Provningar med mat
Provningsledaren går igenom kvällens vinområde och viner, deltagarna får i lugn och ro prova kvällens viner för att sedan tillsammans diskutera vinernas egenskaper och karaktär. Dessa provningar är ofta "halvblinda" dvs man vet vilka viner som serveras men inte i vilken ordning. Därefter serveras en maträtt som är anpassad till kvällens viner och man får chans att prova vinerna till denna maträtt. En variant av denna provningstyp är Wine Makers Dinner.
Seminarier/provningar utan mat
Våra provningar i seminarieform kom till för att ge fördjupad kunskap i specifika ämnen som kompletterar Munskänkarnas ordinarie kurser. Det kan vara enstaka seminarietillfällen eller en kortare serie med samma huvudtema. Seminarier erbjuder också våra yrkesverksamma medlemmar möjlighet att delta utan att behöva binda sig för kurskvällar under en längre tidsperiod. Seminarier består av tre delar: teori/ föredragning, individuell provning av vinerna, gemensam analys och diskussion tillsammans med seminarieledaren.
Utbildning/kurser
Nyhet! Munskänkarna ändrar sitt utbildningsprogram. Enligt detta har vi gett två introduktionskurser under hösten 2023 – ”Upptäck vinets värld” som ger en överblick över vintyper och vinländer med inspiration hur vin och mat kan kombineras samt ”Vinets grunder” som är en baskurs för vidare utbildning. I den ingår fler vintyper och vinländer samt mer betoning på provningsteknik. Ingen av dessa kurser avslutas med examination.
Under våren avser vi erbjuda den nya grundkursen ”Världens vinländer”. Den ges under tio lektioner inklusive en repetition. Här ingår såväl gamla världen (Frankrike, Tyskland, Österrike, Spanien, Portugal och Italien) som nya världen (Nordamerika, Nya Zeeland, Australien, Sydafrika och Sydamerika). Kursen avslutas med ett frivilligt praktiskt och teoretiskt prov.