Våren 2025 kommande aktiviteter
Australienprovning - Margret River
Torsdag 24 april på seniorhuset i Tumba.
I denna unga vinregion började man odla vin i mitten av 60 talet. Analyser visade att förutsättningarna för vinproduktion var goda, här går det att producera viner av hög kvalitet. Avgör själva om man lyckats. Producenter som Moss Wood, Leuwin, Deep Woods Estate, Wayfinder och Vasse Felix är med i provningen. Det blir 4 röda och 2 vita. Prisbilden går från 249 kr och slutar en bit över 800kr. Vasse Felix är den första vingården i området och vi har 2 viner från denna gård.
Extraprovning - Vardagslyx från Penfolds
Onsdag 7 maj i Seniorhuset Tumba
Provningsledare: Mats Engberg och Niklas Schwalbe
Efter att i Margret River provningen varit i Western Australia beger vi oss nu öster och söderut i samma land till South Australia, New South Wales och Tasmanien.
Vi har lyckats få tag på lite slutsålda rariteter och några flaskor som finns kvar i en liten mängd från Australiens förmodligen mest kända vinmakare Penfolds. Fokuset ligger på Cabernet Sauvignon, Shiraz och Chardonnay, exempel på var druvorna till vinerna kommer ifrån är Tumbarumba, Barossa Valley, Tasmanien med flera. Prisklassen går från 300 - 3 800 kr/flaska. Vinerna är:
- Bin311 Chardonnay
- Reserve Bin A Aidelaide Hills Chardonnay
- Yattarna Bin144 Chardonnay
- Bin389 Carbernet/Shiraz
- St Henri Shiraz
- Bin707 Cabernet Sauvignon
Sommaravslutning
Grekisk mat och vin - Onsdag 21 maj på Folkes i Huddinge Centrum.
Vi kommer också att anordna en introduktion och provning för nya medlemmar samt 1-Betygskursen:
Druvor och vin
Kursen består av tre moduler:
- Ranka till glas (behandlar vinhistoria, terroir, vinodling samt vinframställning)
- Gröna druvor (behandlar druvsorterna chardonnay, riesling och sauvignon blanc)
- Blå druvor (behandlar druvsorterna cabernet sauvignon, pinot noir och syrah (shiraz))
Tillsammans utgör de nio kurstillfällen med fördjupning i våra sex viktigaste druvsorter och grunder i hur vinproduktion går till. Även vinets fascinerade historia ingår. Vin och mat är en integrerad del av kursen.
Kursen avslutas med ett tionde tillfälle som är ett teoretiskt och praktist prov.
Kursledare: Niklas Schwalbe och Birgitta Giesen
Anmäl dig här:
Styrelsen.