Viner och choklad vid provningen 2/12
Viner och choklad
Erik Grödahl hälsar stort tack för senast, och hoppas att Ni uppskattade provning och hade en trevlig fortsättning på kvällen. Här kommer en sammanställning av vad Ni provade samt recept.
Glas 1: Agricola Molino Moscato d’Asti Mistral 2021 (Nr 50636, pris 129,-) – beställningssortiment
Glas 2: Braida Brachetto d’Aqui 2021 (Nr 6260, pris 99,-) – finns på Nygatan och Solbacken
Glas 3: KWV Muscadel Red (Nr 8308, pris 99,-) – beställningssortiment
Glas 4: Domaine Thunevin-Calvet 2014 (Nr 77543, pris 349,-)
Glas 5: Giulia Negri Pian delle Mole Langhe Nebbiolo 2019 (Nr 77213, pris 195,-)
Choklad & desserter
Nordic Chocolate går att beställa via Erik Grödahl, det kostar 89,- per chokladkaka och 49,- per 100 gram för couvertyrchoklad
- Marabou Mjölkchoklad – UNDVIK!!!!
- Nordic Chocolate Havre 38 % - passar till vin 1 & 2
- Nordic Chocolate Havre med laktritsgranulat och havssalt 38 % - passar till vin 3
- Nordic Chocolate Julchoklad med hallon & lakrits passar till vin 3
- Nordic Chocolate Lakrits 65 % passar till vin 3 & 4
- Halva Suklaa Laku Kuulat – godis 😊
- Lakritsfabriken Sötlakrits – till vin 5
- Haupt Saltlakrits – till vin 5
- Amarelli Rålakrits – till vin 5Nordic Chocolate 75 % passar til vin 3 & 4
Lakrits
- Halva Suklaa Laku Kuulat – godis 😊
- Lakritsfabriken Sötlakrits – till vin 5
- Haupt Saltlakrits – till vin 5
- Amarelli Rålakrits – till vin 5
Limecréme räcker till 10-12 snapsglas – passar till vin nr 1
1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 gram vit kokos- eller havrechoklad
50 g osaltat smör/veganblock, rumsvarmt
Garnering:
½ dl rårörsocker
finrivet skal av 1 lime
- Koka upp grädde och tillsätt limesaft.
- Hacka chokladen och blanda ner den i grädden. Vispa tills alltsammans är helt slätt och tillsätt smöret. Häll i små glas och ställ i kylen minst 6 timmar,
Före servering strö över rårörsocker/limeskal
Chokladmousse passar till vin 2
För 5-6 personer alternativt 15 snapsglas
Gör moussen ett par timmar innan servering. Låt stå svalt.
125 gr mörk couvertyrchoklad Nordic Chocolate
2 ägg
3 msk ekologiskt florsocker alternativt 3 msk ekologiskt rårörsocker
3 dl vispgrädde
3 msk PX eller mörk rom
- Bryt chokladen i små bitar och smält i vattenbad eller mikro.
- Vispa ägg och florsocker pösigt. Tillsätt sedan den smält chokladen under kraftig vispning.
- Vispa grädden ganska tjockt och blanda med äggsmeten.
- Smaksätt med PX/rom och eventuellt lite finrivet apelsinskal.
- Fördela chokladmoussen i glas eller skålar och ställ kallt till serveringen.
Jordnötstryfflar – till glas 2 & 3
Det här behövs för 15-20 st
150 gram 38 % havrechoklad
1 dl grädde
1 msk honung
2 tsk smör
1 msk mörk rom
1-2 msk jordnötssmör salted caramel
2 dl jordnötter
Gör så här:
1. Skär chokladen i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
2. Koka upp grädde och honung, häll blandningen över chokladen och rör ihop till en jämn smet, tillsätt sedan jordnötssmör, jordnötter och mörk rom och rör ihop. Ställ i kylen minst 5-6 timmar.
3. Rulla små bollar i önskad storlek och lägg dem i kylen några timmar.