
23/10 Mousserande från hela Europa, med mat
6/11 Prestige, Starkvinsprovning
18/11 Wine Makers, Piemonte, med mat
4/12 Kraftiga smakrika rödviner, med mat
16/12 Prestige, Årets bästa vin
Seminarier
Seminarier är som provningar utan mat, men med en tydlig inriktning på utbildning: Man ska få fördjupad inblick i något specifikt ämne, exempelvis ett vinområde eller en druva.
Följande är planerat.
24/4 Crémant. Ledare Marie-Anne Hagge Alvfors.
Lokal: Konferensrum i huset bredvid Eldqvarn.
7/5 Châteauneuf-du-Pape. Ledare Kenneth Björkgren.
Lokal: Tegelhagen.
Kurser
Utbildningsgruppen är ett lag med åtta engagerade lärare som antingen har 2-betygsutbildning klar eller på gång. Vi håller olika kurser ur Munskänkarnas nya kursprogram.
HT 2025
Champagne och smak/mat. 25/9, 2/10 och 9/10. Ledare: Marie-Anne Hagge Alvfors. Vi håller till i kvartersgården Vaxmora.
Därutöver troligtvis Världens vinländer. 9 lektioner som vi sannolikt erbjuder som 3 fristående moduler. Dessutom repetition och prov för dem som så önskar.