Årshjulet
Sektionsstyrelsen för Munskänkarna i Trollhättan har beslutat att införa ett s.k årshjul för våra återkommande utbildningar. Det betyder att våra kurser ska starta ungefär vid samma tidpunkt varje år. Detta har styrelsen bestämt för att det ska vara lättare för alla våra medlemmar att veta när under året som de olika kurserna startar och pågår.
Hösten
- September månad: Då startar Ett-Betygskursen och som pågår en bit in i november.
- Oktober månad: Då kommer Sensorik kursen att starta och pågå över årsskiftet fram till februari.
- November månad: Vartannat år startar Två-Betygskursen som pågår till mars månad.
Våren
- Januari eller början av februari: Då startar vi Introduktionskursen.
- Mars: Dags för Druvkursen efter att introduktionskursen är avslutad och avslutas under våren.
Förslag till kursordning för våra medlemmar:
* Introduktionskurs
* Ett-Betygskurs
* Druvkurs
* Sensorik kurs
* Två-Betygskurs
Mer information om respektive kurs finns att läsa under respektive rubrik. Vi arbetar för att erbjuda kurser i Mousserande samt Mat och Vin, men för tillfället har vi inga kurser. Vi återkommer med kursinbjudningar längre fram.
Introduktionskurs
Introduktionskursen är till för er som vill lära sig mer om vin, är nyfiken på Munskänkarna eller precis blivit medlemmar. Kursen är början på en spännande kunskapsresa och en bra bas för våra andra utbildningar inom Munskänkarna. Kursen ger en övergripande inblick i vinets värld. Ni får lära er grundläggande kunskaper om vinprovning och vinprovningsteknik. Det ger en insyn i vinets historia och ni får vetskap om hur vintillverkning går till. Ni kommer få prova de vanligaste druvorna och få kännedom om vilka vintyper som finns.
Ett-Betyg
En bra start i vinutbildningen som tar upp vinets historia, vinodlingens och vinproduktionens olika faser. Den beskriver de europeiska vinländernas särdrag och lär ut den grundläggande vinprovningstekniken. Utöver att ge övergripande kunskap om vin så är målet att deltagaren, efter avslutad kurs, ska kunna skilja mellan olika viners kvalitet. Inga förkunskapskrav.
Druvbetyg
Kursen är framtagen i praktisk form, med målet att vid vinprovning kunna skilja på olika druvsorter. Inga förkunskaper krävs men det är ett bra mellansteg mellan Ettbetyg och Tvåbetygskursen. Här är kursen mer inriktad på de olika druvornas karaktär och egenskaper. Tanken är att det du lärt dig på Ettbetygskursen skall du omsätta i praktiken. Målet är att du efter avslutad kurs ska kunna skilja mellan viner gjorda av de vanligaste druvsorterna.
Sensorik
Sensorikkursen inriktar sig mot just området sensorik. Här lär sig kursdeltagaren förstå våra sinnessystem i ett vinprovarsammanhang, och att kunna nyttja dessa för att på bästa sätt beskriva och bedöma vin på ett systematiskt sätt. En viktig del i kursen är att finna tydliga egenskaper hos olika vintyper, samt att koppla dessa egenskaper till olika kända vintyper. Syftet med kursen är att komplettera övriga kursers praktiska moment, och är därför indelad i flera delar som är anpassade till dessa. Den som genomgått kursen är således väl förberedd att klara betygskursernas praktiska prov.
Beträffande förkunskaper finns dock inga formella krav men det rekommenderas att kursdeltagaren har viss vana vid, eller stort intresse för, att prova vin blint. Gärna på druvkursnivå eller högre.
Två-Betyg
Fördjupade studier i vinets historia, druvsorter, vingårdar, vinodling och vinproduktion runt om i hela världen. Mängden självstudier, "hemläxor" är betydligt större än på Ett-Betygskursen. Den praktiska vinprovningen omfattar exempel på alla slags viner från hela världen. Målet är att kunna analysera vinet och bestämma dess härstamning. Godkänt Ett-Betyg eller Druvbetyg är ett förkunskapskrav.
Tre-Betyg
Vänder sig till den riktigt erfarna vinprovaren som har klarat Två-Betygsnivån. Av landets drygt 23 000 medlemmar kan endast ett fåtal personer betecknas som "Tre-Betygare", vilket ger en fingervisning om provets svårighetsgrad. I Trollhättans sektion har vi en medlem med Tre-Betyg, men vi hoppas att det blir fler.
Mousserandekursen
För alla som vill lära sig mer om Mousserande viner med fokus på Champagne. Vi går igenom vinifieringsmetoder, vinstilar och får chansen att prova exklusiva Champagner. Kursen består av 7 kurstillfällen, varav det sista tillfället är mousserande viner med olika smakbitar. Förkunskaper från Ett-Betyg och/eller Druvbetyg krävs.
Vin och Mat
En grundläggande kurs för alla som vill veta mer om vin och mat. Här får kursdeltagarna prova vin av olika karaktärer till olika smaker. Du får testa på hur du kan förändra smakintrycket hos ett vin genom att kombinera smaker på olika sätt. Enkel matlagning ingår till viss del men huvudfokus ligger på vinets egenskaper i kombination med grundsmakerna och hur dessa påverkar varandra.
Du kan få svar på frågor såsom:
- Varför smakar samma vin så olika med olika maträtter?
- Vad bör du tänka på när du väljer vin till en viss rätt?
- Skall du hellre välja maträtt efter vilket vin du vill dricka?
- Vad är rätt och fel när du kombinerar vin och mat?
Övriga kurser
Utöver de ordinarie utbildningarna finns specialkurs i studiecirkelform för de Två-Betygare som tränar inför proven till Tre-Betyget.
Anmälan
Kursanmälan görs på vår hemsida
Vid ev. frågor kontakta utbildningsansvarig Marina Runesson.