Kursutbud

Umeåsektionens kursutbud

Om du vill lära dig mer om vin, vinframställning, olika druvor samt hur man kombinerar mat och vin ska du anmäla dig till någon av våra kurser. Kurserna är öppna för sektionens medlemmar.

Beroende på våra medlemmars önskemål och intresse genomför vi de kurser som efterfrågas. Inbjudningar skickas ut med information om vad som är på gång.

Kontakta oss på umea@munskankarna.se
om du har frågor.

 

INTRODUKTIONSKURS "VINETS GRUNDER"

 

Kursen Vinets Grunder” vänder sig såväl till nybörjaren som till den som provat en del vin men som vill ha en mer strukturerad kunskap. Syftet med kursen är att ge en introduktion till vinprovning och vinets värld. Fokus är främst på praktisk vinprovning. Dessutom går kursen ytligt in på vinets historia och var vin odlas, tillverkningsmetoder, vanliga druvor och olika typer av vin samt grundläggande kunskaper om hur vin och mat påverkar varandra.  

Kursen är uppdelad på fyra avsnitt. Varje kurstillfälle omfattar ett teoriavsnitt och en praktisk del där vi provar olika vintyper.

I kursavgiften ingår en förutom vinerna en kursbok. Efter genomgången kurs har du en bra bas för att gå vidare i Munskänkarnas kursutbud.

Antal tillfällen: 4
Kurskostnad: ca 500:-

 

VÄRLDENS VINLÄNDER

Världens vinländer ersätter den tidigare 1-betygskursen och ger dig översiktliga kunskaper om gamla världens (Europa) och nya världens vinländer och dess regioner. Kursen omfattar en genomgång av resp. lands vinhistoria, geografi och klimat, druvor och vintyper, vinlagar och regler och vin och mat. Vi lär oss också att prova och analysera ett vin och bedöma vad som är kvalitet hos ett vin. Kursen avslutas med ett teoretiskt och praktiskt prov (frivilligt).

Antal tillfällen inkl. prov: 10

Kurskostnad: ca 1700:-

 

DRUVAN OCH VINET 

Druvan och vinet, som ersätter den tidigare druvkursen, fokuserar på druvan, vinet och vinframställningen, jordmånen och klimatets betydelse, odlingsteknik, olika framställningstekniker och sensorisk analys. Vi lär oss om de sex vanligaste druvorna och att känna igen druvornas karaktärsdrag. Kursen avslutas med ett teoretiskt och praktiskt prov (frivilligt)

Antal tillfällen inkl. prov: 10
Kurskostnad: ca 1700:-


MOUSSERANDE VINER


Kursen vänder sig till vinintresserade som tycker om och som vill lära sig mer om mousserande viner från Champagne och från övriga delar av vinvärlden. Målet med kursen är att deltagarna efter genomförd kurs ska ha god teoretisk och praktisk kunskap om geologi, klimat och framställning av mousserande viner samt att kunna särskilja de olika vintyperna av mousserande vintyperna. Ingen examination.
Tanken är att kursen skall passa såväl den som vill ha extra träning inför 2-betyg som den som vill utvecklas inom vinprovning.

Förkunskaper: Medlem som avklarat betyg för Världens vinländer eller Druvan och vinet.


Antal Kurstillfällen: 5
Kurskostnad: ca 2000:-

2-BETYGSKURS


Detta är en kurs för dig som vill fördjupa dina kunskaper i vinkunskap. Under kursen provas ett 60-tal vintyper. Du får fördjupade kunskaper om vinodling och vinproduktion, klimatet och jordmånens betydelse, de viktigaste vinländerna, vinodling och framställning av olika sorters vin. Vi lär oss identifiera flera druvsorter samt att prova, analysera och beskriva ett vin. Kursen avslutas med teoretiskt och praktiskt prov (frivilligt).

Förkunskaper: Medlem som avklarat betyg för Världens vinländer eller Druvan och vinet.

Antal kurstillfällen: 10
Kurskostnad: ca 2000:-

 

3-BETYGSKURS


Detta är en riktig utmaning för den verkligt vinintresserade. Här får man djup och bred kunskap om hela den vinproducerande vinvärlden. Man får goda insikter i vinrankans miljö, plantering, skördetekniker mm., goda kunskaper om jordmån och klimat i olika områden. Goda kunskaper om vinframställning av alla typer av viner, lagring mm. Kursen avslutas med ett teoretiskt och praktiskt prov samt ett enskilt skriftligt arbete.
Kursuppläggning görs i samråd med kursdeltagarna


VIN OCH MAT


Här lär du dig att maximera upplevelsen av en måltid. Vi utgår ifrån smaksinnet. Hur påverkar råvaror, tillagning och rätter upplevelsen av vinet?

Förkunskaper: Medlem som avklarat betyg för Världens vinländer eller Druvan och vinet.

Antal kurstillfällen: 4-5
Kurskostnad: ca 700 kronor.