KURSUTBUD

Skellefteåsektionens kursutbud

Om du vill lära dig mer om vin, vinframställning, olika druvor samt hur man kombinerar mat och vin ska du anmäla dig till någon av våra kurser. Kurserna är öppna för sektionens medlemmar. Beroende på våra medlemmars önskemål och intresse genomför vi de kurser som efterfrågas. Inbjudningar skickas ut med information om vad som är på gång. Kontakta oss på so.skelleftea@munskankarna.se om du har frågor.

INTRODUKTIONSKURS "VINETS GRUNDER"

 

Kursen Vinets Grunder” vänder sig såväl till nybörjaren som till den som provat en del vin men som vill ha en mer strukturerad kunskap. Syftet med kursen är att ge en introduktion till vinprovning och vinets värld. Fokus är främst på praktisk vinprovning. Dessutom går kursen ytligt in på vinets historia och var vin odlas, tillverkningsmetoder, vanliga druvor och olika typer av vin samt grundläggande kunskaper om hur vin och mat påverkar varandra.  

Kursen är uppdelad på fyra avsnitt. Varje kurstillfälle omfattar ett teoriavsnitt och en praktisk del där vi provar olika vintyper.

Efter genomgången kurs har du en bra bas för att gå vidare i Munskänkarnas kursutbud.

 

VÄRLDENS VINLÄNDER

Världens vinländer ersätter den tidigare 1-betygskursen och ger dig översiktliga kunskaper om gamla världens (Europa) och nya världens vinländer och dess regioner. Kursen omfattar en genomgång av resp. lands vinhistoria, geografi och klimat, druvor och vintyper, vinlagar och regler och vin och mat. Vi lär oss också att prova och analysera ett vin och bedöma vad som är kvalitet hos ett vin. Kursen omfattar tre moduler och delas upp med tre kurstillfällen per modul. Modulerna innefattar Europa 1, Europa 2, Nya världen. Kursen kan avslutas med ett teoretiskt och praktiskt prov (frivilligt). 

 

DRUVAN OCH VINET 

Druvan och vinet, som ersätter den tidigare druvkursen, fokuserar på druvan, vinet och vinframställningen, jordmånen och klimatets betydelse, odlingsteknik, olika framställningstekniker och sensorisk analys. Vi lär oss om de sex vanligaste druvorna och att känna igen druvornas karaktärsdrag. Kursen omfattar tre moduler och delas upp med tre kurstillfällen per modul. Kursen kan avslutas med ett teoretiskt och praktiskt prov (frivilligt).

 

MOUSSERANDE VINER


Kursen vänder sig till vinintresserade som tycker om och som vill lära sig mer om mousserande viner från Champagne och från övriga delar av vinvärlden. Målet med kursen är att deltagarna efter genomförd kurs ska ha god teoretisk och praktisk kunskap om geologi, klimat och framställning av mousserande viner samt att kunna särskilja de olika vintyperna av mousserande vintyperna. Ingen examination.

VIN OCH MAT


Här lär du dig att maximera upplevelsen av en måltid. Vi utgår ifrån smaksinnet. Hur påverkar råvaror, tillagning och rätter upplevelsen av vinet?